Görüş Bildir

Kışanak duyarlılığı

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Dünya Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle kalp hastası Kutlu ve Yazgılı ailelerini ziyaret ederek, daha sağlıklı bir yaşam için tariflerini vererek yemek yaptı, önerilerde bulundu.

Kışanak duyarlılığı

İsa İPEK/Oktay DEMİR

DİYARBAKIR-Dünya Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle (12-19 Nisan) dikkat çekici bir farkındalık çalışması Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’tan geldi.

Kışanak, dün Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sait Alan, Tabipler Odası Diyarbakır Şube Başkanı Cengiz Günay, SES Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Ramazan Kaval ve Kardiyoloji Hastanesi Müdürü Halim İpek’le birlikte Diclekent’te ikamet eden kalp hastası Ayhan Kutlu ile Mehmet Yazgılı ziyaret ederek, kalp sağlığını tehdit eden kötü beslenme alışkanlıklarına dikkat çekti.

KALP SAĞLIĞI VE FARKINDALIK                                                                   

Aile ziyaretinde konuşan Başhekim Prof. Dr. Sait Alan, kalp hastalıklarının bölgede oldukça yaygın görüldüğünü ve amaçlarının hastalığı azaltmak olduğunu söyledi. Kalp hastalığının en büyük sebeplerinden birinin sebze ve balık tüketimin azlığı olduğuna dikkat çeken Alan, farkındalık çalışması için Eş Başkan Gültan Kışanak’ın sebze yemeği yapacağını sözlerine ekledi. Beslenme alışkanlıklarına işaret eden Tabipler Odası Şube Başkanı Dr. Cengiz Günay ise, yemek alışkanlıklarının değişmesinden dolayı kalp ve damar hastalıklarının çoğaldığını ifade etti. Kalp hastalıklarının önüne geçmek için sebze ağırlıklı yemekleri öneren Günay, yemeklerde katı yağ yerine zeytinyağı kullanılmasını önerdi.

Ev sahibi ve kalp hastası Ayhan Kutlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bundan sonra yeme alışkanlıklarına dikkat edeceğini, herkesin sebze tüketmesini ve sigara içmemesini istedi.

UYARILARDA BULUNDU

Kutlu’nun ardından konuşan Kışanak, “Can boğazdan gelir diye bir atasözümüz var. Can boğazdan geldiği gibi gider de, onun için ne yiyeceğimize dikkat etmeliyiz.” dedi. Yaşam şekillerinin değiştikçe, beslenme alışkanlıklarının da farklılık gösterdiğine işaret eden Kışanak, daha önce köy yaşamında insanların daha hareketli yaşadığını belirtti. Köy yaşamında tüketilen yiyeceklerin bir şekilde yapılan hareketlerle giderildiğini ifade eden Kışanak, sözlerine şöyle devam etti: “Şehir yaşamıyla birlikte insanların hareket kabiliyetleri azaldı. Bu nedenle tüketilen yiyecekler yakılamıyor. Tüketilen yiyecekler insanlara büyük zararlar veriyor. Bundan dolayı kent yaşamında kalp ve genel sağlığımız için yiyeceklerimize dikkat etmeliyiz.”

Daha önce Kürt mutfağında sebze tüketiminin oldukça yaygın olduğunun altını çizen Kışanak, bahar aylarının gelmesiyle kadınların çeşitli otlar toplayarak yiyecek yaptığını hatırlattı. Bu kültürün kent yaşamıyla kaybolduğunu söyleyen Kışanak, Dünya Kalp Haftası nedeniyle herkesi spor yapmaya ve sağlıklı beslenmeye çağırdı.

Mutfağa geçip yemek yaptı

Yapılan konuşmaların ardından Kışanak, Kutlu ailesinin mutfağına geçerek bölgemizde sıkça kullanılan kenger yemeğinden konuklara ve hane halkına dağıttı. Kışanak, daha sonra sebze tüketiminin yaygınlaşması için kereviz ve yoğurttan sebze yemeği yaptı. Kutlu ailesinin ziyaretinin ardından Yazgılı ailesine gidilerek, sohbet edildi. Sağlık bir yaşam için burada da aileye ve kent halkına çağrı yapan Kışanak, mutfağa geçerek ıspanak çorbası yaptı. Kışanak, yemekleri yaparken tarifini de vermeyi ihmal etmedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi