Kobani'ye seferberlik

Kobanê'nin yeniden inşası için çözüm yollarının tartışıldığı Kobanê'nin Yeniden İnşa Konferansı'nda, iki günlük tartışma ve öneriler ardından, Kobanê'nin yeniden inşası için önemli kararlar alındı.

Kobani'ye seferberlik

Kobanê'nin, kolektif inşası için herkese çağrı yapılan konferansta, Kürdistan'ın her parçasının inşa çalışmalarına katılması için ulusal bir kampanya başlatılması ve Avrupa'da uluslar arası bir konferans düzenlenmesi karar altına alındı. Konferansta, Kobanê'nin yeniden inşası için Kobanê Kantonu Sınır Kapısı'nın da derhal açılması çağrısı yapıldı.

Konferansın ikinci gününde, hasar tespit, sağlık, kadın ve ekoloji alanlarında hazırlanan raporların açıklanmasının ardından bu raporlara dönük tartışmalar yürütüldü. Konferansta ilk olarak Avrupa Kürt İşverenler Birliği adına konuşan Ferhat Hesen Yerik, Kobanê'nin inşasının siyasi ve ekonomik inşa olarak ayrılması gerektiğini söyledi. Kürt işverenler olarak ellerini taşın altına koymaları gerektiğinin bilincinde olduklarını söyleyen Yerik, "İnşa için Avrupa'da gerçekleştirilmesi düşünülen konferansın tüm giderlerini karşılamak istiyoruz" dedi.

İnşaata da seferberlik          

Efrîn Kantonu hükümeti adına konuşan Gulîn Xelîl, sağlık çalışanı ve mühendislerden oluşan bir komite kurduklarını ve kendilerinden istenildiği zaman Kobanê'ye gidip çalışmalara katılmaya hazır olduklarını söyledi. Xelîl, eğitim çalışmalarına öncelik verilmesi gerektiğini belirterek, eğitim kurumlarının oluşturulabilmesi için her türlü çabayı sarf etmeye hazır olduklarını söyledi.

Güney Kürdistan Parlamentosu adına konuşan parlementer Salih Baki, yıkıldığı belirtilen mahallelerin bir kısmının müze olarak ayrılması gerektiğini belirterek, "Burada sarf edilen direnişin ve DAEŞ çetelerinin barbarlığının gelecek kuşaklara da aktarılması için müzenin olması şarttır" dedi. Kürdistan'ın dört parçasının inşa için ayağa kalkması gerektiğini vurgulayan Baki, "İnşa çalışmaları için Kobanê'den bir heyetin Güney Kürdistan'a gelmesi burada bulunan bütün siyasi örgütlenmelerle konuşması gerekir. Güney Kürdistan'a proje gönderilmesi yerine heyetin gelip çalışma yürütmesi daha yararlı olacaktır" önerisi yaptı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkez Yöneticisi Seçkin Şiş ise, savaş döneminde olduğu gibi inşa döneminde de Türkiye'den devrimci güçler, mühendis, doktor, avukatların gözünün Kobanê'de olduğunu ve üzerlerine düşen her görevi yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi.

Binlerce işçi inşa için hazır

Birçok katılımcının inşa çalışmaları için öneride bulunduğu konferansa mesaj gönderen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 12 bin inşaat işçisinin gönüllü bir şekilde Kobanê'ye gidip çalışmalara katılmak için beklediklerini ve bu sayıyı artırmak için çalışmalarının devam ettiğini söyledi. İnşaat İşçileri Sendikası da gönderdiği mesajda Türk, Kürt, Laz ve Avusturya'dan gelen işçilerin Kobanê'de sağlık ocağı kurmak için çalışma yürüttüklerini ve Kobanê'ye gitmek için hazır olduklarını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz