Konak müzeye dönüştürülse!

Baydemir, kentin kültür, sanat ve yaşamına ilişkin geçmiş ile gelecek arasında bağ kuracak olan Cemilpaşa Konağı Kent Müzesi “Danışma Kurulu”nun çok önemli bir görevi ve işlevi yerine getirdiğini söyledi.

Konak müzeye dönüştürülse!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projelerinden biri olan Cemilpaşa Konağı’nın restore edilip Kent Müzesi’ne dönüştürülmesi projesinde önemli bir dönüm noktasına gelindi. Restorasyon çalışması bu yıl bitmesi planlanırken, konağın Kent Müzesi’ne dönüştürülmesi amacıyla Sümerpark’ta Arama Konferansı yapıldı.

Baydemir: Birlikte planlayıp birlikte yapacağız

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir çalışmanın hem heyecan hem de iç huzur verdiğini söyledi. Baydemir, çok yakın geçmişte kullandığımız pek çok değerin endüstri toplumunun getirmiş olduğu seri üretimle hızla kaybolduğunu belirten Baydemir, “8 bin yıldan bu yana hayatın aralıksız devam ettiği ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan kentimiz Diyarbakır’da hala çok şeyi koruyup geleceğe taşıyabiliriz” dedi.

Tarihi ve kültürel varlıkları bir canlı olarak gördüklerini ve yaşatmak için çaba içerisinde olduklarını ifade eden Baydemir bu kapsamda yapılan çalışmalara dikkat çekti. “Birlikte planlama, birlikte yapma hem yönetim felsefemizin bir ilkesi hem de Stratejik planlamalarımızın bir gereğidir” diyen Baydemir, kentin kültür, sanat ve yaşamına ilişkin geçmiş ile gelecek arasında bağ kuracak olan Cemilpaşa Konağı Kent Müzesi “Danışma Kurulu”nun çok önemli bir görevi ve işlevi yerine getirdiğini belirtti. Cemilpaşa Ailesi’ne teşekkür eden Baydemir, Cemilpaşa isminin unutulmaması gerektiğini ve 20. yüzyılın başında yaşananların unutulmaması gerektiğini söyledi. Müzeden içeriye girildiğinde kentin çok kimlikli, çok dilli, çok inançlı yapısının görülmesi gerektiğini ifade eden Baydemir, konferansa Süryani temsilcilerin, Ermeni temsilcilerin, Müftülük temsilcilerinin bulunmasının önemli olduğunu kaydetti.

Alökmen: 1952 öncesine dönüşü hedefliyoruz

İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen slaytlar eşliğinde kentin gelişimine ilişkin bir sunum yaptı. Yerel yönetimler olarak Suriçi Koruma Amaçlı İmar Planı’nı yaptıklarını ifade eden Alökmen, Suriçi’nin yapısal durumunun 1700 yıl boyunca aynı kaldığını vurguladı. 1700 yıl boyunca bozulmadan gelen yapısal durumun 1952’den itibaren bozulduğunu belirten Alökmen, Koruma Amaçlı İmar Planı ile 1952 öncesindeki yapısal alana dönüş yapmak istediklerini kaydetti.

Erkün: Diyarbakır’ı sur duvarlarıyla sınırlamayalım

Yıldız Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi müze bilimci Zehra Erkün de enformatik bilgi ile sözlü kültür arasındaki ilişkiye dikkat çekti. “Cemilpaşa Konağı’nın kendisinin bile bir belleği var” diyen Erkün, Diyarbakır tarihinin Sur duvarları ile sınırlandırılmaması gerektiğini söyledi. Erkün, Diyarbakır’ın geçmişte bir eyalet başkenti olduğunu, Dicle ve Karacadağ olmadan Diyarbakır’ın anlatılamayacağını, etkileşim içinde bulunulan hinterlandla birlikte ele alınması gerektiğini kaydetti.

Madran müzeciliğin çerçevesini çizdi

Daha sonra moderatör Burcak Madran, kent müzesinin kavramsal çerçevesi ile ilgili bir sunum yaptı. Madran, Kent Müzesi’ne kentin çehresini ve etkilediği alanı dahil etmek gerektiğini belirterek, “tarihi akış mı” yoksa “tematik seçim mi” yapılması gerektiğini iki gün boyunca tartışacaklarını söyledi. Amacın; kimliklerin, farklı dokuların, tarihsel süreçlerin, kent konumunun, çevresel ilişkilerin, yaşam biçimlerinin, değişim ve gelişimlerin yansıtılması gerektiğini belirten Madran, yöntem olarak da; çağdaş teknolojilerle ulaşılabilir olmasını, halka açık etkinliklerinin olması gerektiğini, işbirlikleri ve ortaklıklara açık olması gerektiğine işaret etti. Dünyada kent müzelerinin merkezi hükümet değil yerel yönetimlerin elinde olduğunu ifade eden Madran, “Orta ve uzun vadede sürdürülebilirliğini planlamak lazım. Kent müzeleri çocuklarımız gibidir. Canımız sıkıldığında sokağa atamayacağız” diye konuştu.

Suriçi’ne teknik bir gezi düzenlendi

Arama Konferansı daha sonra başta Cemilpaşa Konağı olmak üzere Suriçi’ne teknik bir gezi yaptı. Katılımcılar restorasyonu süren Cemilpaşa Konağı’nı gezdi. Daha sonra Dengbej Evi’ne geçen katılımcılar burada Dengbej Divanı’na konuk oldu. Buradan da Ulucami, Surp Giragors Kilisesi, Hasanpaşa Hanı ve İçkale’yi gezen katılımcılar, öğleden sonra Cemilpaşa Konağı Kent Müzesi’nin nasıl işlevlendirilmesi gerektiği konusunda tartışma yürüttü. Arama Konferansı Pazar günü de sürecek.

Cemilpaşa Konağı Kent Müzesi Arama Konferansı’na Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Genel Sekreter Abdullah Sevinç, Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Tevfik Arıtürk, Müze Müdürü Nevin Soyukaya, Müze bilimci emekli öğretim üyesi Zehra Erkün, Müftülükten Burhanettin İncedursun, Ermeni Patrikliği’nden Vagarşag Seropyan, Diyarbakırlı Ermeni Yazar Mığırdıç, Surp Giragos Vakfı Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Ayık, Cemilpaşa Ailesi’nin ileri gelenlerinden Ferda Cemiloğlu, Ziya Gökalp Mahalle Muhtarı Muhsin Sanay dahil kentin pek çok ileri gelenleri, yazarları ve uzmanlar katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz