Küçükbaş Tercih Edin!

SETBİR Başkanı Tezel "Bu sene vatandaşlarımız dini vecibelerini yerine getirirken hayvan varlığının devamı ve arz fazlalığı nedeniyle küçükbaş hayvanlara yönelmeli"

Küçükbaş Tercih Edin!

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, vatandaşlara hayvan varlığının devamı ve arz fazlalığı nedeniyle kurbanlık olarak küçükbaş hayvanları tercih etmelerini önerdi.

Tezel, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı’nın ülkedeki kırmızı et tüketimine katkı sağladığını, özellikle yıl boyu yeterince kırmızı et alamayan vatandaşların, bayram vesilesiyle kırmızı et tüketebildiğini anımsattı.

Kurban Bayramı öncesinde hayvan hareketleri nedeniyle hayvan hastalıklarının yayılma olasılığının olduğunu ve bunu önlemeye yönelik tedbirler alınması gerektiğini belirten Tezel, kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların muayenesinin ve gerekli kontrollerinin yapılmasının zorunlu olduğunu, resmi veteriner hekimler tarafından yapılan muayene ve kontrolden sonra sağlıklı hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek, iller arası nakline izin verildiğini kaydetti.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANLAR KURBAN EDİLMELİ

Hayvancılık işletmelerinde doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanların pazarlar, canlı hayvan borsası, hayvan park ve panayırlarının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapacak işletmelerde alınıp satılabildiğini belirten Tezel, geçen yıl Kurban Bayramı’nda 858 bin 836 büyükbaş ve 2 milyon 657 bin küçükbaş hayvan kesildiğini bildirdi. Tezel, bu sene vatandaşlara, dini vecibelerini yerine getirirken, hayvan varlığının devamı ve arz fazlalığı nedeniyle küçükbaş hayvanlara yönelmelerini önerdi.

Vatandaşların daha ucuz olması sebebiyle beyaz et tüketmeyi tercih ettiğini belirten Tezel, Türkiye'de kişi başı yıllık et tüketiminin 8-9 kilogramını balık, 15-16 kilogramını kırmızı et, 22-23 kilogramını ise beyaz etin oluşturduğunu kaydetti.

Ülkenin refah düzeyi arttıkça, kırmızı ete olan talebin artacağını ifade eden Tezel, "Şu anda 1,15 milyon ton olan kırmızı et üretimimizin en az 1,5 milyon tona çıkması, vatandaşlarımızın yeterli ve sürekli kırmızı et tüketmesini sağlayacaktır. Bunun için kapasitelerimiz yeterlidir. Önemli olan arzın, sürekli ve istikrarlı olmasının temin edilmesidir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz