Görüş Bildir

Kürdistan çocuklarına hediye edilmemiş

İHD Diyarbakır Şubesi, '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' günü nedeniyle, Sur ilçesinde bulunan Uğur Kaymaz anıtı önünde bir basın açıklaması düzenleyerek, çocuklara yönelik hak ihlallerine dikkat çekti.

Kürdistan çocuklarına hediye edilmemiş

İnsan hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Birleşmiş Milletler (BM) Evrensel Çocuk Hakları Sözleşmesi ve çocuk kitapları dağıttı.

Suriçi İlçesindeki Uğur Kaymaz Anıtı önünde yapılan etkinliğe İHD Şube Başkanı Raci Bilici ve İHD Şube yöneticileri, ile çocuklar da destek verdi.

Burada konuşma yapan Bilici, 23 Nisan’ın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlandığını, ancak her yıl onlarca çocuğun kötü muameleye maruz kaldığını ve haklarının çiğnendiğini söyledi.

Basın açıklamasını okuyan İHD Diyarbakır Şubesi Çocuk Komisyonu Üyesi Avukat Mahsum Kaya, çocukların Türkiye’de hak ihlallerine uğrayan kesimlerin başında geldiğini ileri sürdü.

İŞTE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ                                                           

Türkiye’de her yıl 23 Nisan’da çocuk bayramı kutlandığını belirten Kaya, "Şüphesiz çocuklara bayram olarak atfedilen böylesi özel günlerin, çocuklar için anlamlı ve eşsiz bir karşılığı olmalıdır. Ancak, biz insan hakları savunucuları, 23 Nisan gibi etkinliklerle yaratılan havanın gerçekte bu kadar sempatik ve sevecen olmadığını biliyoruz" diye konuştu.

Her çocuklara yönelik yaşam hakkı ihlallerinin değişik kategorik konularda devam ettiğini vurgulayan Kaya, "8 milyon 500 bin çocuğun güvencesiz koşullarda işçi olarak yaşamını sürdürürken, günümüzde anadil ve dini inanç eğitimi hala yasaklıdır. Çocuklar cezaevlerinde yetişkinler gibi muamele görmekte, haksız cezalara çarptırılmaktadır. Çocuk gelinler, sokakta yaşayan çocuklar, göç mağduru çocuklar ile ilgili yaşam hakkı ihlalleri hala varlığını sürdürmektedir. Derneğimizin tespit ettiği verilere göre son 27 yılda Kürdistan’da güvenlik güçlerinin müdahalesi, mayın ve savaş artığı patlayıcıların patlaması sonucu 585 çocuk yaşamını yitirmiştir” dedi.

Açıklamanın ardından BM Evrensel Çocuk Bildirisi ve kitap dağıtıldı.

İHD Şube Başkanı Raci Bilici, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve çocuk kitaplarının cezaevinde bulunan çocuklara da gönderileceğini belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi