Küresel güçlerin sinsi oyunları!

Diyarbakır'da darbeyle görevden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'nin idama mahkum edilmesi, İslam dünyasında olduğu gibi Güneydoğu'da da infial yarıtırken, Diyarbakır'daki STK'lar idam kararlarını protesto etti.

Küresel güçlerin sinsi oyunları!

Recep KAYA/Ahmet DEMİR/Tahir KARAKEÇİ

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da çeşitli sivil toplum kuruluşları, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesine tepki gösterdi.

Özgür-Der öncülüğünde Ekinciler Caddesi'nde bir araya gelen grup, tekbir getirerek, Kürtçe ve Türkçe slogan attı.

Özgür-Der Yönetim Kurulu üyesi Abdulhakim Beyazyüz, grup adına yaptığı açıklamada, yeryüzünde örneği görülmemiş adaletsizliğe imza atanları kınamak ve insanlık dışı tutumlarını deşifre etmek üzere toplandıklarını söyledi.

TİYATROYA BENZEYEN MAHKEME

Mısır'daki mahkemeyi tiyatroya benzeten Beyazyüz, şöyle konuştu:

"Bu, tiyatrodan ibaret olan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin İstiklal Mahkemeleri'ne denk gelen, gülünç, iradeleri kendilerinden alınmış insanların akla, insafa sığmayan ve kukla olduklarını net ortaya koyan duruma karşılık geliyor. Bir mahkeme düşünün ki 15 yıldan beri İsrail mahkemelerinde, İsrail hapishanelerinde tutuklu Filistinli kardeşlerimize idam cezası veriyor. İki yıl önce İsrail'in saldırılarında şehit olan Müslüman direnişçiye idam cezası veriyor. Başka bir ülkede yaşayan Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Kardavi'ye Mısır'a gelmediği halde idam cezası veriyor.

Birkaç gün önce öldüğü kendilerince de kabul edilen kişiye idam cezası veriyor."

KÜRESEL GÜÇLERİN OYUNU                          

Mahkemenin kararını tanımadıklarını vurgulayan Beyazyüz, Mısır'ın ilk serbest seçimlerini kazanan Muhammed Mursi'ye haklarının verilmesini talep ettiklerini kaydetti.

Beyazyüz, kararın arkasında küresel güçlerin bulunduğunu anlatarak, "Bu kararın arkasında efendilerinin kuklası Sisi'nin, dünya küresel güçlerinin olduğunu biliyoruz. Biz biliyoruz ki bunlar halklarımızın özgürleşmesini, kendi iradelerine sahip çıkmalarını istemiyorlar ki yer altı ve yer üstü zenginliklerini sömürsünler. Onları 'sağcı-solcu, Şii-Sünni' diye bölsünler ve kendi sömürülerini devam ettirsinler" ifadesini kullandı. Grup, açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

BU İDAM DEMOKRASİYE VERİLDİ

Mursi'nin fotoğraflarının yer aldığı dövizler ve "Katil Sisi, seninleyiz Mursi" sloganlarıyla idam kararına tepki gösterilen basın açıklamasının ardından açıklamalarda bulunan Ak Parti Diyarbakır milletvekili adayı Parlak Mursi ve arkadaşlarının idamla cezalandırılmasının kabul edilemeyeceğini, verilen kararın hukuk ve adaletle bağdaşmadığını söyledi. Karara sessiz kalanların insanlığından şüphe edileceğini kaydeden Parlak, "Mısır'da hukuksuzluklar ve adaletsizlikler devam ediyor. Cumhurbaşkanı Mursi ve Müslüman Kardeşler mensubu 108 kişiye verilen idam kararı insanlıkla bağdaşmayan bir karardır. Hak ve hukukla alakası olmayan bir karardır. Mursi’ye karşı işletilen idam kararı kabul edilemez. Haksız ve adil olmayan bir karara imza atılmıştır. Cezanın bir askeri cunta tarafından verildiği açıktır. Bu karar ve benzeri kararlar her şeyden önce Mısır'ın hayrına değildir. Çok esef verici bir durum, çok üzüntü verici karardır. Müslüman ülkeler olarak bir araya gelmeliyiz" dedi.

SİVEREK'TE DAYANIŞMA PLATFORMU

Siverek ilçesinde "Mısırlı Müslümanlarla Dayanışma Platformu" üyeleri, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesini protesto etti.

Hürriyet Caddesi'nde grup adına basın açıklamasını okuyan Mustafa Karahan, darbecilerin istediklerini elde ettikten sonra ümmetin yüz akı olan İhvanı Müslimin'e yönelik baskısını arttırdığını ve herhangi bir şekilde şiddete bulaşmamış cemaat üyelerinini terörist ilan ettiklerini söyledi.

Tüm dünyanın gözleri önünde kanlı darbeyi gerçekleştiren diktatörlerin Müslümanlara yönelik baskılarını her geçen gün arttırdığını belirten Karahan, "Musa'nın çocukları Firavunların çocuklarına daima galip gelecek" dedi.

Taşıdıkları döviz ve Mursi'ye ait fotoğraflarla slogan atan gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz