Kurşunlu cami dün nasıl idi?

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerce iki kez ateşe verilen tarihi Kurşunlu Camisi'nin fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı.

Kurşunlu cami dün nasıl idi?

Fatih Paşa Mahallesi'nde, 1516-1521 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan, kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle "Kurşunlu Cami" diye anılan Fatihpaşa Camisi'nin, PKK'lıların saldırısı öncesi ve sonrasındaki fotoğrafları sergilendi.

Sergi, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Galerisi'nde izlenime sunuldu.

Sergiyi düzenleyen fakültenin Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrfan Yıldız, AA muhabirine, terör saldırısında ateşe verilmesi nedeniyle caminin birçok bölümünün tahrip olduğunu, bu nedenle büyük üzüntü yaşadığını söyledi.

Tahrip edilen yerleri hafızalarda canlandırmak için sergiyi açtıklarını dile getiren Yıldız, "Camiyi, fotoğraflarla geçmişten günümüze getirmeye çalıştık. Bu nedenle Vakıflar Genel Müdürlüğünden aldığımız, 1940 ile 1960 yıllarına ait iki fotoğrafa da yer verdik." dedi.

- "Beni çok derinden etkiledi"

Teröristlerin tahrip ettiği Kurşunlu Camisi'nin ahşap kapı kanatlarının tamamen kül olduğuna işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Terör saldırılarında, caminin 1800'lü yıllardan kalan ahşap kepengi de yandı. Ama beni en çok etkileyen, mihrap kapısının tamamen tahrip edilmesiydi. Üzerindeki süslemeleri ve formuyla çok önemli bir kapıydı. Aynı zamanda bir ışık geçirgenliği vardı. Bu kapı, daha sonraki yıllarda yapılan Behram Camisi'nin mihrap kapı kanatlarına da örnek teşkil eden bir yapıydı. Kapı kanatlarından biri tamamen tahrip olmuş. Bu durum, bir sanat tarihçisi olarak beni çok derinden etkiledi."

Yıldız, 2009'dan 2015'e kadar caminin hasar görmemiş halini de fotoğrafladığını anlatarak, "Her ne şartlarda olursa olsun, insanların mabetlerine el uzatılmaması gerekir. İnsanlar, kültürleriyle yaşar, gelecek nesillere iz bırakır. Bir toplumu yok etmek istiyorsanız en kolay yolu, kültürünü yok etmektir. Kültürünü yok ederseniz, o toplumun izlerini çok kısa sürede tarihten silebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz