Lice'de köpek çiftliği kurdu

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Engin Zengin, kurduğu çiftlikte dünyanın en değerli köpek ırklarından olan ve ‘sosyete köpeği’ olarak da bilinen safkan Pomeranian’ı yetiştiriyor. Taylandlı kadın arkadaşı Pomeranian yetiştiricisi ve aynı zamanda Tayland’da çiftlik sahibi olan Wılawan Sıngkrathok desteği ile kurulan çiftlikte yetişen köpeklerin 2 ile 8 bin Euro değerinde olması nedeniyle dünyada en pahallı ırklar arasında yer alıyor.

Lice'de köpek çiftliği kurdu

Liceli girişimci Engin Zengin, anavatanı Almanya ve Polonya olan önce Taylan'da kurulan çiftliklerde yetiştirilen dünyanın en değerli köpek ırklarından biri olan Pomeranian'ı çiftliğinde çalışan Taylandlı Wılawan Sıngkrathok ile tanışınca hayatında önüm noktası yaşadı. Gerçekte GSM bayi bulunan Zengin, Türkiye'ye döndükten Pomeranian ırkı köpek çiftliği kurmaya karar verdi. Yaptığı araştırma sonucu kent merkezinde bunun imkânsız olduğuna insanlardan uzak bir noktada kurulabileceğini öğrenen Zengin, memleketi Lice'de kendisine ait arazide çiftliği kurmaya karar verdi.

TAYLANDLI ARKADAŞI BİR YIL DİYARBAKIR'DA KALDI

Pomeranian kurulum aşamasını anlatan Engin Zengin, çalıştığı firmanın aracığıyla 2018 yılında Tayland'a turistik gezi yaptığını belirterek şöyle dedi:

"Burada tanıştığım Taylandlı Wılawan Sıngkrathok'un köpek çiftliğini gezdik. Köpekleri çok sevdiğim için bu ırk çok ilgimi çekti. Çiftlikte yetiştirilen köpeklerin dünyanın dört bir yanına satıldığı belirtildi. Gezinin ardından Türkiye'ye döndüm. İnternetten köpek ırkı ile ilgili bir araştırma yaptım, ardından ailemle de görüştükten sonra Diyarbakır'da çiftliği kurmaya karar verdim. Bir süre sonra yeniden gittiğim Taylan'da Wılawan ile konuyu görüştük. Bana bu ırkların çok hassas olduğunu ve özel bir bakım istediğini söyledi. Kendisine kararımı verdiğimi ve kuracağımı söyledim. Wılawan ile anlaştık, Türkiye'ye geldi ve Lice'de aileme ait araziyi gördü. Burada kurmaya karar kıldık. Bir yıl bizimle burada kaldı. Köpeklerin bakımı, yemesi, tüm yetiştirme tarzını bize bir yılda öğretti. Wılawan, bir yıl sonra ülkesine döndü ve artık ben ailemle çiftlikte Pomeranian ırk köpeğini yetiştirmeye başladım."

"NADİR BİR IRK"

Pomeranian ırkı köpeğin anavatanının Almanya ve Polonya olduğunu ancak Taylan'da çiftliklerde yetiştirilip dünyanın her tarafına satıldığını ifade eden Zengin, "Pomeranian, dünyanın en değerli ve en hassa ırk köpeklerinden biridir. ünyada en büyük çiftlikler Taylan'da bulunuyor. Tayland'ın kırsal bölgelerinde onlarca çiftlikte bu ırk ve benzeri köpekler yetiştiriliyor. Pomeranian ırkı köpekler aynı zamanda 'sosyete köpeği' olarak da biliniyor. Biz 9 köpek ile başladık, şuanda 30 köpeğe ulaştık" dedi. Zengin, köpeklerin 2 ile 8 bin Euro değerinde olması nedeniyle dünyada en pahallı ırklar arasında yer aldığını belirterek, "Hedefim Avrupa'nın en büyük Pomeranian çiftliğini Lice'de kurup ve bütün Avrupa'ya bu ırkı ihraç etmek istiyorum" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz