Listeye kim ne dedi?

AK Parti'nin Güneydoğu illerine yönelik köklü liste değişimi, bölgede büyük yankı uyandırdı. STK Temsilcileri ile Akademisyenler değişimle ilgili değerlendirmelerinde, "toparlayıcı" isimler öne çıkarıldığını ifade etti.

Listeye kim ne dedi?

AK Parti'nin Güneydoğu illerine yönelik köklü liste değişimi, bölgede büyük yankı uyandırdı. STK Temsilcileri ile Akademisyenler değişimle ilgili değerlendirmelerinde, "toparlayıcı" isimler öne çıkarıldığını ifade etti.

HÜDA-PAR belirleyici olur

Hakan Akbal - Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı: 

"AK Parti belli ki buradaki oy kaybını bir önceki listeye bağlamış olacak ki listede iki kişinin dışında tamamını değiştirmiş. Ben Cevdet Yılmaz’ın Diyarbakır’dan aday olmamasını kayıp olarak görüyorum. Bölgeye çok ciddi katkıları olacaktı. AK Parti’nin uzun süreden beri kaybettiği mütevaziliği Yılmaz geri getirmişti. İlk sıra adayı tecrübeli bir siyasetçi. Ancak geri kalan adaylar AK Parti’nin bu değişikliğe karşın beklediği performansı bölgede sergileyebilecek mi? HDP ise burada istikrarını korumaya devam etti. Burada bir anlamda AK Parti ile HDP adasındaki yarışta belirleyici olacak olan etken HÜDA-PAR seçmenidir. Seçimlere katılmama kararı aldılar biliyorsunuz. Ciddi rol oynayacağını düşünüyorum. AK Parti ikinci vekilini 5 bine yakın bir oyla kaybetti."

Çok kötü olduğunu düşünmüyorum

Şahismail Bedirhanoğlu - DOGÜNSİFED Başkanı:

"Listeler partilerin kararı. Aday gösterdikleri kişilerin bazı özelliklerine göre belirlerler. Bizim hoşumuza gider veya gitmez. Bu çatışmalı ortamda olacağı için sıkıntılı bir seçim. Öncelikle çatışmaların sona ermesi ve demokratik bir seçim olmasını istiyorum. Memlekete hayırlı olmasını diliyorum öncelikle. AK Parti listelerine baktığımızda bir önceki listeden farklı. Demek ki farklı bir konsept belirlemiş. Galip bey birinci sırada ikinci sırada bir STK temsilcisi. Ben bu listenin ne kadar başarılı ve etkili olacağını bilemiyorum. Çok kötü bir liste olduğunu düşünmüyorum. Seçim sonuçları bize gösterecek esas sonucu. Bölgedeki çatışmalı süreç seçim sonucuna direkt etki edecek. Adayların donanımı öne çıkacak."

Toparlayıcı, düzgün liste

İsmail Şanlı - MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı:

"Geçen dönemki listeye göre biraz daha toparlayıcı ve düzgün liste olmuş. Ancak bizi üzen Cevdet Yılmaz’ın listede olmamasının sandıklarda bir sonucu olacaktır. Bir bakanın buradan aday olmasını bekliyorduk. Cevdet Bey’den herkes memnundu, yüzü gülen bir insandı ve çok seviliyor bu bölgede. Bunun dışında Galip Ensarioğlu’nun olması önemli. İki STK temsilcisi listede bunu da önemsiyoruz. Geçen sefer STK temsilcisi listede yoktu. Bir kadın adayın listede olması da önemli. Geçen liste ile kıyasladığımızda yüzde seksen civarında çok düzgün ve toparlayıcı olmuş. Bölgemiz ve halkımız için hayırlı uğurlu olsun. İnşallah sükunet ve barışa vesile olur."

Listelerde muazzam değişiklik

Vahap Coşkun, Akademisyen, Dicle Üniversitesi: "AK Parti listelerinde en muazzam değişiklik Doğu ve Güneydoğu’da… Mesela Diyarbakır’da 11 ismden 9’ı değişmiş. Hakkari ve Şırnak’ta tamamen değişmiş. Urfa’da 10 değişiklik, Van’da da tamamı, Ağrı da tamamen değişmiş. Şunu görüyoruz: Bölgede 7 Haziran’dakinden faklı bir kadroyla 1 Kasım’a gidiyor."

"Doğu ve Güneydoğu’daki yeni isimlere daha yakından bakarsak, mesela Diyarbakır özelinde daha teşkilatın içinden gelen isimler var. Bunlar daha sahaya çıkacak isimler. 7 Haziran’da en büyük sorun, sahaya daha çok çıkılmamasıydı. Adaylar önemlidir ama adayların önemini de çok fazla abartmamak lazım, özelikle de Doğu ve Güneydoğu’da adaylardan ziyade partilerin seçim stratejileri ve söylemleri çok daha belirleyicidir. Hangi adayı getirirseniz getirin, merkezden çözüm sürecine, Kürtlere yönelik negatif mesajlar gelirse, adayların da bir etkisi kalmaz. Asıl olan merkezdir."

"HDP listelerinde çok büyük bir değişiklik yok. Diyarbakır’da 10 aday aynen korunmuş. Celal Doğan Antep’ten İstanbul’a… Özelikle iç Ege’de Kürt nüfusun yoğunlukta olduğu bölgede, 7 Haziran’da daha çok sol kimliğiyle öne çıkan adaylar gösterilmişken şimdi biraz daha Kürt kimliğiyle önde olan adaylar gösterilemeye çalışılmış. Bütün partiler özellikle az bir oy farkıyla kazandıkları ve kaybettikleri illerde daha dikkatli olmuşlar. Buralarda birtakım liste mühendislikleri yapılmış."

Kaynak: Diyarbakır Söz