Lüks araçla kaçmışlar!

Diyarbakır'da polise bomba yüklü araçla yapılan saldırıda 200 kilo patlayıcı kullanılmış.

Lüks araçla kaçmışlar!

Diyarbakır'da PKK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan şüphelileri hastaneye götüren polis servis midibüsine yönelik, 3 şüphelinin öldüğü bomba yüklü araçlı saldırının 200 kilo patlayıcı kullandığı belirlendi.  Patlamada hasar gören okul dün tatil edilirken, olay yerine yakın jandarma binalarına da büyük Türk bayrakları asıldı.

ÜÇ KİŞİ DE MECLİS ÜYESİ

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekiplerini Bismil İlçesi ve il merkezinde  terör örgütü adına bir ilçedeki fabrikaya el koyma suçu nedeniyle 7 kişiyi gözaltına aldı. Şüpheliler polise ait zıhlı polis midibüsü ile hastaneye sağlık kontrolüne götürülürken, merkez Bağlar İlçesi Dicle Bulvarı üzerinde PKK'lılar bomba yüklü aracı uzaktan kumanda ile infilak ettirdi. Saldırıda midibüste bulunan şüpheliler, DBP eski Bismil İlçe Başkanı ve Meclis üyesi Tufan Tunç, Zafer Koluman, Mehmet Argül  öldü, 12'si polis, 33'ü sivil 45 kişi de yaralandı.

LÜKS OTOMOBİLLE KAÇMIŞLAR

Saldırı ardından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, başta Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube ekipleri, kapsamlı soruşturma başlattı. Görgü tanıklarının ifadeleri alınırken, bölgedeki Mobese ve güvenlik kameraları incelendi. Bomba yüklü aracı polis servisinin geçişi sırasında uzaktan kumanda ile infilak ettiren kişilerin 3 kişi olduğu ve lüks bir otomobile bilerek saldırının hemen ardından kaçtıkları belirlendi. Saldırıda kullanılan 34 plakalı panelvan tipi aracın plakasının sahte olduğu anlaşılırken, şase numasına da henüz ulaşılamadı.

Güvenlik kuvvetleri, saldırı öncesi, saldırganların bölgede keşif yaptıkları ve saldırının asıl hedefinin polis olduğunu değerlendirilirken, zırhlı polis servis aracının Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne ait olduğu belirtildi.

200 KİLOLUK BOMBA

Bölgede kapsamlı inceleme yapan olay yeri inceleme ekipleri saldırıda ilk belirlemelere patlayıcının C-4'le güçlendirilmiş , amonyum nitrat kullanılarak yaklaşık 200 kilo patlayıcı kullanıldığını belirledi. Bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölen gözaltında bulunan DBP eski Bismil İlçe Başkanı ve Meclis üyesi Tufan Tunç, Zafer Koluman, Mehmet Argül, önceki gün hastanelerdeki otopsilerinin ardından ailelerine teslim edildi. Aileleri aldıkları cenazelerin önceki akşam saatlerinde Bismil İlçesi'nde ayrı yerlerde toprağa verdi.

OKUL BİR GÜNLÜĞÜNE TATİL EDİLDİ

Bomba yüklü aracın şiddetli patlamasında büyük hasar gören Şehit Albay Güner Ekici İmam Hatip Ortaokulu, dün tatil edildi.

Şehit Albay Güner Ekici İlköğretim Okulu'nun ise camlarının büyük bir bölümü kırılırken, okul girişinde bulunan güvenlik bölümü ise tamamen kullanılamaz hale geldi. Okulda dün tamirat ve temizlik çalışması yapıldı.

JANDARMA BİNALARINA TÜRK BAYRAĞI

Patlama bölgesinde bulunan jandarmaya ait binaya  büyük Türk bayrakları asıldı. Yine bölgede bulunan ve hasar gören kafetaryaya da brandalar örtüldü. Belediye ekipleri,  karayolunda oluşan çukuru kapatıp, bölgede temizlik çalışması yaptı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA GELDİ

İl Valiliğinden  yapılan açıklamada, Bağlar ilçesi Batıkent kavşağı mevkisinde dün saat 16.30 sularında bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştirildiği hatırlatıldı. Patlamada, terör örgütü adına bir ilçede bulunan fabrikaya el koyma suçu sebebiyle gözaltında bulunan ve doktor raporu almak için hastaneye götürülmekte olan şüpheli şahıslardan 3'ünün ağır yaralandığı ve hastanede hayatını kaybettiği belirtildi. Yaralılardan büyük çoğunluğunun taburcu edildiğinin bildirildiği açıklamada, şöyle denildi: "Olayda ayrıca 12'si polis 33'ü sivil vatandaş olmak üzere toplam 45 kişi yaralanmıştı. Çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan yaralılardan 4 polis memuru GATA'ya sevk edilmiş, 4 sivil vatandaşımızın da tedavilerine devam edilmektedir. Bunun dışındaki tüm yaralıların saat 16.00 itibarıyla tedavileri tamamlanarak taburcu edilmişlerdir."

PKK SALDIRIYI ÜSTLENDİ

Buarada, polis aracına yapılan bombalı saldırıyı PKK üstlendi. PKK'nın askeri kanadı HPG, saldırıyı üstlendiğini internet sitesinden duyurdu. Örgüt açıklamasında, saldırının Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsalında bir süre önce gerçekleştirilen operasyonda PKK'lı 2 üst düzey yöneticinin öldürülmesine  misilleme olarak yapıldığı ileri sürüldü.

BELEDİYE MECLİSİNDE ANMA

Buarada Büyükşehir Belediye Meclisi, önceki günkü bombalı saldırıda hayatını kaybeden Büyükşehir ve Bismil Belediyesi Meclis Üyesi, Meclis Başkanlık Divanı Üyesi ve Meclis 2. Başkan Vekili Tufan Tunç’u anmak için bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, her ölümün acı ve zor olduğunu, bunu kabul etmenin de kolay olmadığını belirterek, “Kendisini buradan minnetle, saygıyla yad ediyorum, rahmet diliyorum. Ailesine, dostlarına, halkımıza başsağlığı dileklerimi  iletiyorum.” dedi.  Kışanak, Tufan Tunç’un hayatının tamamını, halkı ve halkının çıkarları için mücadele ederek geçirdiğini öne sürdü.

MEMUR-SEN'DEN KINAMA

Öte yandan, Memur-Sen Diyarbakır Temsicisi ve Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, yaptığı yazılı açıklamayla Bağlar'da yaşanan terör saldırısını kınadı. Memiş açıklamasında şöyle dedi;

Diyarbakır'ı üzen bir terör saldırısıdır. Hiçbir milliyet ve köken ayırt etmeyen terör eylemlerine verilecek en güzel yanıt, milletimizin tek yürek olmasıdır. Terör, kan ve şiddetten beslenen bir insanlık suçudur. Ülkemizin ve şehrimizin birliğine, huzuruna ve bütünlüğüne karşı yapılan terör saldırılarını kınıyor ve lanetliyoruz. Büyük Memur-Sen Diyarbakır ailesi olarak, bu saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı, Patlama neticesinde yaralanan üyemiz okul Müdürü İhsan Duran ile yaralı olan diğer vatandaşlar da acil şifalar diliyoruz."

BÖLGE BAROLARI KINADI

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Diyarbakır, Hakkari, Kars-Ardahan, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa baroları, Diyarbakır'da PKK'lıların polis aracına yönelik bomba yüklü araçla yaptığı saldırıyı kınadı. Bölge barolarının ortak yaptığı yazılı açıklamada, şöyle denildi:  Bölge barolarının bu ve benzer saldırılar karşısındaki tavrı tüm kamuoyunca bilinmektedir. Aynı görüşlerimiz doğrultusunda bu saldırıyı da şiddetle kınıyor, ölen vatandaşlarımıza rahmet yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Bu vesileyle aşağıdaki görüşlerimizi bir kez daha kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Şehirlerimizde sokaklara ve sivil yerleşim alanlarına aylarca yansıyan çatışma ve operasyonlar, telafisi imkansız insani, ekonomik, sosyolojik, tarihi ve hukuki büyük tahribatlara neden oldu. Şimdiye kadarki tüm uyarılarımıza rağmen, taraflarca ısrarla yürütülen çatışma, operasyon ve güvenlikçi politikalar sonucu meydana gelen, ölümlerden, yıkımlardan ve mevcut atmosferden son derece endişeliyiz.

ÖLÜMLER KARŞISINDA ENDİŞELİYİZ

Herkesin şunu bir daha bilmesi gerekir ki; Türkiye de Kürt sorunu diye bilinen sorun, ne çatışmalarla, ne polis noktalarına bomba yüklü araç saldırılarıyla, ne şehir merkezlerine tank sokarak kentleri tahrip etmekle, ne de son zamanlarda olduğu gibi siyasi parti temsilcilerini gözaltına alıp tutuklamalara girişmekle çözülemez. Her fırsatta dile getirdiğimiz üzere demokratik ve siyasi alanı daraltan her eylem ve işlem, daha çok kan ve gözyaşının akması demektir. Türkiye'de Kürt sorunun çözüm adresi TBMM'dir. Çözümün reçetesi siyaset ve müzakeredir. Demokratik ve özgürlükçü siyaset harici her yol ülkeyi çıkmaza götürür. Bu bağlamda hükümete çağrımız da şudur: Bölgedeki sivil toplum kuruluşlarına, siyasi parti temsilcilerine ve özellikle de DBP'ye yönelik adli ve idari soruşturmalar siyasete alet edilmemeli, keyfi gözaltı ve tutuklamalara derhal son verilmelidir." 

Kaynak: Diyarbakır Söz