Moğollardan sonra böyle yıkım olmadı

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ensarioğlu, "Biz onlara (PKK) rağmen, Diyarbakır'ın kaderini bu yıkımcılara, kan emicilere teslim edemeyiz. Moğollardan sonra bu coğrafya böyle bir yıkım görmedi. Kendi şehrini, insanını, tarihini yerle bir eden bir örgüt var"

Moğollardan sonra  böyle yıkım olmadı

"Açılacak beş büroda vatandaşın rızasını alarak, Sur'da yıkılan evlerin yerine tarihi dokuya uygun, Diyarbakır taşından, Diyarbakır'ın avlulu evlerini inşa edeceğiz"

 Bal, işyerlerinin dış kaplamasının Diyarbakır'a has bazalt taşıyla döşeneceğini, yapılması planlanan binaların da bir katı zemin olmak üzere 3 katlı olacağını ifade etti.

DİYARBAKIR-AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, "Biz onlara (PKK) rağmen, Diyarbakır'ın kaderini bu yıkımcılara, kan emicilere teslim edemeyiz. Moğollardan sonra bu coğrafya böyle bir yıkım görmedi. Kendi şehrini, insanını, tarihini yerle bir eden bir örgüt var" dedi.

Ensarioğlu ve Bal, "terör saldırılarında tahrip olan, birçok evi yıkılıp yakılan Diyarbakır Sur'daki yeni projeye" ilişkin soruları yanıtladı. Galip Ensarioğlu, Diyarbakır'ın, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış 5 bin yıllık bir kent olduğunu, Sur'un da Diyarbakır'ın kalbi konumunda bulunduğunu bildirdi.

PKK terör örgütünün çatışmayı ve şiddeti Sur'un içine taşıyarak, yüzlerce savaşın yıkamadığı bir şehirde yaklaşık 4 bin evin yıkılmasına, tahrip olmasına, 69 asker ve polisin şehit olmasına neden olduğuna işaret eden Ensarioğlu, Diyarbakır'ın terörle mücadeledeki azim ve kararlılık sayesinde terör örgütünden temizlendiğini vurguladı.

Ensarioğlu, Sur'u hızlı bir şekilde ayağa kaldıracaklarını belirterek, "Diyarbakır Sur'la ilgili kamulaştırma kararını çıkardık. Hiç bir şekilde orada yaşayan vatandaşlarımız bundan mağdur olmayacak. Oradaki tarihi eserleri restore edeceğiz. Yıkılan evlerin yerine tarihi dokuya uygun, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Sur'la ilgili 2012'de onayladığı koruma amaçlı imar planına uygun Diyarbakır taşından, Diyarbakır'ın avlulu evlerini inşa edeceğiz." dedi.

Sur'un tahrip olan altyapısını tamamen yenileyeceklerini ve orada mağdur olan insanların mağduriyetini bir an önce gidereceklerine değinen Ensarioğlu, kamulaştırma kararını alırken kimsenin malına el koymak ve istimlak etmek istemediklerini ifade etti.

- "Sur, dünyanın en önemli tarihi mekanı haline gelecek"

Ensarioğlu, "vatandaşların bu konuda endişelerinin olduğunun" hatırlatılması üzerine, şunları dile getirdi:

"Vatandaşımızın hiçbir endişesi olmasın. Beş büro açılacak, oralarda vatandaşla görüşülecek, vatandaşın rızası alınarak, ikna edilerek, orada yaşayan insanlara uyan formül üzerinden bu işlem gerçekleştirilecek. Sur'da kimi vatandaşın evinin tapusu var, kimisinin gecekondu şeklinde binası var ama tapusu yok, kimisi de kiracı, ne tapusu ne mülkiyeti var. Bunların her biri ile ayrı ayrı konuşulacak, onlara öneriler sunulacak, yöntem belirlenecek ve rızası alınacak. O kişilerin bırakın mağdur olmasını, onlara kira öder gibi ev sahibi olma imkanı getireceğiz. Sur'da yaşayan vatandaşlarımızın hiçbir şekilde mağdur olmamalarını sağlayacak formüller uygulayacağız.

Sur'daki, Kültür ve Turizm Bakanlığına ait eserleri de aslına uygun bir şekilde restore edeceğiz, oraların altyapısını yapacağız. Yıkılan yerlerin yerine tarihe dokuya uygun taş evler inşa edeceğiz. Sur'daki çarşıyı ve dükkanları da tamamen yenileyeceğiz. Sokak iyileştirmesini yapacağız, dükkanların dış kaplaması tarihe dokuya uygun bazalt taşla döşenecek, tabelaları tarihe dokuya uygun bir standartla yeniden asılacak. Sur, dünyanın en önemli tarihi mekanı haline gelecek. Binlerce yıldır bütün bu coğrafyanın önemli ticaret ve yaşam merkezi olan Suriçi, yine bu coğrafyanın ticaret, turizm ve kültür merkezi olacak."

- "Yıkım yaptılar, buna 'direniş' diyorlar"

Ensarioğlu, Diyarbakır Sur yakılırken, yıkılırken hiçbir şekilde konuşmayan, buna engel olmayan kişilerin şimdi konuşmasını anlayamadıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sur'da 3,5 ay operasyon sürdü ama biz Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanını maalesef biz hiç bir yerde göremedik. Çünkü, ilk başlarda PKK'nın kendisini Suriçi'nde hesaba çektiğini, rehin tuttuğunu biliyoruz. 3,5 aydır ortaya çıkıp 'şehri kim yakıyor, niye yakıyor, durun bir, ne oluyor?' demeyen kişi, şimdi biz oranın yapımı için seferber olduk, Hükümet her türlü imkanını oraya seferber etmiş, 'Sur'u elletmeyiz' diyor. Hangi Sur'u elletmiyorsunuz? 'Yakılıp, yıkılan yerle bir olan Sur'u elletmeyiz' diyor. Artık ne dediklerini de bilmiyorlar. Çok ciddi bir çıkmazdalar. Ama biz onlara rağmen, bu kentin kaderini bu yıkımcılara, kan emicilere teslim edemeyiz. Moğollardan sonra bu coğrafya böyle bir yıkım görmedi. Kendi şehrini, insanını, coğrafyasını, tarihini yerle bir eden bir örgüt var ve buna da 'direniş, Kürtlerin hakkını korumaya çalışıyoruz' diyen bir güruh var. Biz Kürt halkını, bölge halkını bunların insafına terk edemeyiz, teslim edemeyiz. Onlara rağmen biz bölgeyi hem yıkımdan kurtaracağız hem de büyük tahribatı hızlı bir şekilde onarıp eskisinden daha iyi bir konuma getireceğiz."

Ensarioğlu, yapacakları çalışma ve projelerle Diyarbakır'ın ekonomisini, sosyal ve siyasal hayatını yeni baştan ayağa kaldıracaklarını kaydetti.

- "Önce örnek bir mahalle yapılacak"

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal ise Sur'da yapılacak projelere ilişkin çalışmalarda, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin 2012 yılındaki imar planına aykırı bir işlem yapılmayacağını söyledi.

Önce örnek bir mahalle yapılacağını, Sur halkının bunu kabul etmesi halinde yapımına devam edileceğini belirten Bal, orada yaşayanların fikrini, düşüncesini almadan bir işlem yapmayacaklarını bildirdi. Bal, işyerlerinin dış kaplamasının Diyarbakır'a has bazalt taşıyla döşeneceğini, yapılması planlanan binaların da bir katı zemin olmak üzere 3 katlı olacağını ifade etti.

Bal, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Diyarbakır ziyaretine değindiği konuşmasında, "Hasan Paşa Hanı'nda sivil toplum örgütleriyle toplantı yapılacaktı ancak Sayın Başbakan'la Ulu Cami'den çıktıktan sonra baktık karşımızda 3 bin kişi var. Bunun üzerine Başbakanımız orada bir konuşma yaptı ve halkımız da büyük bir coşkuyla Sayın Başbakanımızı dinledi ve bağrına bastı." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz