Görüş Bildir

Mübarek günde silahlar susmadı

Mevlit Kandili'nin idrak edildiği günde bile, Diyarbakır'da silahlar susmadı. Kepenklerin inik, gösteri ve sokak eylemlerinin savaş alanına döndüğü Diyarbakır'da bir çocuk vuruldu.

Mübarek günde silahlar susmadı

Şeyhmus ALTINDAĞ/Neşet AYTEK/ Kenan ÖZGEN

DİYARBAKIR-Diyarbakır'da HDP İl Başkanlığı, Sur İlçesi'nde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için uygulanan sokağa çıkma yasağını sözde protesto etmek için dün kentte 'Sur için yaşam dursun' çağrısı, kan akıttı, ölümler yaşandı, minibüsler yakıldı.

GÜN EYLEMSİZ GEÇMİYOR

Demokratik Bölgeler Partisi ve HDP’nin her gün bir eylem organize ettiği Diyarbakır'da dün de çağrısı üzerine öğle saatlerinde Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan bir grup, sokağa çıkma yasağını protesto etme amacıyla Sur ilçesine doğru yürüyüşe geçti. Aralarında bazı HDP Diyarbakır milletvekillerinin de olduğu kalabalık, Elazığ Caddesi’nden Dağkapı Meydanı’na geldiğinde polisin barikatıyla karşılaştı. Grup, "sokağa çıkma yasağının" uygulandığı Sur ilçesine geçmek istedi. Ancak polisin sokağa çıkma yasağının olduğunu, çatışmaların yaşandığını belirterek bunun can güvenliği açısından mümkün olmadığını dile getirdi.

ÖCALAN İLE GÖRÜŞÜLSÜN"

Burada konuşan Milletvekili Aydoğan, "Operasyonla bu sorun çözülemez. Öz yönetimin ilanı ve  talebi Türkiye'yi bölme talebi değildir. Bir halkın kendi kendini yönetme isteği talebidir. O talep artık görülmelidir. Acilen hükümetin belirlediği bir heyet, bizim heyetimizle birlikte İmralı'ya gitmeli, sayın Öcalan'la son gelişmeleri görüşmeli, tartışmalıdır. Çözüm, İmralı'ya gitmekte, sayın Öcalan'la görüşmekte ve öz yönetim talebi masaya yatırılarak sayın Öcalan'la görüşmektir" dedi.

PEŞ PEŞE OLAYLAR ÇIKTI

Konuşmanın ardından protestocular cadde üzerinde oturma eylemi yaptı. Bu sırada protestocular arasında bulunan bir grup PKK yandaşı polis ekiplerine taşlı saldırıda bulundu. Polis taş atan gruba göz yaşartıcı bomba ve ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Bir süre devam eden olayların ardından göstericiler ara sokaklara dağılıp buralarda barikatlar kurarak giriş çıkışa kapattı.

VALİLİĞE YÜRÜMEK İSTEDİLER

Bu sırada gruptan ayrılan yaklaşık 500 kişi Diyarbakır Valiliği'ne doğru yürüyüşe geçti. Grup Lise Caddesi üzerinde bulunun Ali Emiri 1. Sokak’a girip Sur’a yürümek isterken polis ikinci kez engel oldu. Bunun üzerine TOMA’ya taşlı saldırı yapıldı. Polis ise zırhlı araçlardan biber gazı atarak gruba müdahale etti. Ara sokaklara kaçanlara polis daha sonra tazyikli su sıktı.

Bu sırada Elazığ Caddesi üzerinde bulunan grubun içindeki bazı kişiler de polise taş atınca bölgeye gelen 5 TOMA ile çok sayıda zırhlı araç eylemcilere müdahale etti. Yüzleri kapalı bazı eylemciler Şemse Allak Parkı, Belediye önü, Diyar Galeria İş Merkezi önü ve Ali Emiri Sokağı'na dağılarak buradan polise taş attı. Polis araçları da sürekli tur atarak gruba müdahale etti. Belediyenin önünde bir grup partili ise polisi alkışlarla protesto etti.

YOL KAPATAN GÖSTERİCİLER

Merkez Yenişehir ile Bağlar ilçelerinde yol kapatan gruplara polis ekipleri gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale bulundu. Olayların çıktığı mahallelerden zaman zaman silah sesleri duyuldu. Olaylar kentin birçok noktasında yer yer sürdü.

MİNİBÜSE SALDIRI YAPILDI

PKK'lılar Bağlar İlçesi'nin Gürsel Caddesi üzerinde bir yolcu minibüsüne molotoflu saldırıda bulundu. Yolcular araçtan inip kaçarken, minibüs alev aldı. Yangın çevredekiler tarafından söndürülürken, araç kullanılamaz hale geldi.

1 ÇOCUK GÖĞSÜNDEN VURULDU

Gün boyu süren olaylar sırasında merkez Yenişehir İlçesi Seyrantepe semtinde göğsüne kurşun isabet eden 16 yaşındaki Şiyar Baran ağır yaralandı. Çevrede bulunanların yardımıyla Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülen Şiyar Baran, doktorların yaptığı tüm müdahaleye rağmen hayatını kaybetti. Polis, Şiyar Baran'ın ölümüyle ilgili soruşturma başlattı.

YOLLARI TRAFIĞE KAPATTILAR

Merkez Yenişehir İlçesi'nin Ofis semtinde ise göstericiler yolları kapatmak istedi. Polisin TOMA'dan basınçlı ve gaz bombası ile müdahale ettiği göstericiler ara sokaklara dağılıp, polis araçlarını taşladı. Bazı göstericiler kentin en önemli caddesi olan Ekinceler Caddesi üzerinden geçen yolcu minibüsleri ile diğer araçları durdurarak, geldikleri yöne doğru gitmelerini istedi.

Göstericiler Yenişehir ve Bağlar ilçelerini birbirini bağlayan Ofis alt geçidinin girişinde de araç lastikleri yakarak tamamen kapattı. Diyarbakır'ın Ofis semtinin yanı sıra Bağlar ilçesinde de olaylar halen devam ediyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi