Görüş Bildir

Muhtarın provokasyonu!

İşsizliğin had safhada olduğu bölgede insanlara aş ve iş sağlayan firmalar, yetkisini kötüye kullanan yerel yöneticilerin marifetiyle engelleniyor.

Muhtarın provokasyonu!

İşsizliğin ve yoksulluğun had safhada bulunduğu Diyarbakır'da istihdama yönelik faaliyet içerisinde olan yatırımcı kuruluşların faaliyetleri, yetkisini kötüye kullanan yerel yöneticiler tarafından sabote ediliyor. Dicle ilçesine bağlı Çavlı(Embel) köyü kırsalındaki maden alanında çalışma yürüten şirket, araziye sınırdaş olan Eğil'in Bahşiler köyü muhtarı Semih Memiş ile bir grup köylüler tarafından adeta terör estirilerek, yolu ulaşıma kapatması "istihdama darbe" olarak yorumlandı.

KÖY YOLUNU ULAŞIMA KAPATTI

Diyarbakır’da mermercilik alanında faaliyet gösteren İNTİM Madenciliğin ruhsat ve işletme izni olmasına rağmen maden havzasının bulunduğu Dicle ilçesine bağlı Çavlı (Embil) köyü güzergâhındaki araziye sınırdaş olan Eğil’in Bahşiler köyünün muhtarı Semih Memiş ve bir grup köylü, dün mermer alanına giden yolu iş makinelerinin geçişine engel olacak şekilde kaya parçalarıyla kapattı.

Şirkete ait iş makinelerinin önünü kesen ve şirket yetkilileri ile şoförleri tehdit eden köy Muhtarı Memiş, bölgedeki feodalitenin yarattığı terörü bir kez daha gözler önüne serdi.

İSTİHDAMI ENGELLEMEK İSTİYOR

Muhtar Memiş'in keyfi tutumu karşısında firma yetkililerinin diyalog girişimlerine de kulak tıkayan muhtar Memiş ve ona destek veren köylülerin bu tutumu, istihdamı bilerek ve isteyerek engellemeye yönelik bir girişim olarak yorumlandı. Firma yetkililerinin, ne hayvancılığa ne de tarıma elverişli olan alanın madencilikle bölgedeki köylülerin istihdamının sağlanacağını, iş ve aş sahibi olacağına dair bilgilendirilmelerine de kulak tıkayan Muhtar Memiş'in umursamaz tavrı dikkat çekti.

MUHTAR KÖYLÜLERİ KIŞKIRTTI

Firmanın, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığından tüm ruhsat ve işletme izinlerini almasına rağmen Diyarbakır mermerinin işlenmesine karşı çıkan bu grubun köy muhtarı Memiş tarafından alenice kışkırtması kameralara yansırken, bazı köylülerin "biz savaşmaya hazırız" demeleri, dikkatlerden kaçmadı. Köy yolunun kullanımını, “bölgede hayvancılık yapıyoruz” bahanesinin arkasına sığınarak kapatan ve köylüleri provoke eden Köy Muhtarı Memiş ve bazı köylülerin hangi hesaplar peşinde koştukları ise merak konusu oldu.

İŞ MAKİNELERİNİN GEÇİŞİNE İZİN VERMEDİ

Köylüler, firma yetkililerinin her türlü diyalog girişimini reddederken, etrafa rast gele "ölüm tehditlerinde" bulunmaktan kaçınmadılar. Firma yetkililerini tehdit edip, işlerini yapmalarını engelleyen muhtar ve bir grup köylü daha sonra, iş makinelerinin geçişini engellemek üzere köy yolunu kayalıklarla trafiğe kapattı.

MUHTAR TERÖR ESTİRİYOR

Köy Muhtarı Memiş ile provoke ettiği köylüler hakkında Eğil İlçe Jandarma komutanlığına şikâyette bulunan Firma Yetkilileri, yaşananları şöyle anlattı. "Biz bölgede istihdam, iş aş ortamı yaratmak için çalışıyoruz. Mermer ocağı kurulacak bölge ne tarıma, ne de hayvancılığa elverişli bir yer değil. Tamamen taşlık bir alan… Burada kuracağımız mermer ocağında, bölgedeki birçok köylü için iş ortamı oluşacak. İstihdam yaratılacak. Her şey yasal mevzuat içerisinde yapılıyor. Kaldı ki Mermer ocağının bulunduğu arazi, Dicle ilçesine bağlı Çavlı (Embel) köyüne ait. Bahşiler köyüne ait değil. Sadece yol Bahşiler köyü gibi diğer köylülerin kullandığı bir yol. Köy muhtarı Semih Memiş, kendisine yakın bazı köylüleri provoke ederek, iş makinelerinin önünü kesiyor, terör estiriyor. Şoförleri, çalışanları "ölümle tehdit" ediyorlar. Gerekçeleri ne; biz burada hayvancılık yapıyoruz. Köy yolunu kullanmanın, hayvancılığı engellemekle ne alakası var? Muhtarın tavrı tamamen keyfi ve feodal anlayışın ürünü. Gerekli mercilere şikâyette bulunduk. Muhtarın neden istihdama, iş aş yaratmaya yönelik böylesi faaliyete karşı çıktığına anlam veremiyoruz? Mülki ve adli yetkilileri göreve çağırıyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi