Nerde kaldı asfalt?

Kış kapıya dayandı, Diyarbakır’daki asfaltlama hedefine ulaşmadı, DEDAŞ, Telekom ve DİSKİ ile Diyargaz’ın alt yapı kazıları, caddeleri geçilmez kıldı.

Nerde kaldı asfalt?

Diyarbakır’da dar ve yetersiz olan sokaklar ile yıllardır çözülemeyen otopark,alternatif yollar ve güzergah sorunu,kent ulaşımını içinden çıkılmaz hale getirirken, yolların büyük bölümü yıpranan ve bozulan asfalttan dolayı köstebek yuvasına dönmüş durumda. Büyükşehir Belediyesi, Haziran ayında kendi sitesinde yayınladığı asfalt ve yol yapma planında kent merkezi ve kırsalda yapılması planlanan çalışmaları açıklamıştı.

DEDAŞ, Telekom, DİSKİ, Diyargaz gibi altyapı hizmeti yürüten 30’un üzerinde kurum ve kuruluşun yaptığı kazılar ile ağır ve uzun süren kış koşulları yolları bozduğunu belirten belediye, bozulan yolların yeniden yapılacağını bildirmişti.

‘EYLÜL SONUNA KADAR BİTER’ DEMİŞTİ

150 ton sıcak asfalt ve 60 kilometre de sathi kaplama yapılacağı ifade edilerek, bu çalışmaların Eylül ayı sonuna kadar sonuçlandırılacağı açıklanmıştı.Halen belediye sitesinde yer alan açıklamada, “DEDAŞ, Telekom, DİSKİ, Diyargaz gibi altyapı hizmeti yürüten 30’un üzerinde kurum ve kuruluşun yaptığı kazılar ile ağır ve uzun süren kış koşulları yollarımızı bozdu. Yalnızca Diyargaz 2011 yılı içinde 400 kilometre boru döşemesi yaptı. Kent genelinde 80 bin doğalgaz abonesi ve bağlantısı oluşturdu. Diyargaz’ın 2012 yılı hedefinde ise 106 kilometrelik boru hattı döşeyecek ve 30 bin doğalgaz abonesi oluşturacak. Hizmet kazıları sonucu yapılan yama çalışmaları doğal olarak eski asfalt kalitesinde olmuyor. Dolayısıyla kentteki asfalt yıprandı. Bunun için Fen İşleri Daire Başkanlığımız, kent içi ana yollara yönelik kapsamlı bir çalışma başlattı. Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanındaki ana arter ve bulvarlara bu yıl toplam 150 bin ton sıcak asfalt seriyor.Çalışmalarımız Eylül 2012 sonuna kadar sürdüreceğiz. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin çevre mahallelerinde de 60 kilometrelik sathi kaplama yapacağız.” denilerek çalışma yapılacak yerler liste halinde verilmişti.

BELEDİYE ‘PLAN İŞLİYOR’ DİYOR AMA….!

 

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri planın işlediğini ifade ediyor ancak şu ana kadar yol yenileme ve asfaltlama çalışmalarında hedeflenen çalışmaların yapılamadığı iddia ediliyor. Kentin genelinde objektiflere yansıyan görüntüler ve vatandaşlardan gelen şikayetler yollardaki çarpık tabloyu ortaya koyarken, yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla beraber özellikle şehir içindeki ulaşım önceki yıllardaki duruma döndü. Çileye dönüşen ulaşım sürücülere zor anlar yaşatıp kazalara davetiye çıkarırken, vatandaşı kış korkusu sardı. Yağışlı havaların kentte muhtemelen etkili olacağı 1 ay sonraki sürecin ardından asfalt çalışması yapılamayacağını belirten vatandaşlar, belediyeye tepkili.

Yolların köstebek yuvasına dönüştüğünü belirten vatandaşlar,”Yollarımız zaten dar ve yetersiz. Alternatif yollar yok. Park sorunu var. Bir semtten başka semte saatlerce gidemiyoruz. Buna bozuk yollar da eklenince ulaşım eziyete dönüşüyor. Yeni semtlerde bile yollar bozulmuş. Belediyenin yaz döneminde asfalt çalışmasını tamamlaması gerekirdi. 1 ay sonra yağmurlar başlayacak, kış gelecek. O zaman yapılacak asfalt ve yol çalışmaları nasıl randıman verecek? Yolların bozuk olmasından kaynaklanan kazalar artacak. Bunun önüne geçmek için acilen yapılması gereken çalışmalar yapılmalı.” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

İŞTE BELEDİYENİN HAZİRAN’DA AÇIKLADIĞI 2012 YILI ASFALT VE YOL PLANI

Kayapınar’da Musa Anter-Kamışlo Bulvar bağlantısı, Tekel Caddesi, Nazım Hikmet Bulvarı, Mahabat Bulvarı;

Bağlar’da Zümrütkent Urfa Yolu arası, Yenihal 1, 2, 3. Caddeleri, Urfa Yolu Otogar Kavşağı-35 metrelik yol; Karanfil 6, 8 10 Sokaklar

Yenişehir’de Toplukonut Silvan Yolu arası, Toplukonut Elazığ Yolu arası, Toplukonut toplu taşıma araçları güzergahı, Elazığ Bulvarı’nın Galip Deniz Kışlası-Dağkapı arası, Hintlibaba Caddesi, M. Akif Ersoy Caddesi, Akkoyunlu Caddesi;

Sur’da Eski Mardin Yolu Bağıvar Köprüsü’ne kadar, Karaçalı-Bağıvar Bağlantı yollarında, İnönü Caddesi, Kıbrıs Caddesi ve ayrıca Gözeli Otogalericiler Sitesi ile Kırsal Terminal sahasında sıcak asfalt çalışması yapacağız.

 

SATHİ KAPLAMA YAPILACAK YERLER

Yenişehir’de Dökmetaş;

Kayapınar’da Cankatran;

Bağlar’da Eski Urfa Yolu’ndaki İplik Fabrikası, Serapgüzeli Köyü, Çakırbağ Grup Yolu arası, Çağırbağı-Körtepe-Çiçekliyurt-Develi köy-Kabahıdır grup yolu;

Sur’da Gencan, Küçükkadıköy, Tanoğlu-Kozan-Sati-Hızırilyas Grup Yolu, Kabasakal-Gölpınar-Hacıosman, Taraklı-Pınardüzü-Çimen-Çanakçı yollarında sathi kaplama çalışması yapacağız.

Kaynak: Diyarbakır Söz