NEWROZ ALARMI

Diyarbakır'da Newroz hazırlığı tamamlandı. Alan 10 kilometreyi bulan 4 metre yüksekliğinde tel örgülerle oluşturulan bariyerlerle korunacak, 7 bin 500 polis sahada bir fiil görev yapacak. Şehrin bir çok yolu, trafiğe kapatıldı.

NEWROZ ALARMI

Diyarbakır’da bugün organize edilecek olan Newroz bayramı kutlamaları her zaman olduğu gibi yine, merkez Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'nda gerçekleştirilecek.136 bin metrekarelik Newroz kutlama alanında toplam uzunluğu 10 kilometreyi bulan bariyerler kurularak, koruma kalkanı oluşturulacak.  Alan başta olmak üzere kent genelinde 7 bin 500 polis memuru bir fiil görev yapacak.

Kutlamalara katılmak isteyenler, 6 ana giriş kapısında oluşturulacak 3 kademeli arama noktasından geçerek, alana alınacaklar. Nevruz Park alanına çıkan Kamışlo Bulvarı, Nevruz ve Evrim Alataş caddeleri ile bulvarlar bariyerlerle kapatıldı. Zırhlı araçların da konuşlandırılacağı alanda, sahnenin önüne 4 metrelik tel örgü konuldu. İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya dün son hazırlıkları gözden geçirdi.

Newroz öncesi çarşılarda da hareketlilik var. Kadınlar, kiras fistan, erkekler şal û şepik almak için alışveriş yapıyor. Vitrinler, rengarenk giysilerle bayram havasında.  Sur'da geleneksel kıyafetler satan Abdurrahim Şervani de "Newroz yaklaştıkça satışlarımız daha fazla oluyor.  Yöresel kıyafet giyimi popüler oldu" diye konuştu.

Ahmet DEMİR/Hamza ÖZÇELİK

DİYARBAKIR(SÖZ)-Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) öncülüğünde bugün düzenlenecek olan 21 Mart Newroz kutlamaları için tüm hazırlıklar tamamlandı. Kutlamalarda 2,5 ton odun yakılacak. Sahnenin önüne 4 metre yüksekliğinde tel örgü konulurken, 136 bin metrekarelik alanda toplamı 10 kilometreyi bulan bariyerlerin kurulacağı kutlamalarda 7 bin 500 polis bil fiil görev yapacak.

HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Diyarbakır’da bugün organize edilecek olan Newroz bayramı kutlamaları her zaman olduğu gibi yine, merkez Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'nda gerçekleştirilecek. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partinin öncülüğünde gerçekleştirilecek kutlamalarda 2,5 tona aşkın odunun bulunduğu külenin ateşe verilerek yakılacağı bildirildi. 136 bin metrekarelik Newroz kutlama alanında toplam uzunluğu 10 kilometreyi bulan bariyerler kurularak, koruma kalkanı oluşturulacak.  Alan başta olmak üzere kent genelinde bugün için 7 bin 500 polis memuru bir fiil görev yapacak.

HAVADAN VE KARADAN

Havadan polis helikopterleriyle sürekli denetim uçuşlarının yapılacağı Newroz kutlamalarının yer aldığı alana gelenler, 6 ana giriş kapısında oluşturulacak 3 kademeli arama noktasından geçerek, kutlamaya alınacak.

Nevruz Park alanına çıkan Kamışlo Bulvarı, Nevruz ve Evrim Alataş caddeleri ile bulvarlar bariyerlerle kapatıldı. Güzergahı kullanmak isteyenler için ise alternatif olarak Yenihal Caddesi ve üzerindeki sokaklar, Siverek ile Aram Tigran caddeleri ve sokak aralarının açık olacağı bildirildi.

SAHNEYE 4 METRELİK TEL ÖRGÜ

Zırhlı araçların da konuşlandırılacağı alanda, geçen yıl 10 polisin atılan taşlardan yaralandığı olayların tekrar yaşanmaması adına görevlilerin dışında kimsenin girmemesi için sahnenin önüne 4 metrelik tel örgü konuldu. İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya da alana gelerek yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

NEWROZ KUTLAMALARININ DETAYI

Newroz’da DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ile Kürt siyasetçi Leyla Zana konuşmacı olacak.  ertip Komitesi Başkanı Pınar Sakık Tekin, katılımın yüksek olması beklenen program için yapılan hazırlıkları aktardı. Tekin, Newroz alanında bin kişinin görev yapacağını belirtti. 

Tekin, “Alandaki hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız. Sahnede yeniden bir tadilat, bir yenilenme oldu. Teknik konudaki çalışmalarımızda tamamlandı. Katılımcı, sanatçılar ve konuklara dair yaptığımız çalışmalar tamamlandı. Ve beraberinde o gün Newroz alanında bin arkadaşımız görev alacak, bu arkadaşlarımıza da alacakları sorumluluklar noktasında Tertip Komitesi olarak bir günlük eğitim verdik. Emniyetle beraber bir müzakere yapıldı. Newroz'un daha rahat, daha huzurlu geçebilmesi adına müzakerelerimiz tamamlanmış durumda" dedi.

'ÇOK GÜZEL BİR NEWROZ OLACAK'

Newrozu’nun aslında bir final Newroz'u olacağını dile getiren Tekin, "2024 Newrozu, çok sayıda sanatçının, çok sayıda konuğun geleceği, programın akışı çok yoğun bir Newroz olacak. Hem katılımcı konukların konuşmalarıyla hem de gelen sanatçıların vermiş olacağı konserlerle çok güzel bir Newroz olacak" ifadelerini kullandı. Tekin, “Demirci Kawa'nın binlerce yıl önce özgürlük ateşi için yaktığı o kıvılcımları daha da yükseltmek için herkesi Newroz'a davet ediyoruz" çağrısı yaptı. 

KIYAFETLERE YOĞUN RAĞBET

Newroz öncesi çarşılarda da hareketlilik var. Kadınlar, kiras fistan, erkekler şal û şepik almak için alışveriş yapıyor. Vitrinler, rengarenk giysilerle bayram havasında.

'YOĞUNLUK BİZİ GURURLANDIRIYOR'

Dikimevinde çalışan Panayır Çelik, "O kadar yoğun oluyoruz ki konuşmaya dahi vaktimiz olmuyor. Açıkçası bu durum da bizleri gururlandırıyor. Sahiplenme görünce biz mutlu oluyoruz" diye konuştu.

Yöresel kıyafet almaya gelen ve seçtiği kıyafetleri deneyen Gülistan Demir de "Kurdi kıyafetler Kürt halkının bir sembolüdür. Newroz da Kürt halkının kutlamasıdır, baharın kutlamasıdır" dedi.

'NEWROZ BİZİM İÇİN BİR RİTÜEL'

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan kentin en eski alışveriş mekânı Tarihi Yanık Çarşı'da terzi olan Hasan Kaya da erkekler için şal û şepik dikiyor. Kaya, "Eski coşku gibi değil ama yine de iyi bir atmosfer var. Artık bizler için bir ritüeldir Newroz. Bu günlerde de çok yüksek talep var. Hatta bazen yetiştiremiyoruz. Newroz vesilesiyle haklımız birbirini daha çok sevmeli. Sevgi olmasa hiçbir çözüm de olmaz" diye konuştu.

Sur'da geleneksel kıyafetler satan Abdurrahim Şervani de "Newroz yaklaştıkça satışlarımız daha fazla oluyor. Öncesinde de sosyal medya sayesinde yöresel kıyafet giyimi popüler oldu" diye konuştu.

KAPANACAK YOLLAR

Newroz kutlamaları nedeniyle trafiğe kapanacak, cadde ve sokaklar ile saatleri İl Valiliği tarafından duyuruldu. Yapılan duyuruya göre; 20.03.2024 tarihinde saat 18.00 itibarı ile: Kamışlo Bulvarı (TÜVTÜRK Kavşak- Fidanlık Kavşak Arası), Nevruz Caddesi (Siverek Caddesi ile 1175. Sokak - Nevruz Caddesi Kesişimi Arası) Evrim Alataş Caddesi (Aram Tigram Caddesi ile Molla Gürani Caddesi Arası) Yenihal 2 Caddesi (Kamışlo Bulvarı ile 1192. Sokak- Yenihal 2 Caddesi Kesişimi Arası)  1156. Sokak (Nevruz Caddesi - Aram Tigran Bulvarı Arası) 1024, 1193, 1191, 1142, 1149, 1149/1, 1145. sokaklardan ve belirtilen caddelerden Kamışlo Bulvarına katılım noktaları araç trafiğine kapatılacaktır.

Valilik açıklamasında, “Belirtilen güzergahlarda araç parklanmasına müsaade edilmeyecek olup güzergahlar üzerinde parklanma yapan araçlar çekici marifeti ile otoparka çekilecektir. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için araçlarını uygun bir alana park etmesi gerekmektedir” denildi.

ARAÇ SÜRÜCÜLERİ UYARILDI

Sürücülerin sıkıntı yaşamadan trafikte yol alması için alternatif güzergahların belirtildiği açıklamada, “Alternatif Güzergah Olarak: Sürücülerin; Yenihal 2 Caddesi (1192. Sokak Kesişiminden Sonrası), 1024, 1193, 1191, 1142, 1149, 1149/1, 1145. sokaklardan ve belirtilen caddeden Orhan Doğan Caddesi ve Çevlik Caddesi istikametini ve Siverek Caddesi, Aram Tigram Caddesini kullanmaları gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz