Newroz endişesi

Ülkenin dört bir tarafında "kan ve gözyaşı" hakim olurken, Güneydoğu'da HDP "Newroz Kutlamaları"nın derdiyle, yeni gerilimler yaratıyor. Dün bölgenin bazı illerinde izinsiz kutlamalarda olaylar çıktı.

Newroz endişesi

Hendek ve barikat siyaseti ile Güneydoğu il ve ilçelerinde yaşanan çatışmalarda yüzlerce kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi evinden barkından olurken geçtiğimiz hafta Ankara Kızılay'da 37 dün de İstanbul'da 5 kişinin hayatını kaybettiği canlı bombaların yarattığı acılar dinmezken, 21 Mart Newroz Kutlamaları derdine düşen HDP, adeta ölümler üzerine heley çekerek, yeni gerilimler yarattı. Dün bölge illerinde izinsiz yapılan newroz kutlamalarında olaylar çıkarken, gözler yarın Diyarbakır'da yapılması planlanan Newroz Kutlamalarına çevrildi.

DİYARBAKIR'DA KUTLAMA HAZIRLIĞI

Bağlar ve Sur ilçesinde çatışma ve yasaklar devam ederken, HDP Diyarbakır'da 21 Mart'ta planlanan Newroz kutlamaları için, tüm hazırlıklarını sürdürüyor. Dün HDP'liler Newroz kutlamasının yapılacağı alanda incelemelerde bulundu. Komitenin inceleme çalışmasına HDP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, HDP Diyarbakır Milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, Ziya Pir, DBP İl Eş Başkanları Hafize İpek ile Ali Şimşek katıldı. Komite Başkanı Hafize İpek, kutlamaların yapılacağı alanda çalışmalarının sürdüğünü kutlamaların yapılacağını söyledi. HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel, Newroz diriliş, kardeşlik ve barış ruhuyla kutlanan bir gün olduğunu iddia etti. Tertip komitesi daha sonra alanda incelemelerini sürdürürken, nevruz kutlamalarında yakılacak olan ateş için son hazırlıkların da yapıldığı gözlendi.

EMNİYET MÜDÜRÜ DE İNCELEDİ

Bu arada, Emniyet Genel Müdürlüğünce, başarılı terör operasyonlarının ardından, terör örgütlerinin, nevruz kutlamaları sırasında gerçekleştirebileceği muhtemel eylem ve saldırılara karşı alınacak tedbirleri içeren genelge emniyet müdürlüklerine gönderildi. Genelge kapsamında nevruz etkinliğinin yapılacağı alanda güvenlik tedbirlerinin alınması için Emniyet Müdürü  Adnan Taşdan, bölgede inceleme yaptı. Yetkililere güvenlik tedbirlerine ilişkin talimatlar veren Taşdan, daha sonra  Nevruz Parkı'ndan ayrıldı.

BÖLGEDE İZİNSİZ KUTLAMA

Şırnak Valiliği'nce il genelinde güvenlik nedeniyle nevruz kutlamalarının yasaklanmasına rağmen Silopi HDP ilçe örgütü tarafından dün parti binası önünde nevruz kutlaması gerçekleştirildi. Nevruz kutlamasına HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, HDP ilçe yöneticileri ve 200 kişi katıldı. Kürtçe müzikler ile yapılan nevruz kutlamasının bulunduğu alana çok sayıda polis ekibi sevk edildi.

Polisler ile HDP’li Faysal Sarıyıldız’ın görüşmesinin ardından Sarıyıldız kalabalığı dağılmaları için uyardı. Grup dağılmayınca polis tazyikli su ve biber gazı ile gruba müdahale etti. Müdahale sırasında yere düşen bir polis memuru hafif şekilde yaralandı.  Olaylar sırasında polise taş atıp ara sokaklara kaçan yaklaşık 10 kişi gözaltına alındıktan sonra olaylar sona erdi.

ŞANLIURFA'DA OLAYLAR ÇIKTI

Şanlıurfa Valiliği, geçen hafta içi aldığı kararla nevruz kutlamalarının sadece pazartesi günü yapılacağını açıkladı ve öncesindeki 4 gün boyunca kent merkezi ile ilçelerde her türlü etkinliğin yasaklandığını duyurdu. Yasak kararına rağmen öğle saatlerinde 100 kişilik grup, Paşabağı Mahallesi'nde toplanarak kutlama yapmak istedi. Buradaki boş alanda halay çeken gruba, bölgede zırhlı araçlarla önlem alan polis ekipleri yasak kararını hatırlatarak dağılmaları uyarısında bulundu. Polisin müdahale edileceğini belirterek birkaç kez uyarısına rağmen kalabalık, alandan ayrılmadı. Bunun üzerine polis ekipleri gruba biber gazıyla müdahale etti. Kalabalıkta bulunan bazı kişiler ise poşu takmış olan sivil polisler tarafından coplanarak alandan uzaklaştırıldı.

Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından alana DTK Eş Başkanı Selma Irmak, HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, Osman Baydemir ve Altan Tan geldi.  Açıklamasının ardından Osman Baydemir bölgede önlem alan bir bir polis amiri ile kısa süre tartıştı ve beraberindekilerle birlikte alandan ayrıldı.

ÖLÜMLER ÜZERİNE HALAY ÇEKTİLER

Sabah saatlerinde İstanbul’da meydana gelen terör saldırısına rağmen Mersin’deki Nevruz etkinliğine, Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ile birlikte katılan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bir çok ilinde yapılması planlanan Nevruz kutlamalarının yasaklanmasını eleştirdi. Barışa ve demokrasiye ulaşmanın kolay olmadığını belirten Yüksekdağ, "Türkiye’yi yöneten siyasi iktidar demokrasiden, özgürlükten ve barıştan korkuyor. Biz onların korktuklarını başlarına getireceğiz. Onlar barıştan korkuyorsa, biz halkların barışını getireceğiz. Onlar özgürlükten korkuyorsa, biz özgürlüğü getireceğiz bu topraklara" dedi.

YİNE BİLDİK KONUŞMAYI YAPTI

Yasaklara rağmen Nevruz kutlamalarına Türkiye’nin dört bir yanında devam edeceklerini ifade eden Yüksekdağ, "Bilsinler ki, bize her yer Nevruz. Bilsinler ki, bize her yer direniş. 21-22 Mart’a kadar yasaklara inat dört bir yanda, her sokakta, mahallede, meydanda bizler yeni yaşama olan özlemimizi ifade edeceğiz. Bizler her yerde bu özgürlük yolunda şehit düşen canlarımıza selam duracağız. Cizre’nin, Sur’un, Silopi’nin, Silvan’ın, Şırnak’ın, Nusaybin’in çocuklarına, onların hepsine selam duracağız" şeklinde konuştu.

BÖYGE BİR GÜNDE HALAY MI?

Halkların Demokratik Partisi Antalya örgütü Nevruz Bayramı kutlayacakları gerekçesiyle HDP Kepez İlçe Başkanlığı önünde toplandı. Yaklaşık 50 kişilik grubun toplandığını gören Çevik Kuvvet ekipleri parti binası önünde ve karşısında TOMA ile önlem aldı. HDP Milletvekili Garo Paylan, Antalya İl Eş Başkanları Zarife Atik ve Ahmet Kaya’nın sadece halay çekip açıklama yapacaklarını söylemeleri üzerine toplanan kalabalığa önce emniyet yetkilileri tarafından müsaade edildi. Ancak grup içerisinde Abdullah Öcalan lehine slogan atılması üzerine çevik kuvvet ekipleri gruba müdahale etmek üzere harekete geçti.

Çevik kuvvet ekiplerini karşılarında gören grup, müdahaleye gerek kalmadan dağıldı ve gruba eylemlerini sona erdirmemeleri halinde müdahale edileceği uyarısında bulunuldu. Uyarı üzerine HDP’li Milletvekili Paylan, Nevruz ile ilgili bir konuşma yaptı ve halay çekerek eylemlerini sona erdireceklerini söyledi.  Polis müdürü, "Az önce kendiniz İstanbul’da patlama olduğunu söylediniz, böyle bir günde halay mı çekilir ? İnsanlar bayramlarda dahi ölüm ve yas olayları olan böyle durumlarda iptal eder" diye cevap verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler