Newroz gerilimi!

Hendek ve Barikat terörünün Güneydoğu'da yarattığı çatışmalı sürec, 21 Mart Newroz kutlamalarını da gerdi. Bölgenin bir çok ilinde, valiliklerden yasaklama gelirken, Silvan'da Newroz'a izin çıkmadı. Gözler Diyarbakır'daki kutlamaya valiliğin vereceği karara çevrildi.

Newroz gerilimi!

DİYARBAKIR'ın Silvan İlçesi'nde Kaymakamlık ilçe merkezinde 17 Mart'ta yapılmak istenen nevruz kutlamasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

HDP bir süre önce 17 Mart'ta Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Milletvekilleri ve PM ile MYK üyelerinin de katılacağı nevruz kutlaması yapılacağını açıkladı. Silvan Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada, kutlamanın milli bir bayram ve gelenek olarak 21 Mart'ta yapılabileceği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

17 MARTTAKİ NEWROZ'A İZİN ÇIKMADI

"Bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada 17 Mart 2016'da nevruz kutlaması yapılacağı yönünde haberler yer almaktadır. İçişleri Bakanlığının emri gereği 21 Mart tarihi dışında Nevruz kutlaması yasaklanmıştır. 21 Mart tarihinde Nevruz kutlaması yapılması yönünde bir talep olduğu takdirde, milli bir bayramımız ve geleneğimiz olan bu günün şenlik içinde kutlanması için her türlü destek ve yardım yapılacaktır. Dolayısı ile 17 Mart tarihinde yapılacağı duyurulan kutlamalar yasal olmayıp vatandaşlarımızın herhangi bir sıkıntıya girmemesi için saygıyla duyurulur."

DİYARBAKIR'DA OLACAK MI?

Gözlerin çevrili olduğu Diyarbakır merkezde 21 Mart Newroz bayramının kutlanıp kutlanmayacağı henüz kesinlik kazanmazken, HDP'nin başvurusuna valilik cevap vermiş değil.

Buarada, Newroz Bayramı tertip komitesi tarafından dün bir basın açıklaması yapıldı. DBP ve HDP’li yöneticiler, tertip komitesi üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hafize İpek, bu yıl da Nevruz etkinliğini 21 Mart saat 09.00-16.00 arasında Newroz Parkı’nda gerçekleştirileceğini iddia etti.

"BARZANİ’NİN DAVETİ SÖZ KONUSU"

Bölgedeki bazı illerde Nevruz kutlamalarının yasaklanmasına ilişkin sorulara cevap veren İpek, "Perşembe günü valiliğe başvurumuzu yaptık. Henüz bize geri dönüş olmadı. Umarım burada böyle bir şey ile karşılaşmayacağız. KDP temsilciliği davet edildi. Kendi aralarında buna karar verecekler. Barzani’nin de daveti söz konusu" diye konuştu.

BÖLGEDEKİ DİĞER İLLER

Batman ve Bingöl Valilikleri, 21 Mart dışında yasal olmayan toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkında adli ve idari işlem yapılacağınu duyurdu. Şırnak Valiliği, Demokratik Toplum Kongresi öncülüğünde kent merkezi ve tüm ilçelerde 16 Mart 2016 tarihinden itibaren yapacağını duyurduğu nevruz kutlamalarının yasaklandığını açıkladı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz