Nusaybin'de Silahlar susmuyor?

Nusaybin'de 14 Mart'tan buyana PKK'lıları etkisizleştirmek üzere yürütülen operasyonlar sürüyor. Silahların susmadığı ilçede, dün biri binbaşı iki asker şehit oldu, korucubaşı da, çocuğunu aşıya götürürken, pusuda şehit edildi.

Nusaybin'de Silahlar susmuyor?

MARDİN-Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde yürütülen operasyon kapsamında dün üç ayrı noktada PKK'lılar saldırıda bulundu. Teröristlerin ilk saldırısı olan roketatarlı saldırıda 1 uzman çavuş şehit oldu, 2 uzman çavuş yaralandı. Yaralanan bir binbaşı da kaldırıldığı hastanede şehit düştü.

NUSAYBİN'DEKİ OPERASYONLAR

Nusaybin İlçesi'nde 14 Mart tarihinde uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasağıyla birlikte, polis ve jandarma özel harekat timlerinin ortak yürüttüğü operasyonlar sürüyor. Dün Dicle Mahallesi Menekşe Sokak'ta hareket halinde bulunan askeri time, teröristler roketatarlı saldırı düzenledi. Saldırıda yaralanan 3 uzman çavuş Nusaybin Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralılardan durumu ağır olan jandarma astsubay üstçavuş Selçuk Karabakla doktorların tüm müdahalesine rağmen şehit oldu.

Karabakla'nın, Nevşehir'in Derinkuyu ilçesindeki baba ocağına acı haber ulaştı.

İKİ ÇOCUK BABASIYDI

Şehadet haberinin verilmesinin ardından 34 yaşındaki şehit Karabakla'nın babaevine Türk bayrağı asıldı, ailesi ve yakınları taziyeleri kabul etti.  Evli ve 2 çocuk sahibi Karabakla'nın bir süre önce görev yaptığı Bingöl'den geçici görevle Nusaybin'e gittiği öğrenildi.

FIRAT MAHALLESİNDEKİ SALDIRI

Çatışmaların yer yer devam ettiği Nusaybin ilçe merkezinde ikinci acı haber ise Fırat Mahallesinden geldi.

Güvenlik güçlerince Fırat Mahallesinde yürütülen operasyonda, zırhlı iş makinesinin geçişi sırasında teröristlerin roketatarlı saldırısı sonucu bir binbaşı ağır yaralandı. Yaralanan binbaşı, kaldırıldığı Nusaybin Devlet Hastanesindeki müdahaleye rağmen şehit oldu.

Genelkurmay Başkanlığı, Nusaybin ilçesindeki operasyonda ölü ele geçirilen PKK'lılarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi; "Mardin / Nusaybin'de devam eden operasyonda; yedi bölücü terör örgütü mensubu terörist etkisiz hale getirilmiş (Operasyonda, toplam etkisiz hale getirilen terörist sayısı 163'dür.), altı tabanca ve bir dürbün ele geçirilmiş, 19 el yapımı patlayıcı imha edilmiştir (Operasyonda, toplam imha edilen el yapımı patlayıcı sayısı 344'tür.)."

MAHSUR KALAN İTFAİYE ARAÇLARI

Nusaybin İlçesi'nde yürtülen operasyon kapsamında gece başlayan patlama ve silah sesleri gündüz de devam etti. Kışla Mahallesi'nde maydana gelen patlamalar nedeniyle Rüzgar Sokak üzerinde bulunan bir dükkanda yangın çıktı. Aynı saatlerde yine patlamadan kaynaklı başka bir yangın daha çıktı. İki ayrı yangına müdahale eden itfaiye ekipleri, yangınları büyümeden söndürmeyi başardı. Patlama ve yangın nedeniyle çevredeki işyeri ve evlerin camlarının karıldığı belirtildi.

Ayrıca, 8 gün önce Dicle Mahallesi Çağ Çağ Caddesi üzerindeki bir evde çıkan yangını söndürmeye giden ancak teröristlerin saldırısı nedeniyle mahsur kalan 2 itfaiye aracı kurtarıldı. Saldırıda itfaiye eri Hacı Yıldız yaralanmıştı. Kurtarılan itfaiye araçlarının PKK'lı teröristler tarafından barikat olarak kullandığı, araçlarda mermi ve rokatatar izleri olduğu görüldü.

PARKE TAŞLARI KALDIRILIYOR

Kurulan barikatlar iş makinaları tarafından temizlendiği belirtildi. Ayrıca PKK'lıların evlerini hain planları için nasıl kullandıkları, duvarları delerek tüneller oluşturdukları görüntülerde gözler önüne serildi.

KIZILTEPE'DEKİ SALDIRI

Buarada, Kızıltepe Aşiti Mahallesi Mardin Caddesi üzerinde bulunan Askerlik Şubesi'ne yönelik, 1 Nisan akşamı düzenlenen ve inşaata gece bekçiliği yapan Suriyeli bir mültecinin hayatını kaybettiği, 1'i asker, 3'ü çocuk 11 kişinin yaralandığı bombalı araçla yapılan saldırının neden olduğu hasarın tespit çalışmaları tamamlandı.

Vali Ömer Faruk Koçak ve 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ve Kızıltepe Kaymakamı Ali Güldoğan, hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından patlamanın meydana geldiği bölgede incelemelerde bulundu.

Vali Koçak ve Korgenaral Yılmaz ile Kaymakam Güldoğan, patlamada mağdur olan esnaf ve vatandaşları ziyaret ederek onlarla bir süre sohbet etti. Askerlik Şubesi ve patlamadan etkilenen civar binalardaki hasarı yakından inceleyen Vali Koçak ve Korgeneral Yılmaz, vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Saldırıda caddede oluşan çukur belediye ekipleri tarafından kapatılarak yol trafiğe açılırken, zarar gören trafo ile elektrik telleri ise DEDAŞ arıza ekipleri tarafından onarılmaya başlandı. Yıkılan Askerlik Şubesi duvarı ise blok betonlarla kapatıldı, esnafın kırılan işyeri camları değiştirildi. Hastanede tedavi gören bütün yaralılar tedavi edildikten sonra taburcu oldu.

2 TONUN ÜZERİNDE PATLAYICI KULLANILDI

Hasar tespit çalışmaları tamamlınırken, hasar gören ev ve işyerlerinin bir kısmı onarılırken, patlamanın ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Patlamada 2 tonun üzerinde el yapımı patlayıcı kullanıldığı ve patlayıcının otomobile sığmaması üzerine patlayıcının midibüse yüklendiği belirtildi. Bomba yüklü aracın transporter araç olduğu tespit edilirken, bomba yüklü aracı askerlik şubesinin önünde bırakarak olay yerinden başka bir araçla kaçan PKK'lının kimlik tespit çalışmasının ise devam ettiği ve olayla ilgili olarak da 7 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

BİN 100 KİŞİ, 20 MİLYON TL ZARAR GÖRDÜ

Patlamanın etkisiyle Aşıti Mahallesi'ndeki bütün ev ve işyerlerinin camları kırılırken, bombalı aracın infilak ettirildiği sokaktaki apartmanlardan bazılarının duvarları tamamen yıkılırken, bazılarının ise sıvası döküldü. Patlamanın yaşandığı sokağa 2-3 kilometre uzaklıktaki birçok işyerinin bile camlarının kırıldığı, 65 aracın patlama nedeniyle zarar gördüğü öğrenildi. Patlama sonrasında bugüne kadar bin 100 vatandaşa ait işyeri ve evde zarar oluştuğu gerekçesiyle yetkililere başvurduğu belirtildi. Kalem kalem tespit edilen zarar miktarının ise 20 milyon lira olduğu açıklandı.

GECE İŞ MAKİNALARI YASAKLANDI

Öte yandan, Mardin Valiliği, kamu düzenini bozan faaliyetlerin önüne geçilmesi maksadıyla güneşin batışından doğuşuna kadar olan zaman içinde iş makinesi çalışmalarının, kaymakamlıklardan alınacak izne tabi tutulmasını kararlaştırdı.

Kaynak: Diyarbakır Söz