Odalar devre dışı bırakıldı!

52 dükkân, Diyarbakır'daki odaların hazırladığı projeyle kendilerine verilmesine yönelik girişime onay verilmeyerek, TOKİ’nin özel şirketince davetiye usulü ve açık artırmayla kiraya verileği bildirildi.

Odalar devre dışı bırakıldı!

Diyarbakır merkez Sur ilçesindeki hendek-barikat operasyonlarından sonra Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılan 52 dükkân, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’ne (DESOB) verilmeyerek TOKİ’nin özel şirketince davetiye usulü ve açık artırmayla kiraya verilecek.

ODALARIN TALEBİ VARDI

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, hazırladıkları proje kapsamında DESOB ile dükkânları esnaflara ve mağdurlara vermeyi istediklerini ancak, bakanlığın son anda bu projeden vazgeçerek, kendilerinin davetiye usulü ile kiraya vermeyi kararlaştırdığını söyledi.

TOKİ ÖZEL ŞİRKETİ DEVREDE

TOKİ’nin özel emlak şirketi Emlak Yönetim Hizmetleri ve Ticaret A.Ş., tarafından merkez Sur ilçesinde yapılan 52 dükkân, davetiye usulü ve açık artırma ile kiraya verilecek. Şirket tarafından yapılan açıklamada, 10 Şubat 2022 tarihinde 52 dükkânın açık artırma usulü ile kiraya verileceği belirtilerek, dükkânların özellikle gastronomi alanında faaliyet gösteren kişilere verileceği belirtildi.

AÇIK ARTIRMA USULÜYLE İHALE

Projedeki sektör dağılımı ise, yerel el sanatları, bakırcılık, gümüş, tespih, yöresel halı-kilim, yöresel giyim, hediyelik eşya, gıda, baharat, kuruyemiş, kuyumcu, yerel kafe, kitap kafe, aksesuar, bijuteri, gastronomi ve ulusal markalar olarak belirlendi.

Kent esnafının yoğun ilgi göstereceği iddia edilirken, kiralama yapmak isteyenler, ihale öncesi proje içinde kurulan tanıtım ofisine gidip bilgi alabilecek. 52 dükkânın kira bedellerinin 8 bin ile 100 bin lira arasında olacağı öğrenildi.

'ÇOK GÜZEL İŞLER YAPACAĞIMIZA İNANIYORUM'

Tarihi Hasanpaşa Hanı'nda gümüşçülük yapan Ali Sait Özkal, yapılan iş yerlerini çok beğendiğini belirterek, "Bana davet geldi. Ben de bakmaya geldim. Gayet güzel. Özene özene yapılmış. Burası turizmin gözbebeği olduğu için çok da iyi oldu. Eski Sur'dan çok daha güzel olmuş. Hasanpaşa Hanı'nda 46 yıldır esnaflık yapıyorum. Burada antika üzeri, gümüş, halı, kilim üzerine güzel bir iş yeri açmayı düşünüyorum. Çok güzel işler yapacağımıza inanıyorum" dedi.

Sur ilçesinde çantacılık yapan Alaattin Çavuş, "Buraya geldim. Müzayede için müracaatta bulunacağım. Diyarbakır'ın turizmine büyük bir katkı sağlayacak bir yerdir. İnşallah ben de talep etmeye geldim. Burası Diyarbakır'ın kalbi olacak. Turizme de büyük bir katkı sunacak. Diyarbakır'ın çehresi değişecek" diye konuştu.

KAYA SON ANDA VAZGEÇİLDİ

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DESOB ile birlikte hazırladıkları proje kapsamında söz konusu dükkânların kendilerine verileceğinin daha önce konuşulduğunu söyledi. Kaya, “Son aşamaya kadar dükkânları biz de esnaflara ve mağdurlara verecektik. Ama son anda bu projeden vazgeçildi, bizim projemiz baz alınarak kendileri tarafından davetiye usulü ile kiraya verileceğini öğrendik. Davetiye usulü ile verilmesini de doğru bulmuyoruz. DTSO ve DESOB’n görüşü alınmadan böyle bir kiralama yöntemine başvurulmasını doğru bulmuyoruz” diye konuştu. 

Kaynak: Diyarbakır Söz