Öğrencileri tacize karşı ayağa kalktı

Dicle Üniversitesi'nde ikinci öğretim öğrencisi genç kadınların KYK'ya bağlı yurtlarına giderken bir kişinin sözlü ve fiziki tacizine maruz kalması, yüzlerce öğrenci tarafından gerçekleştirilen yürüyüşle protesto edildi.

Öğrencileri tacize karşı ayağa kalktı

Dicle Üniversitesi'nde KYK yurtlarının bulunduğu bölgede dönem dönem yaşanan taciz olaylarına bu gece bir yenisi eklendi. İkinci öğretimde okuyan kadın öğrenciler okuldan ayrılıp yurtlarına döndükleri sırada, Hayati Avşar Caddesi üzerinde park eden 75 AK 271 plakalı bir aracın içerisinde bulunan bir kişi tarafından sözlü ve fiziki tacize maruz kaldı. Caddeyi kullanarak yurda gitmek isteyen öğrenciler, uğradıkları fiziki ve sözlü tacizi polise bildirmelerine rağmen, bildirimden yaklaşık yarım saat sonra TEM şube ekipleri TOMA eşliğinde olay yerine geldi.

Tacize uğrayan öğrencilerin çığlığı

DİHA'nin haberine göre, tacize maruz kalan öğrencilerden Konservatuar 2.sınıf öğrencisi Bahar Çiçek, "Yaklaşık yirmi dakika boyunca tacizci arabasını park etmiş halde oradan geçen kadın öğrencilere fiziki ve sözlü tacizde bulundu. Bu sırada üniversite güvenliğini ve polisi de bilgilendirdik. Ancak üniversite güvenliği olayın yurt dışında yaşanmasından dolayı olaya müdahale edemeyeceklerini söyledi. Bu sırada tacizci şahıs, 10'a yakın öğrenciyi taciz etti. Öğrenciler şahsı taşlamaya başlayınca şahıs arabasına binip kaçtı" ifadelerini kullandı.  Çiçek, benzer olayın birçok kez yaşandığını ancak üniversite yönetiminin ve yetkililerinin en ufak bir çözüm bulmadığını ifade etti.

Polis tacizi protesto edenleri darp etti

Yaşanan taciz olayının kısa sürede duyulmasıyla birlikte yurtta kalan yüzlerce öğrenci, KYK yurdu önünde bir araya gelerek, olayı ve yetkililerin duyarsızlığını protesto etti. Burada sloganlarla protestolarını sürdüren öğrenciler daha sonra rektörlüğe doğru yürüyüşe geçti. Üniversite giriş kapısında barikat kuran polislerin öğrencileri engellemesi üzerine burada kısa süreli arbede yaşandı. Arbede sırasında çevik kuvvet polisleri kalkanlarla öğrencileri darp etti.

'Saldırılara öz savunma temelinde karşı koyacağız'

Arbedenin ardından öğrenciler yönünü kent merkezine çevirdi ve yaklaşık 3,5 kilometrelik bir yürüyüşle Şeyh Said Meydanı'na (Dağkapı ) kadar sloganlarla yürüdü. Öğrencilere güzergah üzerinde bulunan Fiskaya semtinde yaşayan yurttaşlar da yürüyüş kortejine dahil olarak destek verdi. Yürüyüşün ardından meydana ulaşan yüzlerce öğrenci burada oturma eylemi yaptı. Uzun süren oturma eyleminin ardından öğrenciler adına basın açıklamasını yapan Neşe Aydemir, "Şu an İran'da yapılamayan Dicle'de yapılmak isteniyor. Bizler kadınlar olarak bu saldırılara karşı meşru savunma temelinde karşı koyacağız. Yetkililer bunu çözüme kavuşturmadıkları takdirde mücadelemizi daha da yükselteceğiz" ifadelerini kullandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise söz konusu bölgede bundan daha önce de kimi benzer olayların yaşandığını hatırlatarak, bunun sorumlusunun gerekli önlemleri almayan üniversite yönetimi olduğunu söyledi.

Tacizci gözaltına alındı

Açıklamaların ardından öğrenciler otobüslerle yurtlarına geri döndü. Emniyet yetkililerinin HDP'li yöneticilere verdiği bilgiye göre ise söz konusu şahsın yakalandığı ve hakkında gerekli işlemlerin sürdüğü öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz