Okulu karargah yapmışlar

Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı ikinci gününü tamamlarken, operasyon kapsamı genişledi. Örgütün dağ kadrosu ile YDG-H üyelerinin Sur ilçesindeki Süleyman Nazif Ortaokulu'nu karargah olarak kullandığı ortaya çıktı.

Okulu karargah yapmışlar

Remzi ETİK/Naif DURGUN/Neşet AYTEK

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki 7 mahallede ilan edilen sokağa çıkma yasağı 2’inci gününe girdi. Polis ekipleri tarafından düzenlenen operasyonlarda çok sayıda mühimmat ele geçirildi. Hasırlı Mahallesi'nde bulunan Süleyman Nazif Ortaokulu'nun bir süre önce örgüt üyeleri tarafından boşaltıldığı istihbarat birimleri tarafından tespit edildiği belirlendi.

Önceki gün sabah Diyarbakır Valiliği’nce ikinci bir emre kadar ilan edilen sokağa çıkma yasağı Sur ilçesindeki 7 mahallede devam ederken, operasyonlar da sürüyor. Devam eden operasyonlar tüm hızıyla sürerken özellikle teröristlerin yoğunlukta bulunduğu Hasırlı ve Fatihpaşa mahalleleri güvenlik kuvvetleri tarafından ablukaya alındı. Gece boyunca sürdürülen operasyonlar sabahın ilk ışıklarıyla yoğunlaştırıldı.

ABLUKA GENİŞLİYOR

Saat 06.00'da başlayan ve özel harekat timleri, terörle mücadele ekiplerinin yanı sıra askerlerin de destek verdiği operasyonda örgüt üyeleri tarafından ara sokaklara döşenen el yapımı patlayıcının zırhlı araç geçişinde patlatılması sonucu devrilen araçta bulunan Cem Tayfun adlı polis memuru şehit olurken, çıkan çatışmalarda 3 PKK örgütü menbusu öldürülmüş ve 6 polis memuru da yaralanmıştı. İkinci gününde de devam eden operasyonlarda Sur ilçesine girişlere izin verilmedi.

DEMİR BARİYERLER KURULDU

Etrafı surlarla çevrili olan ilçede polis ekipleri açık olan girişleri ise demir bariyerle kapattı. Çok sayıda polisin sevk edildiği bölgeye özel harekat timlerinin çoğunlukta olduğu görüldü. Polis ekipleri tarafından önceden belirlenen adreslere operasyonlar düzenlendi. Operasyonda daha önceden belirlenen evlere baskınlar düzenlendi. Baskınlarda terör örgütü üyelerine ait çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

ZIRHLI POLİS ARACI KALDIRILDI

Polis memuru Tayuf'un şehit edildiği, Fatihpaşa Mahallesi Yıkıkkaya Sokak'a döşenen el yapımı patlayıcıyla hasar oluşan zırhlı aracın bölgeden kaldırılması için çalışma başlatıldı. Polis ekipleri zırhlı aracın devrildiği bölgede geniş güvenlik önlemleri aldıktan sonra arcın bulunduğu sokağa girdi.

OKUL ÖRGÜTE KARARGAH OLDU

Sur ilçesine bağlı Hasırlı Mahallesi'nde bulunan Süleyman Nazif Ortaokulu'nun bir süre önce örgüt üyeleri tarafından boşaltıldığı istihbarat birimleri tarafından tespit edildi. İstihbarat raporlarına yansıyan olayda PKK'nın dağ kadrosundan gelen örgüt üyeleri ve gençlik yapılanması olarak bilinen YDG-H üyeleri tarafından karargah olarak kullanılan Süleyman Nazif Ortaokulu'nun bu durumdan dolayı 2015-2016 eğitim öğretim yılına başlayamadığı ve buradaki öğretmen ile öğrencilerin başka okullara kaydırıldığı ortaya çıktı. Yine istihbarat raporlarına yansıyan bilgilere göre okulu karargah olarak kullanan örgüt mensuplarının çevredeki ara sokaklara el yapımı bombalar yerleştirdiği ve bölgenin gözetlenerek gelecek olan polis araçlarına yönelik bombalı eylem planladığı belirlendi.

İHA'LAR GÖZELMEYE YAPIYOR

Tüm bu istihbarat bilgileri doğrultusunda büyük bir operasyon düzenleyen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, operasyonu havadan görüntü çeken helikopter ve İnsansız Hava Araçları (İHA) ile kriz merkezinden izleyerek yönetiyor. Havadan çekilen ve an be an Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü kriz merkezine aktarılan görüntülere göre operasyona katılan ekipler uyarılıyor. Büyük operasyonun devam ettiği Sur ilçesinde yer yer çatışmalar devam ederken, sağık ekipleri de güvenlik noktalarında hazır bekletiliyor.

EVLERDE YANGIN ÇIKTI

Fatihpaşa Mahallesi'nde bulunan mahalle meclisi ve sokaktaki bazı evler operasyon esnasında ateşe verildi. İtfaiyenin geçişine izin vermezken, ateşe verilen evler ve meclisteki yangınlar semt sakinleriyle söndürülmeye çalışıldı.

Buarada, Hasırlı Mahallesi Leylek Sokak'ta da Ekrem Susul (55), isimli yurttaş polisin açtığı ateş sonucunda göğsünden yaralandı. Ambulansların geçişine izin verilmediği için Ekrem'e müdahaleyi mahalledeki yurttaşlar yapıyor.

ÖLDÜRÜLEN KADININ ADI

Öte yandan, Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi’nde bir eve 8 Ekim’de ihbar üzerine düzenlenen baskındaki çatışmada öldürülen kadının Taybet Cansi olduğu açıklandı. Cansi’nin cenazesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor. Cansi’nin ailesi Hakkari’den teşhis işlemi için Diyarbakır’a gelecek. Baskında ayrıca 6 kişi gözaltına alınmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz