Önce Esed sonra PKK mağdur etti

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Diyarbakır'ın Sur ilçesine yerleşen sığınmacılar, terör örgütü PKK'nın kırsaldan şehirlere taşıdığı saldırılarıyla bir kez daha mağdur oldu.

Önce Esed sonra PKK mağdur etti

Sur ilçesine bağlı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde yollara barikat kuran, hendek kazıp el yapımı patlayıcı yerleştiren PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi ve kamu düzeninin sağlanması için güvenlik güçlerince 28 Kasım'da başlatılan operasyonlar sürüyor.

Operasyonlar kapsamında sokağa çıkma yasağı uygulanan mahalle sayısı dün 11'e yükselen ilçede terör örgütü mensuplarına yönelik mücadeleye kararlılıkla devam eden güvenlik güçleri, teröristler tarafından göçe zorlanan halkın mağduriyetini ortadan kaldırmak için de büyük hassasiyet gösteriyor.

Terör saldırıları nedeniyle ilçedeki evlerini terk etmek durumunda kalan yüzlerce aile arasında, yeni bir yaşam umuduyla ülkelerindeki iç savaştan ve Esed zulmünden kaçarak Sur'a yerleşen Suriyeli aileler de bulunuyor.

İlçenin Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde yeni bir yaşam sürerken terör saldırıları nedeniyle mağduriyet yaşayan Suriyeli 3 aile, diğer vatandaşlar gibi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Güvenli bölgelerde kiraladıkları evlerde yaşamlarını sürdüren Suriyeliler arasında bulunan ve ayakkabı boyacılığı yapan Suphi S. (58), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sur'da yaşanan terör olaylarından dolayı işsiz kaldığını söyledi.

Suriye'den göç ederek yeni bir yaşama başlamak için Türkiye'ye geldiklerini anlatan Suphi S, "Cemal Yılmaz Mahallesi'nde kiraladığımız evde, artan terör saldırılarından dolayı oturamaz hale geldik. Evde bulunduğum sırada infilak eden patlayıcının parçaları üzerime isabet etti" dedi.

Suphi S, evden çıktıklarında mahalledeki birçok evin terk edildiğini gördüklerini bildirerek, "Can güvenliği endişesi ile eşyalarımızı dahi alamadan evlerimizden ayrıldık. Diyarbakır çok güzel bir şehir, ancak terör saldırılarından dolayı iş bile yapamaz hale geldik. Tek isteğimiz olayların sona ermesi" diye konuştu.

- "Evimizde mahsur kaldık"

Suriyeli sığınmacı Faruk H. (37) ise eşi ve 3 çocuğuyla geldikleri Diyarbakır'da olaylar nedeniyle yakınlarının yanına yerleştiklerini belirtti.

Bu nedenle eşi ve çocukları ile ayrı evlerde kaldıklarını kaydeden Faruk H, "Suriye'de bomba sesleri altında yaşadık. Ölümler ve tahribatlardan dolayı göç etmek zorunda kaldık. Ancak, Sur'daki evimizi de terk etmek durumunda kaldık. Evimiz ne durumda bilgimiz yok" şeklinde konuştu.

İlçedeki evlerinde 15 gün boyunca hendek ve barikatlardan dolayı mahsur kaldıklarını anlatan Faruk H, olaylardan dolayı çalışamadığı için ailece mağduriyet yaşadıklarını kaydetti.

Babası Suriye'de kalan, annesi ve 3 kardeşiyle Diyarbakır'a gelen Berfin A. (8) da evlerini, eşyalarını, kitaplarını ve oyuncaklarını ülkelerinde bırakıp Türkiye'ye geldiklerini, şimdi de Sur'daki evlerinden ayrılmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz