Organize'de Organize işler mi?

"Milyonlar Kime hibe edildi" haberimiz OHB'deki "arsa" skandalını ortaya çıkarırken, arsaların, DTSOB, Ticaret Borsası ve DESOB'den oluşan 11 kişilik Yönetim Kurulu üyeleri tarafından, yakın ve tanıdıklarına bölüştürdükleri belirlendi.

Organize'de Organize işler mi?

Türkiye'nin İlk Tarıma Dayalı İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi ünvanını alan Diyarbakır Organize Hayvancılık Bölgesiyle ilgili "Milyonlar Kime hibe edildi" haberimiz büyük yankı uyandırırken OHB'deki "arsa" skandalını da ortaya çıkardı.

TDTK'nın 8.5 milyon lira civarındaki hibesini alan müteşebbislerin DTSOB, Ticaret Borsası ve DESOB Yöneticileri olduğu gibi bazılarının OHB Yönetim kurulu üyesi oldukları belirlendi. Söz konusu OHB'nin 11 kişiden oluşan heyetinin, OHB'deki işletme arsalarını dağıtmakla yetkili olmaları dikkatleri bu yöne çekerken, gözler OHB'deki arsaların "Kimlere ve hangi kriterlere" göre bölüştürüldüğüne çevrildi.

DİYARBAKIR'A UMUT OLACAKTI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in, Diyarbakır'a kalıcı ve istihdam yaratıcı yatırım olarak "hayallerimden biri olarak" değerlendirdiği, Diyarbakır Organize Hayvancılık Sanayi Bölgesi, kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Övündüler köyünde bulunuyor.

103 İŞLETME YER ALACAKTI?

1070 dekar alanda 3 yıl önce yapımına başlanan ve yaklaşık 15 milyon liraya mal olan organize hayvancılık bölgesinde 82'si besi, 21'i süt olmak üzere toplam 103 işletmeyle sosyal mekanların yer alması gerekiyor. Projeye göre yer alacağı organize hayvancılık bölgesi ilk etapta 500 kişiye istihdam alanı sağlayacak. Organize hayvancılık bölgesi, Diyarbakır ve bölge ekonomisinin gelişiminde çok önemli bir yeri olan tarım ve hayvancılığın mevcut kapasitesinin artırılmasına büyük katkı sunacak umuduyla bakılıyordu.

HİBE DESTEĞİYLE MASKE DÜŞTÜ

Bakan Eker'in Diyarbakır'a kazandırmaya çalıştığı devasa tesisdeki "suistimal" önceki gün, TDTK'nın, Organize Sanayi Bölgesinde yatırım yapmak üzere proje hazırlayan 14 müteşebbise yapılan 8.5 milyon liralık hibe sözleşmesinde ortaya çıkan görüntüyle, su yüzüne çıktı.

Yüzde 50 civarındaki hibe desteği alan 14 firmanın, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim kurulu üyelerine ait olması skandal olarak değerlendirildi. Gazetemizin ortaya çıkardığı bu skandal ses getirirken, haber gündeme bomba gibi düştü.

MÜTEŞEBBİS HEYETTE ORGANİZE

Bu skandaldan sonra gözler arsa tahsisi yapan müteşebbis heyete çevrildi. Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) ile Diyarbakır Ticaret Borsası yönetim kurulu üyelerinden oluşan 11 kişilik Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu üyelerinin aynı kişilerden oluşması dikkat çekiyor.

ARSALARIN İNSİYATİFİ KİMDE

Hibe desteği aldıkları gibiOHB'deki arsaları da bölüştüren 11 kişiden oluşan Yönetim Kurulu üyelerinin, yatırım amaçlı işletme arsalarını hangi kriterleri dikkate alarak özellikle oda yönetimlerine yakın şirketlere bu kıyağı (!) yaptığı tartışma konusu oldu.

Ortaya çıkan ve büyük bir şaibe olarak değerlendirilen arsaların peşkeş edilmesinin sorgulanmas gerektiği ifade edilirken, arsalar üzerindeki insiyatifin yüzde 40'nın DESOB ile DTSO arasında bölüştürüldüğü geriye kalan yüzde 60'nın da Ticaret Borsası insiyatifinde olduğu bildirildi.

ARSA ALANLARIN LİSTESİ AÇIKLANSIN

Hibe desteğinin OHB Yönetim Kuruluna yakın isimlerin olmasıyla patlak veren OHB'deki işletme arsalarının kime hangi kriterlere uyularak verildiği yönündeki sorular cevap ararken, burdan arsa alan şirket ve yetkililerin isimlerinin kamuoyuna açıklanması isteniyor.

İddiaya göre, aralarında Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) ile Diyarbakır Ticaret Borsası yönetim kurulu ve yakınlarının yanısıra, bazı siyasiler de bulunuyor. Ekseriyetinin hayvancılıkla uğraşan kişiler olmadığı gibi, proje ve şirketlerin de yenilerden oluşması "suistimal" olarak değerlendirildi.

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR GELİYOR

Hibe desteği ve OHB'den arsa alanlar arasında yer alan DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, kendisinin hayvancılıkca 2002 yılından buyana resmi olarak uğraştığını, Hazro bölgesinde çiftliğinin bulunduğunu ifade ederek, yanlış anlaşılmamasını istedi. OHB'de yatırım yapacak kişilerin bu işi yapması gerekenlerin olması gerektiğini belirten Ebedinoğlu, "Bazı sıkıntıları bende yaşadım ve yaşıyorum. Art niyetli kimsenin olmadığına inanıyorum. Ama birileri illaki birşeyler var deniliyorsa, sorgulansın, soruşturulsun. Özellikle bizim üyelerimizden bir tek müteşşebis yoktur, biz başvurduk, bizim başvurumuz kabul edilmedi, projemiz budur diye." dedi.

AKYIL, SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ

Arsalar üzerindeki yüzde 60 oranında insiyatif sahibi olan ve tartışmaların odağındaki isim Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, arsaların borsa yöneticilerine peşkeş çekildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Bir yerel gazetede arsaların bazı kişiler tarafından şimdiden "hisselerinin" satılmaya başlandığı yönündeki haberleri de kabul etmeyen Akyıl, "İddia ediyorum ki ben burada olduğum sürece bunların bir tanesi satılamaz. Kim neyi kime satıyor?. Böyle şey olmaz." dedi.

‘MÜTEŞEBBİS HEYETİ BİZ KURDUK ANCAK’

Müteşebbis heyetin kendileri tarafından kurulduğunu doğrulayan Akyıl,” Doğrudur, müteşebbis heyeti biz oluşturduk. Yüzde 60’ı bizden, yüzde 20’si DESOB ve yüzde 20’si de Ticaret Odası’ndan oluşan 11 kişilik heyettir. Bunların kimseyi kayırdığı yok. Arsa sahipleri bu iş için proje hazırlamış ve TKDK da onay vererek hibe vermiş. Hibeleri veren de AB’dir. İlla da suçlu aranacaksa o zaman hibeleri veren Tarım Bakanlığı, TKDK ve AB’nin ilgili birimini suçlamak gerekmez mi?. Bizim hiçbir çıkar ilişkimiz yok” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz