Görüş Bildir

Otogar sessiz!

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle azalan seferlerden dolayı otogarlarda daha önce görülmedik hareketsiz günler yaşanıyor.

Otogar sessiz!

Covid-19 virüsü bulaşma riskinden dolayı hem vatandaşların yapılan uyarıları dikkate alarak şehirlerarası yolculuk yapmaması hem de yolcu sınırlamasından dolayı seferlerin düşmesi, otogarların sessizliğe bürünmesine neden oldu.

Otogarlarda yaşanan hareketsizlik, otobüs firmalarını olumsuz etkilerken, Covid-19 salgını sürecinde yaklaşık 50 gündür dükkanlarını kapalı tutmak zorunda kalan Diyarbakır otogar esnafı da, bu süreç içerisinde ciddi bir şekilde mağduriyet yaşadıklarını söyledi.

Otogarda azalan sefer sayıları ve vatandaşların yolculuk yapmamasının kendilerini olumsuz etkilediğini belirten otogar esnafı, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istedi.

Otogarda bulunan işyerlerinin Belediye ve Vakıf'a ait olduğuna dikkat çeken otogar esnafı, kapalı oldukları 2 ayın kirasının kendilerinden alınmamasını talep etti.

"ÇOĞU GÜN SİFTAH YAPMADAN EVLERİMİZE GİDİYORUZ"

Covid-19 salgını sürecinde otogarlarda eskisi gibi hareketliliğin olmadığını belirten Esnaf Mustafa Güler, "Otogar esnafı olarak Covid-19 sürecinde çok olumsuz etkilendik. Bu süreçte yaklaşık 50 gün işyerlerimizi kapalı tutmuştuk. Uzun bir süreden sonra yeni yeni dükkanlarımızı açtık. Otogarda arabalar kısıtlı bir şekilde servis yapıyor. Yolcu sayısı 45 kişiden 22'ye düşmüş durumda. Haliyle otogarlarda eskiden oluşan kalabalıklar maalesef bu süreçte yaşanmıyor. Hatta Coronavirus'ten dolayı zorunlu olmadıkça vatandaşlar şehirler arası yolculuk da yapmıyor. Bundan dolayı çoğu gün siftah yapmadan evlerimize gidiyoruz." ifadelerini kullandı.

Otogarda kiracı olduğu için yaşanan olumsuz durumdan dolayı kirasını ödeyemeyeceğini belirten Güler, "Otogarda kiracıyız. Kapalı olan 2 ay başta olmak üzere normal şartlarda kiramızı ödeyecek gücümüz yok şu an. Tabi tüm bunları yolcu olmadığı için yaşıyoruz. Covid-19 sürecinde bizim gibi birçok sektörün mağdur olduğunu da biliyoruz. İnşallah her şey kısa sürede düzelir." dedi.

 "BÜTÜN OTOGAR ESNAFI OLARAK PERİŞAN HALDEYİZ"

28 yıllık otogar esnaflığı sürecinde ilk defa bu kadar sıkıntılı bir yıl geçirdiğini belirten Esnaf Çetin Yiğiter, "Yaklaşık 28 yıldır otogar esnafıyım. Bu yıl gibisini daha önce hiç görmedim ve rastlamadım. Bütün otogar esnafı olarak perişan haldeyiz. Düşünün bankalara müracaat etmek zorunda kaldık. Ne yapacağımızı bilemeyecek durumdayız. Esnaf olarak çok mağdur durumdayız. Otogardaki dükkanlar Belediye ve Vakıf'a ait olduğu için onlardan talebimiz en azından kapalı kaldığımız iki ayın kiralarını bizden almasınlar. 28 yıldır otogarda ilk defa bu şekilde hareketsizlik görüyorum. Bizler de uzun süre kapalıydık. Dükkanlarımızı daha yeni yeni temizlik için açtık. Tabi biliyoruz bütün dünya bu virüsten etkilendi. Bundan dolayı yaşadığımız bu mağduriyeti, yetkililerin çözmesini talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

"KAPALI OLDUĞUMUZ 2 AY İÇİN BİZDEN KİRA ALMASINLAR"

Yetkililerden, kapalı kaldıkları yaklaşık 2 ay için kira, alınmamasını isteyen Esnaf Ahmet Özaydoğdu, "Yaklaşık 50 gündür otogar esnafı olarak kapalıydık. Bundan dolayı büyük mağduriyetler yaşadık. Dükkanlarımızın kirası, elektriği ve giderleri vardır. Yetkililere buradan sesleniyorum! Bu süreçte kiralarımızı bizden almasınlar. Ya da düşürsünler. Ayrıca otogarda eskiye nazaran işler şu an çok çok düşmüş durumadır. Çünkü otogarda hareketlilik yok. Birkaç gündür otobüs seferlerinde biraz hareketlilik yaşanıyor. İnşallah işlerimiz bundan sonra açılır. İşlerimiz açılsın ki herkes evine ekmek götürsün. Bir de işçilerin sigortaları ve ödenmemiş maaşları birikmiş. Bütün bu sıkıntılardan dolayı işlerimiz açılana kadar yetkililerden, bizlerden kira almamalarını veya kiralarımızı düşürmelerini istiyoruz." diye belirtti.

"BAYRAM ÖNCESİNİ, İLK DEFA BÖYLE SAKİN GEÇİRİYORUZ"

Bayram öncesi Diyarbakır Otogarı'nda ilk defa bu denli bir hareketsizliğin yaşandığını belirten Esnaf Cihan Aktimur, "Şu an otogarda istenilen hareketlilik yok. Bayram öncesini ilk defa böyle sakin geçiriyoruz. Eski bayram önceleri otogar daha hareketliydi. Tabi virüsten dolayı herkes korkuyor. Bundan dolayı bu durum yaşanıyor. Ayrıca birçok ilde de kısıtlama olduğu için yine millet yolculuk yapmayıp evinde kalıyor. İşlerimiz şu an pek fazla yok. Biz tatlıcı olduğumuz için yaklaşık 2 hafta önce dükkanlarımızı açtık. Otogarda birçok esnaf ise yeni yeni dükkanlarını açmaya başladı. Durağan geçen otogarda bayram öncesi umut ediyoruz ki istediğimiz hareketlilik olsun. Maalesef şu an iş de yapamıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi