Pandemi döneminde kazı yapmışlar

Diyarbakır-Kocaköy’deki kazılarla ilgili yolsuzluk ve kayıp tarihi eser soruşturması devam ediyor. Pandemi döneminde kazı yapılıyormuş gibi gösterilerek, harcama yapıldığı ortaya çıktı.

Pandemi döneminde kazı yapmışlar

Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde bulunan Ambar Çayı üzerinde DSİ tarafından kurulan sulama barajından etkilenecek olan “Ambar”, “Kendale Hecala” ve “Gre Fılla” höyüklerinde üç yıldır Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen kazılardaki yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturmanın kapsamı genişletildi.  Diyarbakır Müzesi Müdürü Vehbi Yurt’un bir ay önce görevden el çektirilmesiyle başlatılan soruşturmanın detayları da netleşirken, vurgunun pandemi döneminde kesintisiz kazı yapıldığı gösterilerek, gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

MÜFETTİŞLERİN SORUŞTURMASI

Salgın döneminde kazı yapılmamasına rağmen kazı için malzeme alınarak yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır’a geçtiğimiz ay iki müfettiş gönderdi. Soruşturmayı her geçen gün derinleştiren Bakanlık müfettişleri, kazılarda bulunan, fotoğraflanıp görüntülenmesine rağmen sahadan alınmayan ve bir gün sonra kaybolan tarihi eserin de peşine düştü.

SALGIN DÖNEMİNDE KAZI YAPILMIŞ GİBİ GÖSTERİLDİ

Arkeolojik kazılarda prosedüre göre harcama yetkisi kazı başkanlarına verilip müze müdürlüğünden bir yetkili tarafından denetlenirken, Ambar Çayı’nda üç yıldır süren kazılarda ise Diyarbakır Müzesi Müdürü Vehbi Yurt’un harcama yetkilerini üzerine aldığı ve kazı başkanlarına bilimsel danışmanlık yaptırdığı ortaya çıktı. Her şeyin müzeden organize edildiği ve kazı alanındaki iki görevlinin de bu işe dahil edildiği yolsuzluk iddiasına göre, prosedür gereği altı ayda bir değiştirilmesi gereken görevlilerin üç yıldır değiştirilmediği öğrenildi. Salgın döneminde kazılara ara verilirken, kazı çalışmaları için temizlik ve kazı malzemeleri alındığı da belirlendi.

YOLSUZLUK, USULSÜZLÜK, MOBBİNG İDDİALARI

Usulsüz işlemler ve yolsuzluk iddialarının yanı sıra, Diyarbakır Müzesi Müdürlüğü’ndeki bazı görevlilere mobbing uygulandığı da öne sürüldü. Bu iddialar üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kocaköy’e iki müfettiş gönderdi. Kazı ve müze görevlilerin ifadesine başvuran müfettişler ayrıca, üç yıl boyunca yapılan bütün harcamaları mercek altına aldı.

KAZIDA BULUNAN TARİHİ ESER KAYIP

Diyarbakır Müzesi Müdürü Vehbi Yurt’un görevden alındığı soruşturmaya kayıp tarihi eserler iddiası da eklendi. Ambar Çayı’ndaki kazılarda ortaya çıkarılan pişmiş topraktan bir çanağın, kazı ekibi tarafından fotoğraflanıp görüntülendiği ancak koruma altına alınmadığı ve bir gün sonra kaybolduğu ortaya çıktı. Yolsuzluk iddialarını soruşturan müfettişlerin, üstü örtülmek istendiği ileri sürülen kayıp eser konusunu da soruşturma kapsamına aldığı belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz