Paralel yapı bizi etkiledi

Diyarbakır'ı huzurlu ve güvenli bir kent haline getirmenin mücadelesini verdiklerini söyleyen İl Emniyet Müdürü Adnan Taşdan, şetkilat içerisine sızmış paralel yapının, kendilerini olumsuz etkilediğini ifade ederken, "Yapıyı etkisiz hale getirmeye çalışıyoruz" dedi.

Paralel yapı bizi etkiledi

Ömer BÜYÜKTİMUR/Muhammed YILDIZ

Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Adnan Taşdan, merkez Sur İlçesi başta olmak üzere teröre yönelik düzenledikleri operasyonlarda halkın kendilerine büyük destek verdiğini belirterek, "Ben Diyarbakır halkına teşekkür etmek istiyorum. Gerek Sur'daki, gerek Bağlar ilçemizdeki operasyonlarda ve sonrasında Diyarbakır halkının biz güvenlik güçleri olarak çok büyük desteğini gördük. Süreç içerisinde hem ihbarlarımız çok arttı, hem de Diyarbakır halkı teröre sokak eylemlerinde destek vermediğini çok net bir şekilde gösterdi" dedi.

Fethullahçı Terör Örgütü'ne ilişkin soruya Taşdan, "Örgütsel yapılanmaya katılan bir sürü meslek mensubumuz var. Tabii ki büyük bir teşkilat bu örgütün maruz kaldığı bir teşkilatta siz yeniden yapılanmaya gidiyorsanız onunda etkileri olacaktır. Özellikle istihbari birimler açısından olacaktır. Ama biz süratle o içimizde suça bulaşan, o örgüte bulaşan insanları ayıklıyoruz. Bunların mahkeme süreçleri sürüyor, bir kısmı tutuklu vaziyette. Teşkilatımıza zayıflık getirdi mi ? Getirdi. Ama onu da telefi ediyoruz, ettik de diyebilirim." dedi.

 İl Emniyet Müdürü Adnan Taşdan sokağa çıkma yasakları, çatışmalar ve operasyonların yoğunluğu nedeniyle gecikmeli olarak 9 ay sonra basın ile tanışma toplantısı düzenledi. Taşdan, kentte görev yapan gazetecilerle Polisevi'ndesabah kahvaltısında  bir araya gelerek, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yaklaşık 9 ay önce kentte göreve başladığını anımsatan Adnan Taşdan, gazetecilerin yaşadıkları sorunları ve terörle mücadele başta olmak üzere Diyarbakır'ın huzur ve barış ortamının sağlanması noktasında önerilerini notetti.

DİYARBAKIR'I GÜVENLİ HALE GETİRDİK

Taşdan, dar bölgeye sıkışan terör örgütü mensuplarının eylemlerini ülke geneline yaymaya başladığını belirterek, “Terör olayları en büyük sorunların başında geliyor. Örgüt sıkıştıkça eylemlerini ülke geneline yaymaya çalışıyor. Büyükşehirlerimizde olaylar meydana geliyor. Biz Diyarbakır’ı güvenli hale getirdik. Terörün tamamen bittiğini söylemek mümkün değil ve tedbirlerimizi en üst seviyede devam ettiriyoruz. Bundan sonra daha güvenli ve huzurlu günler olacak ve hep beraber yaşayacağız.” diye konuştu.

POLİSİN PSİKOLOJİSİ ÖNEMLİ

“Ekim ayından bu yana 12 saat çalışıyoruz. 12 saat çalıştıktan sonra evinin, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.” diyen Taşdan, bu kadar yoğun çalışmalarına, şehit vermelerine rağmen özverili çalışmalarını sürdüren teşkilatına da teşekkür etti. Operasyonlarda güvenlik güçlerinin, yanı başındaki silah arkadaşının şehit edilmesine rağmen ‘Teslim olmak istiyorum’ diyeni teslim alarak, Türkiye’de adaletin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdiğini anlatan Taşdan, şunları söyledi:

BİR TEK SİVİL ÖLDÜRÜLMEDİ

“Sur’da 100 günden fazla süren operasyonlarda, Allah’a şükür bir tane çocuğun ölümünden, bir tane sivilin ölümünden bahsedemezsiniz. Onlarca şehit vermiş olmasına rağmen çatışma ortasında ‘Teslim olmak istiyorum, çocuklar var, çocuklar çıkacak” denildiği zaman büyük çaba sarf eden, ses yayın araçları, sivillerin sağlıklı tahliyeleridir. Teslim olmak isteyen varsa teslim alındı. Çatışma sürerken etkisiz hale getirilen 15-20 tane örgüt mensubu vardı. ‘Teslim olmak istiyorum’ diyenler elini kaldırdı. Orada 65 şehit veren güvenlik görevlileri, büyük bir asalet ve metanetli yaklaşım göstererek teslim aldı. Dünyanın diğer ülkelerinde böyle bir yaklaşım olacağını sanmıyorum. Şehit verilmiş, gazi verilmiş, sakat kalınmış belki en yakın arkadaşı, silah arkadaşı şehit olmuş güvenlik güçlerimiz teslim olmak isteyeni teslim alıyorsak, Türkiye’nin adaletinin ne kadar güçlü olduğunu ve yargısız infazın sıfırlandığının en büyük göstergesidir. Bu konuyla ilgili güvenlik güçlerimize bir kez daha teşekkür ediyorum.

VATANDAŞTAN GELEN İHBARLER

Taşdan, Bağlar İlçesi Kaynartepe mahallesinde örgütün hendek kazıp barikat kurma eylemleri sırasında vatandaşın ihbarlarıyla büyük destek verdiğini belirterek 13 Mart tarihinde 3 ihbar, 14 Mart tarihinde 420, 15 Mart tarihinde 274 ihbar yapıldığı belirtildi.

POLİSİN MEVCUT SAYISI ARTACAK

Diyarbakır’a dışarıdan bin 500’e yakın personel takviyesi yapıldı ve hala görevlerini yapıyorlar. Bakanlığımız, Genel Müdürlüğümüz, Diyarbakır’a özel bir önem veriyor. Diyarbakır’da polis mevcudu artacak. Yani hemen hemen yüzde 50’ye yakın bir polis artışı olacak. Bölgeye, Diyarbakır’a pozitif ayrımcılık yapılıyor. İnşallah güvenlik ile alakalı polis görevlendirilmesiyle daha huzurlu bir ortam olacaktır.

GENÇLİK YAPILANMASINDA YER ALANLAR

Sur’da, Bağlar’da olaylar sıfıra indi. Polis nerede varsa orada olaylar bitiyor. Kentin diğer bölgelerindeki asayiş olaylarıyla alakalı da çalışmalarımızı daha da üst seviyeye çıkaracağız. Diyarbakır’da özellikle Sur ve Bağlar’da terör örgütünün gençlik yapılanması dedikleri şahıslar arasında, geçmişinde hırsızlık, kapkaç gibi madde bağımlısı olan kişiler vardı.

OPERASYONLARI SIZDIRAN PARALEL YAPI

Fethullahçı Terör Örgütü'nün teşkilat içerisinde yapılanmasına ilişkin soruları değerlendiren Taşdan, "Örgütsel yapılanmaya katılan bir sürü meslek mensubumuz var. Tabii ki büyük bir teşkilat bu örgütün maruz kaldığı bir teşkilatta siz yeniden yapılanmaya gidiyorsanız onunda etkileri olacaktır. Özellikle istihbari birimler açısından olacaktır. Ama biz süratle o içimizde suça bulaşan, o örgüte bulaşan insanları ayıklıyoruz. Bunların mahkeme süreçleri sürüyor, bir kısmı tutuklu vaziyette. Teşkilatımıza zayıflık getirdi mi ? Getirdi. Ama onu da telefi ediyoruz, ettik de diyebilirim. İçimizde hala o örgütün uzantısı olan insanlar var mıdır? Tespit ettiğimiz zaman işlemleriniz yapıyoruz. Onların" dedi.

YÜRÜTÜLEN BİR İNCELEME VAR

Bağlar'daki operasyonun sızdırılmasıyla ilgili soruya da Taşdan, “Bilgi sızdırılıp sızdırılmadığıyla ilgili bir inceleme var ve müfettişler şu anda araştırmalarını yapıyorlar. Paralel devlet yapılanması bizi çok etkiledi. Bizim içimizde de vardı ve son çalışmalarda bu yapılan etkisiz hale getiriliyor. Üst düzey soruşturma var, ihraç etmek zorunda kaldığımız, olaylara veya örgütsel yapılanmaya katılan bir sürü aralarında üst düzeyde olmak üzere emniyet personeli var" diye çevap verdi.

“SİBER ALEM KONTROL ALTINDA”

Diğer yandan, siber suçlar biriminin sosyal alemi takip altına aldığını dile getiren Taşdan, özellikle terör örgütü propagandası yapan şahıslarla ilgili çalışmaların sürdüğünü konuyla ilgili soruşturma açılan ve adli makamlara sevk edilen şahısların da bulunduğunu söyledi.

 SUR'DA ÇEKİLEN KLİPLE İLGİLİ SORU

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Adnan Taşdan, Sur İlçesi'nde klip çekilmesiyle ilgili, "Orada görevli bir arkadaşımızın olduğunu değerlendiriyoruz. Tedbir alan bir arkadaşımızın yaptığı bir olay olduğunu değerlendiriyoruz. Onunla ilgili olarak soruşturma başlatmıştık ama daha detaylı olsun diye Genel Müdürlük'ten müfettiş görevlendirildi. Soruşturma sürüyor soruşturma sonucunda ortaya çıkacak" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz