Görüş Bildir

Performans ödemesi yok

Sağlık bakanlığı personeline şubat ayına kadar performans ödemesi yok

Performans ödemesi yok

Sağlık Bakanlığı tesislerinde çalışan personele performansına göre ek ödeme yapılmaması uygulaması genelgeyle Şubat 2021’e kadar uzatıldı. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdür Vekili Prof. Dr. Ahmet Tekin, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart 2020’den bir hafta önce yapılan yönetmelik değişikliğine dayanarak 81 il sağlık il müdürlüğüne gönderdiği genelgeyle, personele Şubat 2021’e kadar performansa göre ek ödeme yapılmayacağını, bunun için performans kriteri hesaplamasının yapılmayacağını bildirdi. Böylece sağlık personeline 6 aydır performansa göre ek ödeme yapılmaması uygulaması Şubat 2021’e uzatılmış oldu.

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdür Vekili Prof. Dr. Ahmet Tekin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca adına bir genelge hazırlayarak 3 Aralık’ta 81 il sağlık müdürlüklerine gönderdi.

YÖNETMELİK İLK KORONA AÇIKLANMADAN BİR HAFTA ÖNCE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ!

“Birim Performans Katsayısının Uygulanması” konulu genelgede Genel Müdür Vekili Prof. Dr. Ahmet Tekin, bakanlığa bağlı sağlık tesislerinde görev yapan personele Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde ek ödeme yapıldığını anımsattı. 4 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik 1 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe girmişti.

SAVAŞ VE SALGIN DURUMUNDA 6-18 AY EK ÖDEME YAPILMAZ

Genelgede Ahmet Tekin, söz konusu yönetmeliğin 18/3. Maddesi uyarınca “Doğal afet, savaş, salgın hastalık, seferberlik, yangın vb. olağandışı durumlara hizmet sunumunu aksatacak düzeyde maruz kalan sağlık tesislerinde görevli tüm tabiplerin birim performans katsayıları, olağandışı durumun meydana geldiği tarihten itibaren İl Sağlık Müdürlüğü’nün kararıyla 6 ek ödeme döneminde hesaplanmaz. Bu süre Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde 18 ek ödeme dönemine kadar uzatılabilir” hükmünün yer aldığını anımsattı.

BAKAN “OLUR’U İLE MART, NİSAN, MAYIS ÖDEMELERİ YAPILDI

Kamu Hastaneleri Genel Müdür Vekili Ahmet Tekin, genelgesinde, “Mart, Nisan, Mayıs ek ödeme dönemlerinde 8.4.2020 tarih ve 49022165/E.279 sayılı Makam onayı ile Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinde ‘COVID-19 pandemisi nedeniyle sağlık tesislerinde ek ödeme yapılmasına ilişkin usul ve esaslar’ çerçevesinde mezkur yönetmelik hükümleri uygulanmaksızın personele ek ödeme yapılmıştır” diyerek ilk koronavirüs vakasının açıklanmasından itibaren 3 ay ek ödemenin performansa göre yapıldığını anımsattı.

PERFORMANS 3 AY DAHA HESAPLANMAYACAK

Prof. Dr. Ahmet Tekin’in genelgesinde, 6 aydır performansa göre yapılmayan ödemelerin 3 ay daha aynen devam edeceği şu şekilde ifade edildi:

“Bu kapsamda;

1)      Mezkur yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 01.4.2020’den itibaren yukarıda belirtilen makam onayı çerçevesinde Nisan ve Mayıs ek ödeme dönemlerinde Makam onayı doğrultusunda birim performans katsayısı hesaplanmamıştır.

2)       Haziran 2020 ek ödeme döneminden itibaren 6 ay boyunca birim performans katsayısı hesaplamama yetkisi İl Sağlık Müdürlüklerinde olup, bu yetkiyi kullanarak Aralık ek ödeme dönemine kadar Müdürlük onayı ile birim performans katsayısı hesaplamayan sağlık tesisleri için; Bakanlığımızca bu süre Aralık, Ocak ve Şubat ek ödeme dönemlerini kapsamak üzere 3 ay süreyle uzatılmıştır.

3)      Aralık ek ödeme döneminden itibaren, 6 aylık süreyi tamamlamamış olan sağlık tesisleri ile Şubat 2021 dönemine kadar öncelikle 6 aylık süreyi kullanacaklar ve akabinde ise Bakanlık onayı doğrultusunda Şubat 2021 ek ödeme dönemine kadar birim performans katsayısı hesaplamayacaklardır.”

GENELGE NE ANLAMA GELİYOR?

Sağlık Emekçileri Sendikası Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, genelgeyle ilgili olarak ANKA’ya şu yorumu yaptı:

"Yönetmeliğe göre salgın durumunda ek ödemede performansa bakılmayacağı düzenlemesini getirmişlerdi. 6 aylık süreyi 18 aya kadar uzatabileceklerdi. 6 aydır performansa bakmıyorlardı bu uygulamayı 3 ay daha uzatıyorlar öyle yorumluyorum. Sadece pandeminin ilk üç ayında kriterlere bakılmaksızın 100-800 TL arasında ödeme yapmışlardı. COVİD Servisinde 1500-1800 TL’ye varmıştı bu ek ödeme. Ama 6 aydır performansa bakılmıyor çok düşük rakamlar yatırılıyor, COVİD servisinde üç gün çalışan arkadaşımız 50-100 TL gibi rakamlar alıyor, bu uygulamaya devam edecekler anlaşılan.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi