PJAK İran'ı tehdit etti

İran’ın PKK’sı olarak bilinen Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), hakkında idam cezası verilen Hebibullah Gulperipur’un idam edilmesinin “savaş nedeni” olduğu tehdidini savurdu.

PJAK İran'ı tehdit etti

PJAK, “İran İslam Cumhuriyeti geçen yıl İran halkları üzerinde ağır bir baskı uyguladı, halkların meşru talepleri karşısında idam cezasını bir tehdit olarak kullandı. Ama bilinmesi gerekir ki, bu siyaset yeniden devreye girer ve başta Hebibullah Gulperipur olmak üzere siyasi tutsaklar idame edilirse, askeri eylemlerimizi durdurma kararımızı geri çekerek cevap vermek durumunda kalacağız” dedi.

İDAM EDİLİRSE TEHDİDİ

Gulperipur, Şubat ortalarında gizli bir şekilde Urmiye cezaevinden Simnan cezaevine nakledildi. Bundan birkaç gün önce İran istihbaratı İtlaat’ın Gulperipur’a, önümüzdeki günlerde idam edileceğini söylediği bildirildi. Mahabad cezaevine götürülen Gulperipur, Nisan 2010’da Mahabad Devrim Mahkemesi tarafından PJAK üyeliği ve ‘Allah’ın Düşmanı’ suçlamalarıyla idam cezasına çarptırıldı.

AÇLIK GREVİNİN TERKİ

12 Mayıs günü uzun açlık grevine giren Gulperipur, mahkeme tarafından açlık grevini terk etmemesi durumunda idam edilmekle tehdit edilmişti. Gulperipur mahkemenin tehdidine, “Ben yakında idam edileceğimi biliyorum. Bundan dolayı ölümümden sonra dahi sizleri utandırmak için yaşamıma kendim son vereceğim” sözleriyle yanıt vermişti. Gulperipur’a verilen idam cezası Ocak 2011’de İran Yüksek Mahkemesi tarafından onaylandı ve Urmiye cezaevine sevk edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz