Prof. Dr. Naci Görür'den Diyarbakır depremi sonrası uyarı

Diyarbakır'da gece 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Prof. Dr. Naci Görür, Arap levhasının sıkıştırmasını işaret ederek, Siirt ve Hakkari için uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür'den Diyarbakır depremi sonrası uyarı

Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde, Richter ölçeğine göre 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde saat 01.25'te 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

ÇÜNGÜŞ’TE DEPREM

Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem çevre ilçelerde de hissedilirken, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Burada Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Görür, "Elmadere-Çüngüş/Diyarbakır’da 4,2 deprem. Deprem Bitlis-Zagros bindirme kuşağı üzerinde. Bu kuşak son depremlerde Arap Levhasının kuzeye doğru hareketiyle sıkışıyor. Benzer sıkışmalar Siirt ve Hakkari bölgelerinde de görülebilir. Sevgiyle" diye yazdı.

ARAP LEVHASI NEDİR?

Prof. Dr. Görür'ün işaret ettiği Arap Levhası, wikipedia'da şöyle tanımlanıyor:

"Arap levhası, Orta Doğu'da bulunan ve Arap Yarımadası ile kuzeyini kapsayan bir levhadır. Milyonlarca yıldır Afrika ve Hint levhaları ile Avrasya levhası ile çarpışma halindedir. Bu levhanın Avrasya levhası ile çarpışması sonucu Zagros Dağları ve Güneydoğu Toros Dağları oluşmuştur. Kuzeyde Avrasya levhası, doğuda Hint levhası veya Hint-Avustralya levhası ve batı ile güneyde Afrika levhası ile komşudur.

Suudi Arabistan, Yemen, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn (ada ülkesi), Kuveyt, Irak ve Ürdün Arap levhasında yer alır."

ANADOLU LEVHASI

Türkiye, üç büyük levhanın etkisi altındadır. Avrasya, Afrika ve Arap levhaları. Anadolu'nun büyük bir kısmının yer aldığı Anadolu levhası, Avrasya levhasının küçük bir bölümüdür.

Helen-Kıbrıs yayı boyunca Anadolu levhasının altına dalan Afrika levhası, Doğu Anadolu, NAF(Kuzey Anadolu fay hattı), EAF (Doğu Anadolu fay hattı) ve Batı Anadolu (Ege) bölgelerinde deprem oluşumuna sebep oluyor. Anadolu levhasını iten bir diğer büyük levha ise Arap levhası. Arap levhası, Anadolu levhasını sürekli olarak batıya doğru ittiriyor.

ANADOLU 3 METRE BATIYA KAYDI

Doğu Anadolu fay hattı üzerinden Anadolu levhasını iten Arap levhası, Türkiye'nin deprem kuşağında olmasının başlıca nedeni. Afrika-Arap levhasının, bir diğer büyük levha olan Avrasya ile çarpıştığı alanlar Avrupa'nın Alp Dağları'ndan Himalaya'ya kadar çok geniş bir alanda deprem kuşağı oluşturuyor. Bu iki büyük tektonik levha arasında kalan Anadolu levhasında ise şiddetli depremler yaşanıyor.

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) Başkanı Carlo Doglioni de Maraş merkezli depremlerin, Anadolu yarımadasını 3 metre batı yönünde kaydırdığını açıklamıştı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz