Görüş Bildir

Ramazan Sevinci

Aylardır siftahsız gün geçiren Sur esnafı, Ramazan-ı Şerif'le hareketli günler geçirmeye başladı. Vatandaşlar, Ramazan alış-verişine odaklanırken, pek çok ürün geçen yılla aynı fiyata satılması, vatandaşı da memnun ediyor.

Ramazan Sevinci

M. Can TUNÇ/M. Emin FİDAN/M. Şerif DOĞRU

Ramazan-ı Şerif'e 48 saatten az bir süre kalırken, alış-verişler de hızlanmaya başladı. Hendek ve barikat terörü yüzünden aylardır siftahsız günler geçiren Sur esnafı, Ramazan alışverişyele yüzü gülmeye başlarken, bu yıl okullar tatile girmeden başlayan Ramazan sayesinde satışlarda artış yaşandığını bildirdi.

RAMAZAN HAZIRLIĞI

Henüz ailelerin okullar tatil olmadığı için tatil yerlerine ya da köylerine gitmediği için Ramazan alışverişine odaklandıklarını söyleyen Sur esnafı, bu sayede alışverişin de erken başladığını söylerken, geçen yılla benzer fiyatlar uyguladıklarını bildirdi. Sur esnafı, Ramazan boyunca da fiyatlara zorullu olmadıkca zam yapılmayacağını söyledi.

GEÇEN YILIN FİYATLARI

İftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, helva, kuru kaysı, tahin ve pekmeze vatandaşlar büyük rağbet gösteriyor. Esnaf, talepten memnun olmadıkları ifade ederken, bazı esnaflar ise alışverişin henüz istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

Sur esnaflarından Mehmet Karakoç, fiyatların geçen yılla aynı oranda olduğunu ifade eerken, alış-verişin yeterli derecede hareketli geçmediğini bunun da halen halkın üzerinde, şiddetin ve terörün yarattığı korkunun etkisiz olduğunu söyledi.

MİLLET KORKUYU ATMADI

Karakoç şöyle dedi, “Diyarbakır’da yaşanan bu çatışmalı süreçten sonra millet korkudan alışverişe gelmez oldu. Her yıl Ramazan ayında geçen yıllara oranla fiyatlar artmadı. Fiyatlar vatandaşın alım gücüne uygundur. Vatandaşlar gıda ürünlerini toptan alıyor. Fiyatların ucuz ama satışlarımız çok düşük. Biz artık buranın açılmasını istiyoruz ister istemez halk tedirgin bu yüzden alışverişe gelmiyorlar. Bu mübarek ramazan ayının Diyarbakır’a barış, huzur ve mutluluk gelmesini diliyorum”

SUR İÇİN HALK TEDİRGİN

Hurma ve pekmez tezgahıyla müşteri bekleyen Sur Esnaflarından Enes Gündüz ise Ramazan hareketliliğini şöyle anlattı.  “Ramazan geliyor ama satışımız fazla yok. Sattığımız ürünler zaten belli hurma, pekmez, kuruyemiştir. Diyarbakır’da yaşanan olaylardan dolayı halk tedirgin bu yüzden gelip de alışveriş yapmıyorlar. Fiyatlarımız Diyarbakır’a göre çok uygun diyebilirim. Tamam, ramazandan kaynaklanan iş yoğunluğumuz az da olsa var ama diğer yıllara göre çok az. Geçen yıllar bu çarşımız tıklım tıklım dolarken şimdi ise kimse yok. Gelenine bakarsak işlerimiz yok diye bilirim hep boş gelip boş gidiyoruz evimize bir an önce işlerin açılmasını istiyoruz."

İFTARİYELİM ZAMANI

Peynir, zeytin, pastırma, kuru gıdalar gibi iftariyelik ürünlerin yaz aylarında daha çok tercih edildiğini belirten Bazı esnaflar ise, bu ürün grubunda yoğun satış olduğunu dile getirdi. Esnaflar, “Sahurda da, iftarda da yaz sıcaklarında yemek daha az tercih ediliyor. O yüzden peynir çeşitleri, zeytin, yumurta gibi ürünler daha çok satılıyor. Peynir fiyatı 10-15 liradan başlayarak 22 liraya kadar çıkıyor. Zeytinde ise fiyat 12 liradan başlayarak 21 liraya kadar çıkıyor. Pastırma zamlı ürünlerden. Geçen yıl kilosu 70 liradan satılabilen pastırma 80 liradan 120 lira arasında satılıyor.

ZAMSIZ FİYATI SEVİNDİRİCİ

Ramazan alışverişine başlayan vatandaş, sur'daki alış-verişler esnasında tedirginliklerinin devam ettiğini ifade etmekten kaçınmazken, tezgahlardaki ürünlerin bazılarının fiyatlarını yüksek bulsa da geçen yıla oranla değişmeyen fiyatlardan genel olarak memnuniyetini ifade etti. Ramazan başlamadan alışverişini yapmaya geldiğini belirten Fatma Tekin, fiyatları karşılaştırdığında bazı ürünlerde geçen yıla göre düşüşler de gördüklerini dile getirerek, "Her yıl buradan alıyoruz çünkü fiyat artışını da, düşüşünü de iyi yansıtıyor. Fiyatlar aslında yüksek ancak geçen yıla göre zam olmaması bile bizim için önemli” diye konuştu.

HURMA SATIŞI YÜKSEK

Hurma fiyatları uzun zamandır seyrini koruyor. 8 liradan 12 liraya kadar çeşitli fiyat aralığından başlayan hurma fiyatı, 60 liraya kadar çıkıyor. ‘Peygamber hurması’ ise 90 lira ile 120 lira arasında satılıyor. Ancak sıcaklar tüm tatlı ürün gruplarında olduğu gibi hurma satışlarını da etkilemiş. Hurma yerine zeytin ya da kuruyemiş alımında artış var.

Çarşıda baklagiller, salça, kuru meyveler de başlıca satışı yapılan ürünler arasında yer alıyor. Cevizde fiyat 25 liradan 40 liraya kadar çıkıyor. Bulgur ve pirinçte fiyatlar düşerken, mercimek ve nohutta artış var. Yıl içinde fiyatı sürekli artış halinde olan salçada da fiyat düşüşü gözleniyor. Salçada kilo fiyatı 5 liradan 16 liraya kadar çıkıyor.

MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ TEZGAHLARDA

Diyarbakır'da Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden olan meyan kökü şerbeti de tezgahlardaki yerini aldı. Birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen meyan kökü şerbetine rağbet edilirken, meyan kökü şerbetinin hazımsızlığı giderdiğini belirten şerbet satıcıları, “Meyan kökü şerbeti mideye zarar vermez. Aksine mideyi rahatlatır. Şişkinliği önler, hazmı kolaylaştırır. Kan yapar. Tabi, aç karnına içilince bu etkileri gösterir. Fiyatlarımız da uygundur” dediler.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi