Ramazanda serinlemek isteyenlerin tercihi "meyan şerbeti"

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle serinletici özelliğiyle bilinen meyan şerbeti Diyarbakır'da iftar sofralarında vatandaşlar tarafından sıkça tüketiliyor.

Ramazanda serinlemek isteyenlerin tercihi

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde serinletici özelliğiyle bilinen meyan şerbeti sıcak yaz günlerine denk gelen ramazanda iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen meyan şerbeti, yaz aylarında sıcaklıkların arttığı temmuz ve ağustos aylarında bölgede vatandaşların tercih ettiği en önemli içecekler arasında yer alıyor.Diyarbakır'ın Sur ilçesinde serinlemek için sevilerek tüketilen meyan şerbetinin satıcıları, ramazanda artan satışlardan memnun.Meyan kökü şerbeti satıcılarından Halil Batulay, ramazanda bu şerbete olan ilginin arttığını söyledi.

MEYAN ŞERBETİ                                                              

"Meyan kökü şerbeti satarak ramazanda Diyarbakır'ı serinletiyoruz. Meyan şerbeti harareti önlüyor, ferahlatıyor." diyen Batulay, şerbetin şişkinlik yapmadığını, bu nedenle iftarda rahatlıkla tüketildiğini belirtti.Batulay, ilginin yoğun olması nedeniyle satışını yapanların sayısının da her geçen gün arttığına dikkati çekerek, şerbeti de kendilerinin hazırladığını aktardı.Gazi Caddesinde 40 yıldır şerbet satan Sadık Batıbay (72), evde özenle hazırladığı şerbeti iftara yakın saatlerde sattığını kaydetti.Yılmaz Karagöz ise meyan şerbetinin mide, böbrek ve bağırsak için faydalı olduğunu bildiğini ifade etti.

HER DERDE ŞİFA

Karagöz, "25 yıldır halkımıza meyan şerbeti satıyorum. O kadar yoğun ilgi var ki eve götürmek için bir litre dahi kalmıyor. Şerbet sayesinde ramazanda vatandaşlar serinlerken bizde kazanç sağlıyoruz." diye konuştu.Karagöz'ün oğlu Barış Karagöz de (12), okul harçlığını kazanmak için babasıyla çalıştığını anlatarak, anne ve babasının hazırladığı şerbeti satmaktan mutluluk duyduğunu aktardı.Babadan kalan mesleği devam ettirdiğini dile getiren Reşit Evelek ise meyan şerbetinin Diyarbakır'da her zaman tüketilen ve sevilen bir içecek olduğunu söyledi.Mesleğini severek yaptığını belirten Evelek, "Meyan şerbeti doğal ve katkısız bir içecek. Bize göre eczanede bulunmayan tek ilaç. Vatandaşlara tavsiye ediyoruz. Diyarbakır'a gelenlere tavsiyemiz bu şerbeti içmeden gitmesinler." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz