Raylı sistem polemiği büyüyor

Hafif raylı sistemler için verilen ödeneğin kullanılmadığını iade edildiğini iddia eden DTSO Başkanına, Büyükşehir Belediyesinden “yalanlamaya” ilişkin sert yanıt geldi, DTSO ise yanıt olarak Yatırım Programı belgelerini paylaştı.

Raylı sistem polemiği büyüyor

Uzun bir süredir Diyarbakır Valiliği-Büyükşehir ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası arasındaki çekişme, öncek gün DTSO Başkanı Mehmet Kaya’nın hafif raylı sistemler için verilen ödeneğin kullanılmadığı, paranın iade edildiğini iddiasıyla yeni bir boyut kazandı. Kaya’ya Büyükşehir Belediyesinden sert ber açıklamayla “yalanlama” geldi. Kaya ise yarın olarak belediyeye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı'ndaki belgeleri paylaşarak yanıt verdi.

KAYA’DAN RAYLI SİSTEM İDDİASI

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, önceki gün merkez Sur ilçesindeki bir otelde DTSO’nun 2023 yılı faaliyetleriyle ilgili değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya , TSO Yönetim Kurulu, Meclis, Meslek Komite, TSO Kadın Meclisi, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Genç Girişimciler Kurulu, Yüksek İstişare Kurulu ve İş Konseyi üyeleri katıldı. Toplantıda yapılan çalışmaları değerlendiren Kaya, Diyarbakır’ın toplu ulaşımında önemli yeri olduğu ifade edilen ve yıllardır gündemde olan raylı sistemle ilgili dikkat çeken iddialar sırladı. Kaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin merkezi hükümetin yatırım amaçlı gönderdiği bir çok ödeneğinde kullanılmadan, geri gittiğini iddia etti.

642 MİLYON LİRA GERİ GİTTİ

Kaya, "2017’den beri hafif raylı sistemle ilgili, bakanlıktan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ödenek geliyor. Yani kayyumdan sonra her yıl ödenek geliyor. En son 2023 yılında 642 milyon ödenek geldi. Fakat bu gelen ödeneklerin hiçbiri bir proje bile yapılmadan maalesef geri gitti. Yani bu kenti öncelemezseniz, bu kentin seçtiği insan bu kenti yönetmezse tabii ki bu tip büyük projeleri sadece bürokratlara bırakırsanız bu yaşanan durum ortaya çıkar" dedi.

BELEDİYE; ASILSIZ VE GERÇEK DIŞI

Kaya'nın kamuoyuna yansıyan bu açıklamalarına karşılık Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden  sert ifadelerin yer aldığı açıklamayla yalanlandı. Kaya’nın iddialarının  reddedildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi.

"Bazı basın yayın organlarında Diyarbakır Ticaret Odası başkanı Mehmet Kaya’nın açıklamalarına dayandırılarak verilen haberlerde; Ulaştırma Bakanlığının Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Hafif Raylı Sistem için para gönderdiği, gönderilen ödeneğin kullanılmayarak geri gönderildiği veya başka amaçla kullanıldığı bilgisi tamamen asılsız ve gerçek dışıdır. Hafif raylı sistem projesi ile ilgili süreç büyükşehir belediyemiz ve Ulaştırma Bakanlığımız tarafından koordinasyon içerisinde yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

YATIRIM PROJRAMI ÇETVELİ

Diyarbakır Belediyesi'nin açıklamasının ardından DTSO bu kez, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın Yatırım Programı kapsamında Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığının yatırım cetvelini paylaştı.  2017-2023 yılları arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Dağkapı-Hastane Hafif Raylı Sistem hattı için ayrılan ödeneklere dair belgeleri DTSO basına servis etti. Açıklamada şöyle denildi;  “Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın Yatırım Programı kapsamında Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından; 2017-2023 yılları arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Dağkapı – Hastane Hafif Raylı Sistem hattı için ayrılan ödenekler ektedir”

YENİ İDDİALAR GÜNDEME GELİR Mİ

DTSO ve Büyükşehir Belediyesi arasında polemiğe yol açan ve kamuoyu tarafından yakın takip edilen, Rayli Sistemle ilgili yeni iddiaların gündeme gelip, gelmeyeceği ise merak konusu oldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz