Görüş Bildir

Raylı sistemde üç aşama var!

Vatandaşların uzun yıllardır beklediği ve kentte toplu taşımayı rahatlatacağı iddia edilen raylı sistem; projelendirme, yapım ve araç alımı olarak üç aşamada hayata geçirilecek. Proje ihalesi yapılan ve 2023'te hizmet vermesi öngörülen raylı sistem, ilk yıl günlük 74 bin 342 yolcu taşıyacak. Kent sakinlerinden Salim Duman "Raylı sistemin yapılacak olması bizi çok memnun etti. Çünkü yıllardır bunu bekliyoruz" dedi.

Raylı sistemde üç aşama var!

Diyarbakır'da kent sakinlerinin uzun yıllardır beklediği ve kent trafiğini rahatlatacak hafif raylı sistem için proje ihalesi gerçekleştirildi.

Kentin toplu taşıma ve ulaşım konforunun üst seviye çıkarılması amacıyla yıllardır gündemde tutulan ancak somut adımların atılmadığı Hafif Rayllı sistem için şehrin Ulaşım Master Planı revize edildi. Hedef yılı 2040 olmak üzere hazırlanan master planda, Türkiye'deki birçok büyükşehirde olan hafif raylı sistemin kent için önemine işaret edilerek, projelendirmeye gidildi. Raylı sistem; projelendirme, yapım ve araç alımı olarak üç aşamada hayata geçirilecek.

2023'TE HİZMETE SUNULMASI PLANLANIYOR

Dağkapı ile Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi arasında inşa edilmesi düşünülen hafif raylı sistem, 14,1 kilometre uzunluğunda ve 23 istasyondan oluşacak.

Fiskaya'dan başlayacak Dağkapı-Ali Emiri Caddesi-Hintlibaba Caddesi-Ekinciler-Turgut Özal Bulvarı-Diclekent Bulvarı-Mastfroş Caddesi güzergahını takip ederek Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi bölgesinde yapılacak depo sahasında son bulacak raylı sistem hattının 2023'te hizmetine sunulması planlanıyor.

İLK ETAPTA GÜNLÜK 74 BİN 342 YOLCU TAŞIYACAK

Kentin çehresini değiştirecek ve vatandaşlara daha konforlu ulaşım hizmeti verecek raylı sistem işletmeye alındığı yıl günlük yaklaşık 74 bin 342 yolcu taşıyacak. Ulaşım Master Planı hedef yılı olan 2040'ta ise günlük yolcu taşıma kapasitesinin 132 bin 25 kişi olması öngörülüyor.

HABERİ ALAN KENT SAKİNLERİ SEVİNDİ

Kent sakinlerinden Salim Duman, birçok ilde bulunan raylı sistemle Diyarbakır'ın da daha önce tanışmış olması gerektiğini söyledi.

Bugüne kadar raylı sistemin yapımıyla ilgili aldıkları duyumların gerçeğe dönüşmediğini dile getiren Duman, "İnşallah bu defa yapılır. Gereksinimdir, mecburidir, yapılması gerekendir. Raylı sistemin yapılacak olması bizi çok memnun etti. Bunu duyduğumuz zaman çok sevindik. Çünkü yıllardır bunu bekliyoruz." dedi.

Duman, her geçen gün büyüyen Diyarbakır'da raylı sistemin ulaşımda büyük kolaylık ve rahatlık sağlayacağını anlattı.

Furkan Uçar da İstanbul'a gittiği sırada karşılaştığı metro ve tramvay hattının Diyarbakır'da da olmasını arzuladığını söyledi.

Sistemin hem trafik hem de zaman açısından kente olumlu yönde yansıyacağını belirten Uçar şöyle konuştu: "Raylı sistem yapılacağı haberini aldık, çok sevindik. Yıllardır kente bir tramvay hattının yapılmasını bekliyorduk. Bugüne nasip oldu. Çok da güzel oldu."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi