Sadak: Olaylarda taş attırmam, gerekirse kendim atarım

Siirt'te geçen yıl BDP’nin başlattığı sivil itaatsizlik eylemleri kapsamında toplu mezarların bulunduğu belirtilen Kasaplar Deresi'ne yapılan yürüyüşe katılarak

Sadak: Olaylarda taş attırmam, gerekirse kendim atarım

Siirt'te geçen yıl BDP’nin başlattığı sivil itaatsizlik eylemleri kapsamında toplu mezarların bulunduğu belirtilen Kasaplar Deresi'ne yapılan yürüyüşe katılarak, terör örgütünün propagandasını yaptıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 36 kişinin yargılanmasına başlandı. Aralarında Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ve BDP Siirt Başkanı Faruk Sağlam'ın da bulunduğu sanıklar hakkında 10 ile 18 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası istenmişti. Delil yetersizliğinden dolayı 5 sanığın tahliye edildiği duruşmaya Belediye Başkanı Selim Sadak’ın sözleri damgasını vurdu. Sadak, “Ben kesinlikle taş atılmasına karşıyım. Eğer taş atılması gerekiyorsa bu taşı attırmam, kendim atarım.” dedi.

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 17’si tutuklu 29 sanık katıldı. Mahkeme Başkanı Necati Türkmen, kimlik tespitinden sonra sanıkların savunmasına geçti. Sanıklardan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, savunmasında Siirt’te çıkan olaylarla ilgili o dönemde yaşananları anlattı. Sadak, belediye başkanı olarak sorumlu davrandığını belirterek, “Adliye önünde toplanan kalabalığı sakinleştirirken bir anda kim olduğunu bilmediğim belki de akıl yoksunu bir kişi taş attı. Bunun üzerinden olay yerinden ayrıldım. Ben taş atılmasına kesinlikle karşıyım. Eğer taş atılması gerekiyorsa ben o taşı attırmam, kendim atarım. Ben katıldığım etkinliklerde suç işleyebilecek hiçbir şey yapmadım.” diye konuştu.

Mahkeme heyeti mevcut sanıkların savunmalarını aldıktan sonra sözü müdafi avukatlarına verdi. Mahkeme heyeti duruşmaya verdiği kısa aranın ardından sanıklardan Cihad Yıldız, Şefik Tunç, Ayten Timurtaş, Fehremez Kaya ve Gürü Toprak’ın tahliyesine karar verdi.

İddianamede, aralarında Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ve BDP İl Başkanı Faruk Sağlam'ın da bulunduğu 36 kişi hakkında; TCK'nın 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' ve 'Terör örgütünün propagandasını yapmak' suçlarından 10 ile 18'er yıl arasında değişen oranda hapis cezası isteniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz