Sadece 2 milyon lira

Büyükşehir Belediyesi, sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 5 bin 693 aileye 2 milyon 28 bin lira yardım yaptı. Büyükşehir ve merkez ilçe belediyeleri, şimdiye kadar, Sur’dan göç eden 29 bin 978 kişiye yardım ulaştırdı.

Sadece 2 milyon lira

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan aileleri tespit etme ve mağduriyetlerini bir nebze olsun giderme çalışmalarına devam ediyor. Sur’da göçlerin başlamasının hemen ardından sosyal araştırmacı ve sosyologlardan oluşan 15 kişiden 7 ekip oluşturan, binlerce haneyi ziyaret eden ve ihtiyaç tespitinde bulunan Büyükşehir Belediyesi, daha sonra merkez ilçe belediyelerin ortak kullandığı Bilgi İşlem Sistemi’ni kurdu, aileleri bu sisteme kayıt ederek yardımların düzenli olarak yapılmasını sağladı.

Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre, gıda, her yaş grubuna göre giysi, temizlik malzemeleri, yatak, yorgan, battaniye, soba, ısıtıcı, çocuk maması, çocuk bezi, kadınların özgün ihtiyaçları, kira yardımı, çamaşır makinesi, buzdolabı ve mutfak eşyası ihtiyaçlarını karşılama çalışmaları kapsamında şimdiye kadar 5 bin 693 aileye ulaşıldı. Buna göre, Sur’dan göç ederek Kayapınar’a yerleşen bin 40 ailenin, Bağlar’a yerleşen bin 742 ailenin, Yenişehir’e yerleşen bin 209 ailenin, Sur’da sokağa çıkma yasağı uygulanmayan mahallelere yerleşen bin 531 ailenin, toplamda ise 29 bin 960 kişinin ihtiyaçları karşılandı.

BÜYÜKŞEHİR 2 MİLYON 28 BİN LİRA HARCADI

Büyükşehir Belediyesi şimdiye kadar 10 bin koli gıda, bin 200 adet battaniye, 400 adet yatak, 9 bin 372 adet ev eşyası, 2 bin 669 adet giysi, 1046 adet temizlik malzemesi, bin 347 adet bez-mama, 7 bin 961 adet gıda-mama ve 293 kişiye sağlık desteği sağladı. 10 bin adet gıda kolisi için de yeniden ihaleye çıktı. Sur’da tahrip olan bin 200 evin tadilatına 758 bin lira, toplamda tüm bu yardım ve dayanışma çalışmalarına 2 milyon 28 bin lira harcandı. 20 aile, gönüllü vatandaşların, evlerine yerleştirildi. Yardımsever vatandaşların, Surlu ailelerle buluşması sağlandı.

İLÇE BELEDİYELERİNDEN 1 MİLYON 448 BİN LİRA

Merkez ilçe belediyeleri de Sur’dan yaşanan zorunlu göçe kayıtsız kalmadı. Kayapınar Belediyesi 750 bin lira, Bağlar 450 bin, Yenişehir Belediyesi 248 bin 300 lirayı yardım çalışmalarında kullandı.

KARDEŞ AİLE KAMPANYASI’NA DESTEK

Sur’dan göç ederek yakınlarının yanına yerleşen ya da üç-dört aile birleşerek bir eve yerleşen aileler için daha büyük bir dayanışma ve yardımlaşmaya ihtiyaç olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, herkesi ‘Bir Kardeş Aile Edin’ kampanyasına dahil olmaya, yerel marketlerde satılan gıda paketlerinden almaya, apartmanına, sokağına, mahallesine taşınan Sur mağdurlarına ellerinden geldiğince yardım etmeye çağırdı.

Kaynak: Diyarbakır Söz