Saldırı Planlı!

Bismil'deki bir fabrikaya PKK adına el koyan 7 şüpheliyi sağlık raporu için hastaneye götüren polis aracına bombalı saldırı düzenlendi. Olay'da üç şüpheli ölürken, 12'si polis 45 kişi de yaralandı.

Saldırı Planlı!

Bismil'deki bir fabrikaya PKK adına el koyan 7 şüpheliyi sağlık raporu için hastaneye götüren polis aracına bombalı saldırı düzenlendi. Olay'da üç şüpheli ölürken, 12'si polis 45 kişi de yaralandı.

FABRİKAYA EL KOYAN PKK'LILAR

Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün PKK'ya yönelik Bismil İlçesi ile kent merkezinde düzenlediği operasyonlarda, PKK adına bir fabrikaya el koymak isteyen 7 şüpheliyi gözaltına aldı.

HASTANEYE GÖTÜRÜLÜRKEN

Şüpheliler sağlık kontrolünden geçirilmeleri için polis midibüsüne bindirilerek hastaneye götürülmek üzere yola çıkarıldı. Midibüs, Batıkent kavşağına geldiğinde örgüt üyeleri önceden tuzakladıkları bomba yüklü aracı infilak ettirdi.

BOMBA YÜKLÜ ARAÇLA SALDIRI

Şehrin genelinde duyulan korkunç patlamada, polisin zırhlı midibüsünde bulunan şüphelilerden 3'ü  hayatını kaybetti. 4 şüpheli ve 9 polisin yansıra, çevrede bulunan ve çay bahçesinde oturan 33'ü sivil olmak üzere toplam 45 kişi de yaralandı. Patlamanın olduğu yerde büyük bir çukur açılırken çevredeki binalar ve araçlar da büyük hasar  oluştu.

YARALALAR HASTANELERE

Yaralı polisler Diyarbakır Asker Hastanesi, sivil yaralılarda kentteki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Saldırının ardından bölgeye giden tüm yollar kapatılarak, frekans karıştırıcı Jammerli araçlar sevk edilerek, geniş güvenlik önlemleri alındı.

KAPSAMLI OPERASYON

Saldırının ardından kentte geniş güvenlik önlemleri alınırken, saldırıyı gerçekleştiren örgüt üyelerini yakalamak için geniş çaplı operasyon başlattı.

FACİA BÜYÜYEBİLİRDİ

Patlama Şehit Albay Güner Ekici İmam Hatip Ortaokulu ile bir çay bahçesinin önünde meydana gelmesi de dikkat çekici. Öğrencilerin patlamadan yaklaşık 2 saat önce okuldan ayrıldığı, bunun da facianın büyümesini önlediği bildirildi.

ŞÜPHELİLERİ SUSTURMAK

Saldırının, önceden planlandığı ifade edilirken, hedefin gözaltına alınan şüphelilerin susturulmasına yönelik olabileceği bildirildi. Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince, Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin yayın yasağı kararı verildi.

40 GÜN ÖNCEKİ SALDIRI

31 Mart'ta da Diyarbakır otogarı yakınlarında, polis servisine bombalı saldırı düzenlenmiş 7 polis şehit omuş. 1'i ağır 13 polis ile 1'i ağır 14 sivil yaralanmıştı.

 PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 7 şüpheliyi hastaneye sağlık kontrolüne götüren zırhlı polis midibüsüne yönelik bombalı saldırıda 3 kişi öldü, 12'si polis 45 kişi yaralandı. Saldırının bomba yüklü aracın, polis midibüsünün geçişi sırasında uzaktan kumanda ile infilak ettirilerek düzenlendiği, hastanelerde tedavi altına alınan yaralılardan birinin bebek olduğu belirtildi.

Saldırı, merkez Bağlar İlçesi Batıkent Meydanı mevkiinde bugün saat 16.30 sıralarında meydana geldi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün PKK'ya yönelik Bismil İlçesi ile kent merkezinde düzenlediği operasyonlarda 7 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüpheliler sağlık kontrolünden geçirilmeleri için polis midibüsüne bindirilerek hastaneye götürülmek üzere yola çıkarıldı.

BOMBA ARAÇLA SALDIRI

İçinde 7 şüpheli ile 9 polisin bulunduğu midibüsün Dicle Bulvarı üzerinden geçişi sırasında PKK'lıların daha önceden yol kenarına park ettiği bomba yüklü araç uzaktan kumanda ile infilak ettirildi. Diyarbakır'ın her tarafından duyulan şiddetli patlamada polis aracında bulunan şüphelilerden 3'ü öldü, 4 şüpheli ile 9 polis yaralandı. Çevrede bulunan 3 polis ile biri bebek 32 kişi de patlamada çeşitli yerlerinden yaralandı. Patlamanın olduğu yerde büyük bir çukur açılırken çevredeki binalar ve araçlar büyük hasar gördü.

Patlamanın ardından bölgeye çok sayıda ambulans ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı polisler Diyarbakır Asker Hastanesi, sivil yaralılarda kentteki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Saldırının ardından bölgeye giden tüm yollar kapatılarak, frekans karıştırıcı Jammerli araçlar sevk edilerek, geniş güvenlik önlemleri alındı. Saldırının ardından kentte geniş güvenlik önlemleri alınırken, saldırıyı gerçekleştiren PKK'lıları yakalamak için geniş çaplı operasyon başlattı.

VALİLİLİK: 3 ÖLÜ, 45 YARALI

Diyarbakır Valiliği, PKK'lıların bomba yüklü araçla polis midibüsüne düzenlediği saldırıda ölen 3 kişinin, PKK soruşturmasında gözaltına alınan şüpheliler olduğunu açıkladı.  Valilikten yapılan açıklamada, terör örgütü adına Bismil ilçe merkezinde bulunan fabrikaya el koyma suçundan gözaltına alınan örgüt mensupları doktor raporu almak için hastaneye götürülürken saat 16.30 sıralarında Batıkent Kavşağı mevkisinde bomba yüklü aracın patlatıldığı bildirildi.

Araç içerisinde 9 polis ile 7 şüphelinin bulunduğu, yaralılar arasında olay yerinin civarında oturan ve araçlarında seyahat edenler ile çay bahçesinde oturanların da yer aldığı kaydedilen açıklamada, "Patlamada 12'si polis 45 kişi yaralanmıştır. Ayrıca ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 3 şahıs müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını kaybetmiştir." ifadelerine yer verildi.

 ÖLEN 3 KİŞİ ARAÇTA BULUNAN ŞÜPHELİLER

Saldırıda, hayatını kaybeden 3 kişinin örgüt adına Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde bulunan fabrikaya el koyma suçunu işledikleri iddiasıyla gözaltına alınan şüpheliler olduğu öğrenildi.

YARALILARDAN BİRİ BEBEK

Patlamada yaralananlar arasında annesi D.Ç. ile parkta bulunan 1 aylık Z.L.Ç isimli kız bebek de bulunuyor. Yaralı bebek ve annesinin Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisi devam ettiği ve sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Diyarbakır Asker Hastanesi'nde tedavi altına alınan 12 polis memurundan birinin durumunun ağır olduğu, ameliyata alındığı belirtildi. Diğer yaralıların da çeşitli hastanede tedavisi devam ediyor.

Saldırının ardından polis ekipleri olay yerinde tedaylı inceleme yaparak, delil topladı. Kentte alınan geniş güvenlik önlemleri devam ederken, saldırganları yakalamak için polis ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

AKSOY BAŞBAKANI BİLGİLENDİRDİ

Öte yandan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır'daki bombalı saldırıya ilişkin olarak Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile görüşerek bilgi aldı

FACİA BÜYÜYEBİLİRDİ

Patlama Şehit Albay Güner Ekici İmam Hatip Ortaokulu ile bir çay bahçesinin önünde meydana geldi. Öğrencilerin patlamadan yaklaşık 2 saat önce okuldan ayrıldığı, bunun da facianın büyümesini önlediği bildirildi. Patlamanın şiddetiyle yolda çukur oluşurken, okul binası ile çevredeki çok sayıda bina ve araç hasar gördü. Polis ekiplerince olay yerinde inceleme sürerken, Dicle Bulvarı ulaşıma kapatıldı. Güvenlik güçlerince teröristlerin yakalanması için çevrede operasyon başlatıldı.

PATLAMA ANI KAMERALARDA

Patlama anı, bir esnafın güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde, patlamayla birlikte vatandaşların sağa sola kaçıştığı görüldü.

EVLERDE HASAR OLUŞTU

Patlama şiddeti nedeniyle çevredeki çok sayıda ev ve iş yeri zarar gördü. Vatandaşlar, kırılan cam parçalarını temizledi. Öte yandan, patlama sırasında çevrede bulunan bazı vatandaşlar, bilgileri alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

40 GÜN ÖNCEKİ SALDIRI

31 Mart'ta da Diyarbakır otogarı yakınlarında, polis servisine bombalı saldırı düzenlenmiş 7 polis şehit omuş. 1'i ağır 13 polis ile 1'i ağır 14 sivil yaralanmıştı.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince, Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin yayın yasağı kararı verildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan (RTÜK) yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince yayın yasağı getirildiği belirtildi. Açıklamada, soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri gibi yayınların yapılmasının yasaklanmasına karar verildiği ifade edildi. Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğinin kararında şunlar kaydedildi:

DOSYA KAPSAMINDAN

"Yazılı ve görsel medya organlarında yapılan yayınlarda, olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilerin bulundukları şehirlerin ve kullandıkları araçların bilgilerinin yayınlanarak olayın aydınlatılmasının, şüphelilerin yakalanmasının ve istihbaratlarının deşifre edilmesinin engellenmesi için, ayrıca mevcut olayda kamu düzeninin bozulma riski meydana geldiği anlaşılmakla savcılık talebinin kabulü ile 5187 sayılı yasanın 3/2. maddesi gereğince yayın yasağı talebinin kabulüne karar verildi."

Kaynak: Diyarbakır Söz