Şap Yayılıyor

Tarım Bakanlığı'nın sorumluğu altında olan "Yap hastalığıyla" mücadele, Lice ve köylerinde bu yıl "güvenlik" gerekçe gösterilerek yapılmaması, yüzlerce hayvanın telef olmasına neden oldu.

Şap Yayılıyor

Lice'de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumluluğunda olan şap hastalığının aşıları bu yıl “güvenlik” gerekçesiyle yapılmadığı için her gün onlarca hayvan ölüyor. İlçe merkezindeki hayvanları dahi aşılamayan müdürlüğün ihmali nedeniyle yurttaşlar kendi yöntemleri ile hastalığa çare olmak istiyor, ancak başarılı olamıyor.

Diyarbakır Lice ilçe merkez ve köylerinde hayvanlar yakalandıkları şap hastalığı nedeniyle ölüyor. Her gün onlarca hayvanın öldüğü ilçede hastalık giderek yayılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün kontrolü altında bulunan hastalık nedeniyle, her 6 ayda bir ilçe müdürlükleri tarafından aşılama yapılması gerekirken, bu yıl “güvenlik” gerekçe gösterilerek aşılama yapılmadı. Aşılamanın yapılmaması ve hastalığın çıktığı noktaların karantina altına alınmaması nedeniyle şuana kadar 250’nin üzerinde büyükbaş ve 300’ün üzerinde küçükbaş hayvan telef olurken, binin üzerinde hastalıklı hayvanın olduğu öne sürülüyor.

Veteriner gözetiminde aşıları yapması gereken müdürlük, resmi araçların çıkışını talimatla yasakladığı için aşılar yapılamıyor. Kendi imkanlarıyla aşı alan yurttaşlar aşılama yönetimi bilmedikleri için aşılar hastalığa etki etmiyor.

KARANTİNA VARSA HASTALIK NEDEN YAYILIYOR?

Lice İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı çalışan veterinerle konuya ilişkin yapılan görüşmede veteriner, bilgi veremeyeceğini ancak bazı sıkıntıların yaşandığını dile getirdi. Bir yetkili, Yetkili, hastalığın Duru mezrasında başladığı ve buranın 10 kilometreyi kapsayacak şekilde karantina altına alındığını, aşıların da yapıldığını iddia etti.

‘KENDİ İMKANLARIMIZLA AŞI YAPIYORUZ’

İlçe sakinlerinden Eşref Emra, 3 ineğinin şap hastalığı yüzünden öldüğünü ve geri kalan tüm hayvanlarının ise hastalıklı olduğunu belirtti. Yıllardır hayvan beslediğini, ancak hiçbir zaman hayvanlarının bu şekilde ölmediğini dile getiren Emra, “Bu sene devlet aşı yapmadı, hayvanlarımız ölüyor burada. Tek geçim kaynaklarımız yok ediliyor. Biz kendi imkanlarımızla aşı yapıyoruz ama etki etmiyor” diye tepki gösterdi.

‘TÜM İŞ İMKANLARIMIZ  ELİMİZDEN ALINIYOR’

Şehmus Ayder da bir büyükbaş hayvanının öldüğünü, geri kalan 3 hayvanın ise hastalıklı olduğunu anlattı. Devlet yetkililerinin can güvenliklerini bahane ederek, aşı yapmadığını, bu şekilde tüm iş imkanlarının ellerinden alındığını belirten Ayder, “Tek geçimimiz bunlar ama buna izin vermiyorlar, bakmıyorlar. Lice’de tüm iş imkânlarımızı kesiyorlar. Kendi imkânlarımızla hayvanlarımızı kurtarmaya çalışıyoruz. Sprey, salça, ilaçlar ve yeşil otlarla tedavi ediyoruz hayvanlarımızı” dedi.

‘TEK ÖNLEM AŞIDIR’

Hastalıkla ilgili bilgi veren ilçede çalışan veteriner Serbest Bademkıran, kaymakamlık tarafından, müdürlüklerin resmi araçlarının dışarı çıkmasına izin vermediğinden kaynaklı aşıların yapılmadığını belirtti. Bu nedenle hastalığa yakalanan hayvanların ölümle sonuçlandığı ifade eden Bademkıran, bunu önlemenin tek yolunun aşı olduğunu vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz