Savaştan çıkmış gibi!

Şırnak'ın Cizre İlçesi'ndeki sokağa çıkma yasağı 8'nci günün ardından bugün saat 07.00'de sona erdi ve halk günler sonra sokağa çıktı. Güvenlik güçlerinin PKK'ya yönelik operasyonunda şiddetli çatışmalara sahne olan ilçede görüntü, sokaklarda yüzlerce boş mermi kovanı, hasar gören binalar ve işyerleri, sokaklarda tam kapatılmamış hendeklerle sanki savaştan çıkmış gibiydi.

Savaştan çıkmış gibi!

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 8 gün süren sokağa çıkma yasağı dün sabah saat 07.00’de kaldırıldı. Kente giriş çıkışlara izin verilmesinin ardından Cizre’ndeki acı tablo gün yüzüne çıktı. Çatışmaların yoğunlaştığı mahallelerin adeta savaş alanına döndüğü görüldü. Cizrelilerin ilk işi ölü ve yaralıları hastaneye götürmek oldu. Hayatını kaybeden 22 kişi için şehrin farklı noktalarında taziyeler kuruldu. Cizreliler özellikle 12 yaşındaki Cemile Çağırga ve Edin ailesinin evlerine akın etti.

İLÇEYE GIDA MADDESİ GÖTÜRÜLDÜ

Saat 06.30'a kadar silah seslerinin kesilmediği Cizre'de saat 07.00'dan itibaren sokağa çıkma yasağının kaldırılması ile birlikte silah sesleri kesildi. Yasağın kalkmasından sonra Diyarbakır, Şırnak, Silopi, İdil, Beytüşşebap ve Mardin'in Nusaybin ilçesinden insanlar ilçeye geldi. Araçlarıyla ilçe merkezine giremeyenler,  yaya girdi. Bir çok kişi yanlarında getirdikleri gıda maddelerini ilçe sakinlerine dağıttı.

Çevre il ve ilçelerden gelenlerle ilçe merkezinde bulunanların yer yer oluşturduğu kalabalıklar zafer işareti yapıp, 'Yaşasın Cizre direnişi' sloganları attı.

EVLERDE CESET ARADILAR                           

Çatışmaların sona ermesinden sonra sokağa çıkanlar özellikle yoğun çatışmalara sahne olan Yafes ile Nur mahallelerine giderek, hasar gören yerleri kontrol etti, buralarda ölen olup olmadığını araştırdı, ölen kimse bulunmadı. İlçedeki  Yafes, Nur, Cudi mahallerindeki çatışmalarda çok sayıda ev ve işyerinin zarar gördüğü, bazı evlerin duvarlarının yıkıldığı, bazı araçların yakıldığı, bir çok aracın da isabet eden kurşunlarla delik deşik olduğu görüldü.

HDP HEYETİ İLÇEYE GİTTİ

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ da milletvekilleriyle birlikte Cizre'de incelemelerde bulundu. Cizre'de 'Yaşasın Cizre Direnişi' sloganlarıyla karşılanan Demirtaş, ölenlerin ailelerine parti otobüsünden başsağlığı ve yaralananlara da geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Yoğun izdiham nedeniyle araçtan inemeyen Selahattin Demirtaş otobüsün üzerinden toplananlara seslendi. Demirtaş ve bazı milletvekilleri konuşma yaptıktan sonra ilçe merkezinden ayrıldı. Demirtaş'ın konuşması sırasında ilçenin Dörtyol Kavşağı'nda çok sayıda polis panzerleri önlem aldı. Demirtaş'ın konuşmasından sonra hareket eden parti otobüsüne kalabalık Cizreli ilçe çıkışına kadar eşlik etti.

CENAZELER İÇİN TÖREN YAPILACAK

Bu arada Nur Mahallesi'nde oynayan çocuklardan biri çatışmalar sırasında atılan bir bombayı kurcalarken patlama oldu. Yaralı çocuk hastaneye götürülerek tedavi altına alındı. İlçede halen birçok mahalle ve sokakta polisin yoğun güvenlik önlemi sürüyor. İlçe girişine gelen araçların geçişine sıkı aramadan sonra izin veriliyor.

Çatışmalar sırasında ölenlerin Şırnak Devlet Hastanesi morgunda bulunduğu yarın Cizre'de toprağa verileceği belirtildi. Ancak ölenlerin sayısıyla ilgili kesin rakam açıklanmadı.

Cizre'de cep telefonları halen çalışmazken, internet bağlantısında da sorunla karşılaşılıyor. İlçenin bazı mahallelerinde ise halen elektrik bulunmuyor, çatışmalar sırasında şebekenin tahrip olduğu yerlere su verilemiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz