Savcılık-baro davalık oldu!

Tahir Elçi ve 10 yönetim kurulu üyesi hakkında, CMK kapsamında avukat görevlendirilmesini sağlayan OCAS sistemini kapattıkları ve 'geç görevlendirme yaptıkları' gerekçe gösterilerek, 'görevi kötüye kullanma' iddiasıyla dava açıldı.

Savcılık-baro davalık oldu!

Diyarbakır Barosu ile Cumhuriyet Başsavcılığı arasında CMK kapsamında avukat görevlendirilmesi konusu mahkemelik oldu. Diyarbakır Barosu, 18 Aralık 2012 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıda, CMK uyarınca Baro tarafından görevlendirilen avukatlara CMK tarifesinde öngörülen ücretin yanı sıra, yol ve diğer masraflara ilişkin bir ödeme yapılması gerektiğini belirtti. Diyarbakır gibi büyük bir ilin farklı bölgelerinde bulunan kolluk merkezlerine giden kadın- erkek avukatların, minibüsle gece- gündüz herhangi bir saatte ulaşmalarının zor olduğunu belirten baro, bu nedenle avukatlara, Diyarbakır Şoförler Odası'nın taksi ücretleri tarifesi uyarınca 5 TL ile 25 TL arasında değişen oranlarda ücret ödenmesini talep etti.

BAKANLIK: İSTİSNAİ DURUMDA ÖDENEBİLİR

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın konu ile ilgili görüş istediği Adalet Bakanlığı ise 'Olağan durumlarda mutat olan taşıta göre (minibüs) ödeme yapılması, ancak istisnai durumlarda soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı veya koğuşturmayı yapan mahkeme hakiminin acele ve zorunlu gördüğü hallerde mutat olan taşıt dışındaki araçlarla (taksi vb.) yapılan yol giderlerinin ödenebileceğini' belirtti.

BARO OCAK SİSTEMİNİ KAPATTI

Bunun üzerine Diyarbakır Barosu Könetim Kurulu 25 Eylül 2013 tarihinde aldığı karar ile avukatların görevlendirmeden sonra ellerinde 5 ila 25 TL arasında değişen cüzi yol ücretleri belgeleri ile savcı ve hakimlerin kapılarında beklememeleri bakımından, halen kullanılan OCAS sisteminin kapatılması ve soruşturma makamlarından gelecek avukat taleplerinin 'Acele hale münhasır olup olmadığı'nın da belirtilmek suretiyle yazılı olarak Baro Başkanlığı'na bildirilmesini kararlaştırdı. Baro kararında, soruşturma makamlarından gelecek avukat talepleri ve avukat görevlendirilmeleri için baronun mevcut adresinin 24 saat açık tutulacağı, görevli personelin mevcut bulunacağı ve faks numarası verilerek taleplerin gönderilebileceğine ilişkin gerek Adalet Bakanlığı'na ve gerekse Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazdı.

BAŞSAVCILIK, BAKANLIKTAN İZİN ALIP DAVA AÇTI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ve Diyarbakır Barosu arasındaki sorun çözülmeyince savcılık, Baro Başkanı Tahir Elçi ve yönetim kurulu üyeleri hakkında soruşturma açılması için Adalet Bakanlığı'ndan izin aldı. Alınan izin ile birlikte Diyarbakır Baro Başkanı ve 10 yönetim kurulu üyesi hakkında avukat görevlendirmesini sağlayan OCAS sistimini kapattıkları ve bazı kolluk güçlerinin geç görevlendirme yapıldığına dair tutunaklarını gerekçe göstererek, 'görevi kötüyü kullanma' gerekçesiyle Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

BAŞKAN ELÇİ: SAVUNMAYA BASKI

Açılan davaya tepki gösteren Baro Başkanı Tahir Elçi, öncelikle Adalet Bakanlığı'nın yargılama faaliyetinin temel bir sutunu olan özerk ve bağımsız olması gereken savunma örgütünün başkan ve yöneticileri hakkında böyle bir gerekçeyle ve bu kadar kolay soruşurma izni vermesini iktidarın avukatlara ve suvunmaya bakışını ibret verici şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Elçi şöyle dedi:

"Biz aldığımız karar ile mesleğimizin ve meslektaşlarımızın onur ve saygınlığını korumaya çalıştık. Devlet görevlilerinin sivillere karşı çok ağır işleri ve suçlarını soruşturmak için harakete geçmeyen yargı ve Adalet Bakanlığ'ının savunma örgütünün başkan ve yöneticileri bu kadar kolay yargılamasını da, Türkiye'de savunmaya bir baskı olarak görüyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz