Seçimin kaderini onlar belirleyecek

7 Haziran'da yapılacak genel seçimde, siyasi partilerin seçim beyannamelerinde özellikle asgari ücretli ile emeklilere yönelik vaatler dikkati çekiyor.

Seçimin kaderini onlar belirleyecek

7 Haziran'da yapılacak genel seçimde, siyasi partiler seçim beyannamelerinde özellikle asgari ücretliler ile emeklilere yönelik vaatlerde bulunuyor.

AK Parti seçim beyannamesinde, temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak rutin artıştan sonra maaşı bin liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen 100 lira zam yapacak. Maaşı bin lira ile bin 100 lira arasında olan emeklilerin maaşı da bin 100 liraya tamamlanacak. Bu artıştan emeklilerin yaklaşık yüzde 60’ı istifade edecek.

Ticari faaliyette bulunan emeklilerden kesilen ayda yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi, yüzde 10'a indirilecek. 630 binden fazla emeklimizin yararlanacağı bu düzenlemeyle emeklilerin aylıklarına ortalama en az 50 liralık bir artış sağlanacak.

145 lira olan 65 yaş aylığı, 200 liraya çıkarılacak. Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranları, uluslararası düzeylere yaklaştırılacak. Bireysel emeklilik sisteminde ''otomatik katılım sistemi'' pilot çalışması yapılacak.

AK Parti'nin beyannamesinde, net asgari ücretin yüzde 415 artarak 949 liraya yükseldiği belirtilerek, bu yılın ikinci yarısında net asgari ücretin bin lirayı aşacağı vurgulanıyor.

Beyannameye göre, özel sektör iş yerlerinde 6 ay süreyle İşbaşı Eğitim Programında çalışacak kursiyerlere, net asgari ücret ödenecek. İşbaşı Eğitim Programı sonrası kursiyerler aynı iş kolunda işe alınırsa; imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca SGK işveren primi ödenecek. İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamaların vergi matrahından düşürülebilmesi sağlanacak.

CHP

CHP'nin seçim bildirgesinde, 11 milyon emekliye Ramazan ve Kurban Bayramı'nda birer maaş ikramiye vadediliyor. Çalışan emeklilerin emekli aylığında yapılan sosyal güvenlik destek primi adı altındaki kesintinin kaldırılacağı sözü veriliyor.

Çalışanların maaşı ile emekli aylığı arasındaki uçurumun kapatılması, emeklilerin milli gelir artışından refah payı alması, emekli aylıklarının gıda ürünlerinin enflasyonuna göre artırılması, emeklilere de kamu çalışanlarıyla aynı oranda banka promosyonu verilmesi, emeklilerden alınan ve muayene ve ilaç katılım payları ve fark ücretlerinin kaldırılması beyannamede yer alıyor.

Adil bir intibak yasası çıkarılması, katsayı ve gösterge sisteminin yeniden düzenlenmesi, emeklilik için yeterli çalışma günü sayısına ulaştığı ve primlerini ödediği halde yaşının dolmasını bekleyenlerin mağduriyetinin giderilmesi vaadinde de bulunuyor.

CHP iktidarında asgari ücret üzerinden verginin kaldırılacağı, asgari ücretin net bin 500 lira olacağı, asgari ücretin her yıl enflasyon farkı ve ekonomik iyileşmeye bağlı olarak artırılacağı da taahhüt ediliyor.

HDP

HDP'nin "Büyük İnsanlık Çağrısı" başlıklı bildirgesinde, istihdamı artırmak ve çalışanları korumak için resmi haftalık çalışma süresi, ücret kaybına sebebiyet vermeden 35 saate düşürülmesi planlanıyor.

Bildirgede, asgari ücretin ilk etapta net bin 800 liraya çıkarılacağı vadediliyor. Güvenceli yaşamın finansmanının vergi adaletiyle sağlanacağı, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacağı, emekçilerin üzerindeki vergi yükünün azaltılacağı taahhüt ediliyor.

Mülkü olmayan kiracılara 250 lira kira desteği verileceği belirtilen bildirgede, 18 yaşına kadar çocuk ve gençlere, engellilere ve emeklilere toplu taşıma ücretsiz olacağı, kamusal toplu taşımanın, ülke genelinde kar amacı gütmeyecek şekilde yaygın bir hizmet olarak sağlanacağı vurgulanıyor.

Sosyal yardımların, GSYH'ye oranının yüzde 3'e yükseltileceği, en düşük emekli maaşının bin 800 liraya çıkarılarak emeklilerden hastane katkı payı alınmayacağı, çalışan emekliden prim kesilmeyeceği vadediliyor.

Saadet Partisi-BBP

Saadet Partisi ve BBP'nin, "Milli ittifak" başlıklı seçim beyannamesinde, emekli maaşlarının yüzde 50 artırılacağı sözü veriliyor. Emeklilerin intibak sorunlarının çözüleceği, maaşlarının her yıl ülkenin kalkınması oranında artırılacağı ifade edilen beyannamede, asgari ücretten vergi alınmayacağı, asgari ücretin açlık sınırının üstünde olacağı belirtiliyor.

''Milli İttifak'ın seçim beyannamesinde de emeklilere, Ramazan ve Kurban Bayramı'nda birer maaş ikramiye verilmesi yer alıyor, ayrıca toplu sözleşme hakkı tanınacağı taahhüt ediliyor.

DSP

DSP'nin seçim bildirgesinde, iktidara gelmeleri halinde, asgari ücretin 2 bin lira, emekli maaşının ise 2 bin 600 lira olacağı ifade edildi.

MHP

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise henüz seçim bildirgesini açıklamadı. MHP'nin seçim bildirgesi, 3 Mayıs'ta açıklanacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz