Şehir Diken Üstünde!

Sur'daki yasak ve çatışma sürerken, yasak bölgeye girmek isteyen HDP ve BDP'lilere polis müdahale etti. Polise ses bombalı saldırı yapılırken, Sur'daki çatışmalarda 1 sivil ve 3 polis memuru yaralandı.

Şehir Diken Üstünde!

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi ve öncesinde düzenlenen saldırıda 2 polisin şehit edilmesi olaylarından beri adeta diken üstünde. Elçi’nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare sokağında savcı ve avukatlar iki kez olay yeri incelemesi yapmak istemiş ancak çatışmalardan dolayı yapamamıştı.

İlçede geçen hafta Pazar günü ilan edilen sokağa çıkma yasağı Pazartesi günü kaldırılmıştı. Çarşamba günü tekrar ilan edilen sokağa çıkma yasağı ise devam ediyor. İlçenin birçok sokağına barikat kuran örgüt mensuplarıyla güvenlik güçleri arasında çatışmalar devam ediyor.

KONTOL NOKTASINA ATEŞ

Sur İlçesi'nde önceki akşam saatlerinde PKK'lıların sokağa çıkma yasağı bulunmayan bölgedeki polisin kontrol noktasına uzun namlulu silahlarla açtığı ateşte Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) özel güvenlik görevlisi 45 yaşındaki Nihat Yılmaz yaralandı. Yılmaz'ın kontrol noktasından geçerken vurulduğu belirtildi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Nihat Yılmaz, tedavi altına alındı.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ

Gün boyu sessizliğin hakim olduğu ilçede, akşam saatlerinde güvenlik güçleri ile örgüt militanları arasında şiddetli çatışmalar yaşanmaya başladı. Saat 16.30 sıralarında Saraykapı civarında çatışmalarda 1 özel harekat polisinin şehit olduğu ilçede, 17.20 sıralarında ise Mardinkapı civarında bulunan Saloş Camii mevkiinde 2 özel harekat polisi girdikleri çatışmada yaralandı.

İKİ POLİS YARALANDI

Yaralı polisler, olay yerine çağrılan ambulanslarla Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılarak, tedavi altına alınırken, sağlık durumlarının iyi olduğu ve hayati risk taşımadıkları öğrenildi.  Havanın kararmasıyla birlikte şiddetli çatışmaların yaşandığı ilçe, silah ve patlama sesleriyle yankılanırken, sesler kentin diğer bölgelerinden de duyuluyor. Dün yaralanan polis sayısının 3’e çıktığı ilçede, son 3 gün içerisinde 1 polis şehit oldu, 8 polis ise yaralandı.

HDP VE DBP'LİLER YÜRÜDÜ

Aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Başkanı Ali Şimşek, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel ile eski HDP Van Milletvekili Yurdusev Özsökmenler'in de bulunduğu grup, Sur ilçesinde PKK'ya yönelik operasyonlara tepki amacıyla Yenişehir ilçesindeki İstasyon Meydanı'nda toplandı.

ŞEHRİN GENELİNE YAYILDI

Sokağa çıkma yasağı ve operasyonların devam ettiği Sur ilçesindeki 6 mahalleye yürümek isteyen grup, polisin izin vermemesi üzerine oturma eylemi başlattı. Uyarılara rağmen yürüşe geçerek, taşlar ve ses bombalarıyla güvenlik güçlerine saldıran gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunuldu.

Grubun dağılmasının ardından Bağlar ilçesinde yeniden bir araya gelen kişilere, ekiplere taş atmaları üzerine biber gazıyla müdahale edildi. Göstericiler, müdahalenin ardından ara sokaklara kaçarak dağıldı. Müdahale sırasında yoldan geçen bazı vatandaşlar ile olayı takip eden gazeteciler de gazdan etkilendi.

OFİS SEMTİ KARIŞTI

Diyarbakır'ın en merkezi yeri olan Ofis Semti ile diğer semtleri birbirine bağlayan Ekinciler Caddesi'ndeki kavşakla Yenişehir Polis Merkezi arasındaki bölgede yaklaşık yarım saat süren çatışmada da, polisin TOMA ve zırhlı araçlarına ses bombaları atıldı. Göstericilerin attığı 10 kadar ses bombasından biri yolcu taşıyan dolmuşa isabet etti. Şans eseri can kaybının olmadığı ancak büyük panik yaşanan bu olay kameralara saniye saniye yansıdı. Olaylar nedeniyle Ekinciler ve Gevran caddelerinde esnaf işyerlerinde kepenk indirirken, iki caddede de trafiğe kapandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz