Şehir hastanesinin müjdesi bekleniyor

Yapımı yılan hikayesine dönen bin yataklı Diyarbakır Şehir Hastanesi için, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan müjdeli haber bekleniyor.

Şehir hastanesinin müjdesi bekleniyor

Cumartesi günü Diyarbakır'a gelecek olan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Hayalim” dediği şehir hastaneleri Türkiye'nin birçok ilinde faaliyete geçirilirken, 2015 yılında Diyarbakır'a da yapılacağı açıklanan şehir hastanesi inşaatı, adeta yılan hikayesine döndü.

İhaleyi alan Limak Holding'in, maliyetlerin üçe katlanması nedeniyle yüzde 15'i tamamlanmamış kamu inşaatlarına tanınan tasfiye kanunundan yararlanabilmek için inşaatı durdurduğu öğrenildi.

Erdoğan'ın 9 Temmuz 2021'de Diyarbakır ziyaretinde, “İhalesini yapıyoruz, müjdesini verelim” sözleri sevinç yarattı. 23 Ağustos 2021'de 1 milyar 93 milyon 312 bin TL bedelle ihale Limak inşaatta kaldı. 2 Kasım 2021'de sözleşme imzalandı. 439 dönümlük arazi TOKİ ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle Limak'a devredildi.

1 milyar 290 milyon 108 bin liraya mal edilmesi planlanan hastane inşaatı 260 bin metrekare kapalı alan, 50 bin 444 metrekare bina oturum alanından oluşuyordu.

Geçen yıl Kasım ayında temeli atılan inşaat 4 ay sonra bir anda durdu. Ekskavatör, greyder, silindir, kepçe operatörleri ve kamyon şoförleri işten çıkarıldı, şantiyedeki konteynır ve bazı eklentiler sökülerek tüm ekipler dağıtıldı.

Artan maliyetler ve inşaat kalemlerine gelen yüksek zamlar nedeniyle durdurulan inşaatla ilgili yeniden ihaleye çıkılacağı duyuruldu, ancak 7 ay geçmesine rağmen halen ihale yapılamadı.

Merkeze çekilen dönemin eski Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, “Hayaldi gerçek oluyor. Şehir hastanemizin temelleri atıldı. 700 günde tamamlanması planlanıyor. İnşallah 2023'te açacağız. İki milyarlık yatırım” demişti. Vali daha sonra yerel bir gazeteye “İkinci şehir hastanesi için planlama yapıyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, “Diyarbakır'ımızda 1000 yataklı modern altyapıyla kurulacak Şehir Hastanemizin ihalesini bu ay gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

ALKOL VE FUHUŞ MEKANI OLDU

Talaytepe Mahallesi’ndeki Nazım Hikmet Caddesi, Dorşin Caddesi ile Necmettin Erbakan Bulvarı'nın kesiştiği noktada yer alan inşaat alanı, şehir dışında ıssız ve tenha bir bölge olduğu için geceleri bu bölgede oturan semt sakinlerini de tedirgin ediyor.

Hava karardıktan sonra alkol ve madde bağımlılarının inşaat sahasının çevresinde sabahladıkları, fuhuş yapan eskort kadınların da yapımı henüz tamamlanmayan Necmettin Erbakan Bulvarı ile hastane inşaatı arasında kalan boş arazide araç içinde fuhuş yaptıkları bildirildi.

Bu bölgede oturan vatandaşlar ilgili kurumlara defalarca başvuru yaparak güvenlik sağlanması için girişimlerde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını belirterek, “Temel kazıp bıraktılar, şimdi çevresinde gece alkol alanlar sabaha kadar burada yüksek sesle müzik dinleyip, havaya ateş açıyorlar, başı boş köpekler sürüler halinde dolaşıyor, kimsenin can güvenliği yok” diye tepki gösterdiler.

ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumartesi günü Diyarbakır ziyareti sırasında şehir hastanesinin yeniden ihale açılmasıyla ilgili müjdeli haberi vereceği öğrenilirken, hastane inşatının geçilmesiyle ilgili bürokratları fırçaladığı öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz