Şehir hizmete susamış!

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Muhammed Akar, “Diyarbakır ve bölge insanının beklentisi kayyumların atanması yönündeydi. Çünkü belediyeler hizmet aracıdır. Uzun süredir belediyeleri bu insanlar yönetiyordu. Maalesef halkın hizmeti için kullanılması gereken bütçeler örgüte aktarılmış." dedi.

Şehir hizmete susamış!

Akar, Avrupa Türk Demokratlar Birliği’nin davetlisi olarak 2 milletvekili ile birlikte Finlandiya ve Norveç’te diplomatlar, siyasiler, basın ve halkla buluşarak PKK, FETÖ darbe girişimi ve başkanlık sistemi hakkında bilgilendirme çalışmalarında bulunduklarını söyledi.

Akar, PKK, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi ve başkanlık sistemi konularında Avrupa'da olumsuz bir algı çalışması yürütüldüğünü belirterek, “İnsanların bu konularda zihinleri berrak değil. Zaman zaman Avrupa basınına da negatif manşetler yansımaktadır. Biz tüm bu konularda gerçekleri anlatmak için ve lobi çalışması yürütme adına Finlandiya ve Norveç’te toplantılar gerçekleştirdik.” diye konuştu.

- “Terörün kanlı yüzünü anlattık”

Diyarbakır İl Başkanı olarak kendi şehri ve bölgede PKK’nın gerçekleştirdiği saldırılar hakkında katılımcıları bilgilendirdiğini ifade eden Akar, şöyle konuştu:

“Avrupa'da her ne kadar PKK terör örgütü olarak kabul ediliyor, bu sözlü olarak dile getiriliyor ise de pratikte bunun böyle olmadığını görüyoruz. Terör örgütü ve yöneticileri maalesef bazı Avrupa ülkeleri tarafından himaye ediliyor. Ben hukukçuyum. Biz de onlardan Avrupa ülkelerinin imza attığı uluslararası sözleşmeler gereğince terör örgütü yöneticilerini himaye etmemelerini, Türkiye’ye teslim etmelerini ve faaliyetlerine de engel olmalarını talep ettik. Terör örgütünün kanlı yüzünü ve bölgede yaşanan son gelişmeleri anlattık. Son dönemde bu terör örgütüne mensup ve darbede de yer alan kişilerin Avrupa ülkelerine sığındıklarını biliyoruz. Bu kişilerin himaye edilmeyip Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini dile getirdik. FETÖ’nün önümüzdeki dönemde kendilerini de adeta bir bumerang gibi vurabileceğini söyledik. Ancak Avrupa’ya kızarak bir yere varamayız. Oralara gidip gerçekleri, doğruları anlatmamız lazım. Çünkü terör örgütleri ve art niyetli çevreler aleyhimize büyük bir algı kampanyası yürütüyor.”

Gerçekleştirdikleri programların terör örgütü yanlıları tarafından engellenmeye çalışıldığını belirten Akar, şunları dile getirdi:

“Terör örgütünün girişimlerine rağmen biz programımızı gerçekleştirmeyi başardık. Bazı yerlerde Türkiye’nin haklı tezlerini anlatan arkadaşlarımızın toplantıları terör örgütünün baskılarıyla güvenlik gerekçesiyle iptal edildi. Terör örgütlerinin ve yandaşlarının Avrupa’da çok açık şekilde faaliyet yürüttüğünü gördük. Bizlerin yaptığı çalışmalar, örgüt taraftarlarınca sabote ediliyor. Hukukla yönetilen Avrupa ülkelerinde bu örgütlerin ifade hürriyetine karşı yaptığı saldırılara asla müsaade etmemesi gerekirdi.”

- “Avrupa kendi değerleriyle çelişiyor”

Kendileri Avrupa’da iken Diyarbakır’da bombalı saldırı gerçekleştiğini hatırlatan Akar, “Orada 8 şehidimiz oldu, 100’ün üzerinde insan yaralandı. Çok sayıda ev ve iş yeri zarar gördü. Maalesef bizim anlatmaya çalıştığımız şeylere acı bir örnek olarak bu haber geldi. Bu saldırı da cılız bir şekilde kınandı. Reuters’in geçtiği haberde terör örgütü PKK aklanmaya çalışıldı. Avrupa İnsan hakları Sözleşmesini, Kopenhag kriterlerini, Helsinki nihai senedini, Paris şartını incelemiş bir hukukçuyum. Avrupa kendi değerleriyle çelişiyor ve bunları ihlal ediyor.” diye konuştu.

- “Başkanlık Türkiye toplumunun temel beklentisi”

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Akar, Başkanlık sistemi ile ilgili Batı’da yanlış algılar bulunduğunu vurgulayarak, “Bu yanlış algıları ortadan kaldırmak için çalıştık. Esas itibariyle bunun bir sistem değişikliği olduğunu Türkiye toplumunun temel bir beklentisi olduğunu söyledik. Başkanlık sisteminin Türkiye toplumunun temel bir beklentisi haline geldiğini, demokratik birçok ülkede başkanlık sisteminin olduğunu, Türkiye’de demokratik kazanımları daha kalıcı hale getirmek olduğunu ifade ettik. Bu sistemin Türkiye’yi ekonomik, sosyal ve siyasal olarak güçlendireceğini ifade ettik.” ifadelerini kullandı.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe teşebbüsünün de Avrupa ülkeleri tarafından yeterince anlaşılmadığını gördüklerini ifade eden Akar, “Avrupa ülkelerinin darbe karşısındaki hemen kınamak yerine bir süre bekleyip ikircikli bir tavır takınmaları bizde biraz sukut-u hayale sebep olmuştu. FETÖ’nün Türkiye’deki meşru, sivil demokratik iktidarı ve bütün halkı hedef alıp nasıl bir kanlı darbeye kalkıştığını anlattık.” dedi.

Akar, Avrupa’daki Türklerin artık daha özgüvenli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“1990’lı yıllarda Avrupa ülkelerinin temsilcileri müfettiş gibi gelip hesap sormaya kalkardı. Şimdi Avrupa’ya gidip dik ve onurlu bir şekilde hesap soran bir ülke haline geldik. Akdeniz’de boğularak hayatını kaybeden mültecilerin, İslam karşıtlığının ve terör örgütlerini himaye etmelerinin hesabını soruyoruz. Bu cesaret Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dik durması dolayısıyla oldu. Bu Avrupa’daki vatandaşlarımıza da özgüven vermiş durumda. Bu güçlü bir Türkiye ile mümkün oldu. Avrupa Türk Demokratlar Birliği’ne teşekkür ediyorum. Avrupa’nın birçok ülkesinde çok cesurca Türkiye’nin tezlerini savunan çalışmalar yapıyorlar. Adeta Türkiye’nin sesi soluğu konumundalar.”

- “Personel de halk da kayyumdan memnun”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasını değerlendiren Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyarbakır ve bölge insanının beklentisi kayyumların atanması yönündeydi. Çünkü belediyeler hizmet aracıdır. Uzun süredir belediyeleri bu insanlar yönetiyordu. Maalesef halkın hizmeti için kullanılması gereken bütçeler örgüte aktarılmış. Halka hizmet için kullanılması gereken araçları hendek kazmada kullanmışlar. Belediye personeli halka hizmet etmesi gerekirken bir takım örgütsel faaliyet ve eylemlere zorlanmışlar. Personel de halk da kayyum atanmasından memnun. Halkın kurumlarını, halkın parasını halkın hizmetine sunmak lazım.”

- HDP’li siyasilerin tutuklanması

HDP’li bazı milletvekillerinin tutuklanması konusunda da açıklamada bulunan Akar, şunları kaydetti:

“Biz siyasi cezalandırma yoluna giden bir anlayışa sahip değiliz. Ancak terör örgütleriyle organik bağı olan, biz sırtımızı PYD’ye PKK’ya dayadık diyen kişiler, teröristlerle kucaklaşan, Ankara’yı kana bulayan canlı bombanın taziyesine giden kişiler demokratik bir ülkede siyaset yapma imkanına sahip olmamalıdır. Bu insanlara halk tarafından bir görev verildi ancak onlar bunu başka alanlarda değerlendirme yoluna gittiler. Türkiye bir hukuk devletidir ve bunlara müsaade edilemez. Bu siyasi bir intikam meselesi değildir. Keşke bu siyasiler sırtlarını terör örgütüne dayamak yerine halka dayamış olsalardı. HDP içerisindeki sağduyulu insanların da sesini yükseltmesini bekliyorum.”

- "Esnaf ve vatandaşın zararları karşılanacak"

Diyarbakır'da yaşanan son bombalı saldırı sonrasında iş yeri ve evi zarar gören insanlara devletin yardım edeceğini ifade eden Akar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Şu an 12 tane zarar tespit komisyonu çalışıyor. 5233 sayılı yasa kapsamında terör mağduru olan kesimler zararlarını tazmin etme imkanına sahiptir. Kısa süre içerisinde vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderilecek.”

Kaynak: Diyarbakır Söz