Şehir savaştan beter!

HDP'nin izinsiz yürüyüşü şehri savaş alanına çevirdi. Kepenklerin inik, araçların kontok kapattığı kentteki gösterilerde iki kişi öldü, 5 kişi de yaralandı.

Şehir savaştan beter!

DİYARBAKIR-HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)'nin Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde uygulanan sokağa çıkma yasağını protesto etmek için Valiliğin 'Kanunsuz' olduğunu açıklamasına rağmen düzenlemek istediği yürüyüş öncesinde çıkan olaylar kenti savaş alanına döndürdü. Polisin müdahalesiyle çıkan olaylar bir anda kentin dört bir yanına dağıldı. Olaylar sırasında göstericilerden iki kişi ölürken, çok sayıda kişi de yaralandı.

SABAH SAATLERİ KEPENKLER KAPALI

Sur İlçesi'nde PKK'lılar tarafından kazılan hendeklerin kapatalması, barikatların kaldırılması ve örgüt üyelerinin etkisiz hale getirilmesi için operasyonlar devam ederken, HDP, sokağa çıkma yasağını protesto etmek için dün saat 12.00'de kentte yürüyüş yapacağını duyurdu. Diyarbakır Valiliği bu yürüyüşün kanunsuz olduğunu açıklayarak, halkın itibar etmemesini istedi.

YAŞAM ADETA DURDURULDU

Yaşamı olumsuz etkileyen çağrı üzerine fırın ve eczaneler dışındaki iş yerlerinin büyük bölümünün kepenk kapattığı görülürken, belediyeye ait toplu taşıma araçları da hizmet vermedi. Vatandaşlar, en çok ulaşım konusunda mağduriyet yaşadı.  Bir çok esnaf  yüzü kapalı gruplar tarafından tehdit edildiklerini belirterek, korkudan dolayı kepenk açamadıklarını söyledi.

ÇÖPLER TOPLANMADI OKULA GİDİLMEDİ

Çöplerin de toplanmadığı Diyarbakır'da öğrencilerin büyük bölümü de okullara gitmedi. Merkez Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar İlçesi'nde okula gitme oranının yüzde 20 dolayında olduğu belirtildi.

ÖĞLEN SAATLERİNE DOĞRU GERGİNLİK

HDP, sokağa çıkma yasağını protesto etmek için saat 12.00'de yürüyüş yapacağını duyurdu. Diyarbakır Valiliği, HDP'nin çağrısını yaptığı yürüyüşün kanunsuz olduğunu bildirerek halkın itibar etmemesini istedi. Ancak buna rağmen, HDP'liler dün öğle saatlerinde yürüyüş için merkez Yenişehir İlçesi Esma Ocak Parkı'nda toplanmaya başladı. Katılımın düşük olması, sivil halkın yürüyüşe destek vermediğini gözler önüne serdi.

POLİS İZİNSİZ YÜRÜYE MÜDAHALE ETTİ

Bu sırada, Yenişehir İlçesi'nin Ekinciler Caddesi üzerine çıkan ve aralarında yüzleri maske ile kapalı gruplar caddeyi barikatlarla kapatmak istedi. Zırhlı araçlar ve TOMA'larla sevk edilen polisler, yol kapatan göstericilere havaya ateş açarak, gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti. Gruplar polise taşlı saldırıda bulundu. Cadde üzerinde olaylar devam ederken, polis geniş önlem aldı.

HDP'lilerin toplanmaya çağırdığı Esma Ocak parkı çevresinde zırhlı araçlarla önlem alan polis ekipleri, bölgeye cadde ve ara sokaklardan gelen grupları gaz bombası ve basınçlı suyla dağıtmaya başladı.

HDP'Lİ VEKİLLER ŞEYH SAİD MEYDANINDA

Bu kez, Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan HDP’li milletvekilleri ile bir grup, yasaklı olan Şeyh Said Meydanı’na yürüyerek burada oturma eylemi yapmak istedi. Aralarında HDP Diyarbakır milletvekilleri Çağlar Demirel ve Sibel Yiğitalp, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ile bir grup, belediye önünden yasaklı olan Şeyh Said Meydanı’na yürüdü. Grup, burada polis bariyerlerini kaldırarak, meydana girdi. Bir süre oturma eylemi yapan gruba polis, biber gazı, gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale ederek dağıttı. Yüzleri kapalı kişilerce polis araçlarına atılmak istenen iki adet ses bombası, grubun içinde patladı.

BELEDİYE BİNASINA GEÇTİLER

HDP'liler daha sonra, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne geçerek, burada bir toplantı düzenledi. Toplantının içeriğiyle ilgili her hangi bir açıklama yapılmazken, olaylar şehrin diğer semtlerine yayıldı.

OLAYLAR DİĞER BÖLGELERE SIÇRADI

Bağlar ilçesi Emek, Sento, Öğretmenler, Gürsel ve Sakarya Caddeleri üzerinde toplanan gruplar, ateş yakarak, yolları trafiğe kapattı. Kalabalık bir grup ise Yenişehir ilçesi Lise Caddesi üzerinde toplanarak, barikatlar kurup, ateş yaktı. Benzer olaylar, Yenişehir ilçesi Gevran ve Ekinciler Caddeleri ile Kayapınar ilçesi Huzurevleri Mahallesi, Musa Anter Caddesi ve Diyarbakır-Elazığ karayolunda da yaşandı.

İKİ KİŞİ VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ

Bu arada, Bağlar İlçesi Kaynartepe Mahallesi 202'nci Sokak'ta çıkan olaylarda ara sokaklara kaçan göstericilerden Şerdıl Cengiz (21) ile Şiyar Salman (18) silahla ateş açılması sonucu öldürüldü. Ayrıca, olaylarda yaralanan Barış Ege (17), Şemdin Ay (15), Serhat Gültekin (19) ve Ayşe Aydeniz'in (65) ise Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesine kaldırıldıkları bildirildi.

TUNCELİ'DEN DİYARBAKIR'A GELMİŞ

Hayatını kaybeden Şerdıl Cengiz'in önceki gün Kayapınar ilçesinde düzenlenen Demokratik Gençlik Dernekleri Federasyonu (DEM-GENÇ) kongresine katılmak üzere Tunceli'den Diyarbakır'a geldiği öğrenildi. Polis, saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin kimliğini tespit etmeye çalışıyor.

DİŞ HEKİMİ DE KURŞUNLARA HEDEF OLDU

Buarada, Körhat Sağlık Ocağı yakınlarında barikat kuran PKK'lılar ile polis arasında çatışma çıktı. Çıkan çatışmada Körhat Sağlık Ocağı'nda görevli diş hekimi E.S., muayene odasına kurşun isabet etmesi sonucu yaralandı. Yaralanan E.S., Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

OLAYLAR GECEDE DEVAM ETTİ

Öte yandan, farklı noktalardan Çiftkapı Mevkii'ne yürümek isteyen gruplara polis biber gazı ve basınçlı su ile müdahale ederken, bölgeye giden yollara ikinci barikat kurdu. Sur İlçesi'nden çıkan yaşlı ve engellilere yardım eden polis, yaşlıları belirli bir noktaya götürerek bölgeden ayrılmalarını sağladı.

POLİSLE KADININ TARTIŞMASI

Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı, olaylarda toplanan gruplara müdahale eden polis, yolda yürüyen bir kadına basınçlı su sıkması üzerine, kadın tepki gösterdi. Polis ile kadın arasında tartışma çıkarken, yaşlı kadın polislere, "Ben yolumda  gidiyordum bana niye su sıkıyorsunuz? Ben size ne yaptım bu ne vicdansızlık? Burası Kürdistan ne istiyorsunuz? Yolda yürüyemeyecek miyiz? Bak elimde taş yok" dedi. Kadının sözleri üzerine polis, "Ne Kürdistan'ı burası Türkiye" diye cevap verdi. Daha sonra kadın bölgeden uzaklaştırıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz