Görüş Bildir

Şeyh'in mirası kavga çıkardı

Diyarbakır’da ‘şeyh’ olarak bilinen ve 7 evlilik yapan Nizamettin Burak nisan ayında ölünce 40 çocuğu arasında miras ve şeyhlik kavgası çıktı. Yunanistan’dan dönen Rifai Burak kavgada öldürüldü.

Şeyh'in mirası kavga çıkardı

Diyarbakır’da merkez Sur İlçesi’nde kendisini Kadiri cemaatinden icazet aldığını iddia ederek şeyh ilan eden Nizamettin Burak (85) geçtiğimiz Nisan ayında öldü.

7 evlilik yapan Nizamettin Burak’ın dini nikahlı ikinci eşi Hayriye Erik ve 4 çocuğu kendisinden önce hayatını kaybetti. Merkez Sur ve Çınar ilçelerinde 2 ayrı evde yaşayan Nizamettin Burak’ın yurtiçi ve yurt dışında yaşayan 23’ü kız 17’si erkek toplam 40 çocuğu ile yüzlerce torunu yıllar sonra taziye de buluştu.

KIZ KARDEŞLERİNE DE MİRAS VERİLMESİNİ İSTEDİ

Defin işlemlerinden sonra Nizamettin Burak’ın 7 eşinden Burak ve Kaçan soyadını taşıyan 17 erkek çocuğu Diyarbakır ve Mardin’de 30 ev, Kızıltepe’de arsalara, altın ve paraları paylaşmak için toplandı. Türkiye’de tanıştığı Yunanlı bir kadınla ikinci evliliğini yaparak Yunanistan’a yerleşen ve taziye için Türkiye’ye dönen Rifai Burak, mirastan 23 kız kardeşinin de yararlanmasını istedi. Ağabeyleri kız kardeşlere miras verilmesini reddetti.

Miras paylaşımında sorunda yaşanırken, Sur İlçesi Mardinkapı Semti’nde ‘muskacılık’ yaptığı öğrenilen babaları Nizamettin Burak’ın şeyhliğine kimin geçeceği tartışması baş gösterdi.

POMPALI TÜFEKLE ÖLDÜRDÜLDÜ

Tartışmalar devam ederken, ailenin Kaçan soyadlı erkekleri ile Mardinkapı Semti’nde oturan Özkan aileleri arasında 9 Mayıs’ta kavga çıktı. Kavgaya Burak soyadlı kardeşlerde katıldı. Bir eşi Diyarbakır’da bir eşi Yunanistan’da olmak üzere iki eşli ve 7 çocuklu Rifai Burak, kavgada pompalı tüfekle vurularak öldürüldü.

KARDEŞLER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, cinayetle ilgili soruşturma derinleştirdi. Soruşturma kapsamında Nizamettin Burak’ın ölen ikinci eşinden olan çocukları Süreyya Sönmez, Fatma Yıldırım, Maşallah Kaçan, Hanife Özdemir, Hüseyin Burak ve Fatma Kaya, soruşturmayı yürüten tanık ve şikayetçi sıfatıyla ifade verdi.

Mardin, Diyarbakır, İstanbul ve Gaziantep’te yaşayan kız kardeşler öz kardeşleri Rıfai’nin üvey ağabeyleri İ.Burak ve İ.Kaçan tarafından planlı bir şekilde öldürülmüş olabileceğini iddia etti.

“ŞEYHLİK KAVGASI ÇIKTI”

Ağabeyi Rıfai’nin makam ve miras için öldürüldüğünü öne süren Maşallah Kaçan, “Şeyh olan babam 7 evlilik yaptığı için çocuklar ayrı evlerde anneleri ile birlikte yaşardı. Özellikle büyük ağabeylerim son yıllarda babamın şeyhlik makamının ele geçirmek için kendi aralarında baş gösteren tartışmalar nedeniyle aile bireyleriyle pek görüşmüyordu. Babamın ölümünün ardında hepimiz taziye için bir araya geldik. Ağabeyim Rıfai’nin ikinci evliliğini yaparak Yunanistan’a yerleşmesinden dlayı şeyh olan ağabeyim Mahsum ile araları açılmıştı. Rıfai Yunanistan’dan geldikten sonra üvey ağabeyim İ. Burak’ın ona git Şeyh Mahsun’u öldür. Onun yerine sen şeyh olursun sözüne tanıklık ettim. Rıfai, ise ‘Öz ağabeyim ile aramız açık olsa bile onu öldürmem’ dedi. Ortada hiçbir şey yokken İ. Kaçan’nın ile Özkan ailesi arasında çıkar kavgada öldürüldü. Rifai ağabeylerimin planlı bir kavgası soncu öldürüldüğünü düşünüyoruz. Babamın geride kalan 250 bin TL parası ile İ. Kaçan’ın evinden çalındı” dedi.

“MİRAS KAVGASI NEDENİYLE PLANLI KAVGADA ÖLDÜRÜLDÜ”

İstanbul’da yaşayan ve ifade vermek için Diyarbakır’a gelen Süreyya Sönmez (47) ise ifadesinde şunları söyledi: “Kardeşim 3 yıldan buyana Yunanistan’da yaşıyordu. Babam öldükten sonra gelmişti. Miras tartışmalarında İ. Burak ve İ. Kaçan kardeşlerimiz biz kızları miras talep etmemiz için bizi tehdit ederken, Rıfai Kaçan babamdan geriye kalan Diyarbakır ve Mardin’de 30 ev ile Mardin’in Kızıltepe İlçesinde arsalar ve birikmiş parasını kızlar arasında da paylaşılmasını istiyordu. Hiç bir düşmanı yok iken sokak kavgasında öldürüldü. Bu olayı şeyhlik makamı ve miras kavgası yapan üvey kardeşlerim tarafından planlandığını düşünerek cumhuriyet savcısına ifade verdik. Biz kızlar olarak miras peşinde değiliz kardeşimizin kimin tarafından öldürdüğünü ortaya çıkarılması istiyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi