Silvan'da neler oluyor?

Silvan'da bir yılda 20 ölüm: Taciz, tecavüz, uyuşturucu, işsizlik...

Silvan'da neler oluyor?

Silvan'da kadına yönelik artan şiddet, taciz, tecavüz, uyuşturucu kullanımı, işsizlik ve yoksullluk nedeniyle artan intiharlar dikkat çekiyor. Son 1 yılda en az 20 kişinin intihar ettiği bildirildi.

Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecazvüzün ciddi artış gösterdiği Silvan'da, son bir yılda yaşamını yitirenlerin büyük bir bölümü, intihar etttiği ileri sürülen yada intihara sürüklenen kadınlar oldu.  Ayrıca vakaların çoğu 16-28 yaş arasındaki çocuk ve gençlerden olması da dikkati çekiyor. Uzmanlar, kadına yönelik artan şiddet, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz, Kürt sorunundan kaynaklı çatışma-şiddet ortamı ve yoksulluk hali nedeniyle ölüme sürüklenmenin genel bir eğilim olduğunu belirtirken, Silvan'da son bir yılda yaşananlara dair ayrı bir parantez açılması gerektiğine işaret ediyor.

İŞSİZLİK

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezinin 29-30 Kasım 2019 tarihinde, ilçedeki istihdam durumuna ilişkin paylaştığı verilere göre, ücretli bir işe sahip olmayanların toplam oranı yüzde 68,4 olarak kaydedildi. Bu rakam Türkiye ortalamasının çok üstünde.

ÜÇ KARDEŞ

En son 5 Haziran’da ilçeye bağlı Beypınar (Fêra) Mahallesinde, Muhammed (26) ve kardeşi Rengin (22), ikamet ettikleri evde ateşli silahla yaşamını yitirdi. Kız kardeşleri Mizgin Şimşek’in ise 16 gün önce yaşamına son verdiği ileri sürüldü.

Aileler yaşanan duruma dair bilgi vermekten kaçınırken, nedenlerine ilişkin “hiçbir sorunları yoktu” demeyi tercih ediyorlar.

KONUŞMAKTAN KAÇINILIYOR

Bu tür vakaların, yoksulluktan kaynaklandığına dair genel bir kanı var. Yine uyuşturucu kullanım oranlarındaki artış ile bu eğilim arasında bir paralellik kuruluyor. İlçede genel anlamda konuya dair konuşmaktan kaçınılıyor.

'EKONOMİK KAYNAKLI'

Gazeteci Ferhat Parlak’a göre, tarihte ilk defa Silvan’da bu kadar fazla oranda yaşamına son verme vakaları yaşanıyor. İlçede işsizlik oranının yüzde 80’lerde olduğuna dikkati çeken Parlak, ekonomi kaynaklı sorunları vurguladı.

'İNSANLAR GELECEĞİ ÖNGÖRMÜYOR'

Aile içi şiddet, tefecilik, uyuşturucu kullanımı, kumar oynatma ve alkol tüketiminin arttığını, toplumsal bir bunalım halinin yaşandığını, insanların geleceği öngöremediğini ifade eden Parlak, “Sosyo-ekonomik ve siyasal bir sorunla karşı karşıyayız. Bu bireylerin çözebileceği bir sorun değil. Kamusal bir sorundur ve bu sorunun üzerine mutlaka gidilmesi gerekiyor” dedi.

‘KADERİNE TERK EDİLMİŞ'

Artış gösteren vakalara dair herhangi bir çalışmanın yapılmadığını da sözlerine ekleyen Parlak, veri olmaması nedeniyle vakaların nedenlerinin spekülasyonlara açık olduğunu hatırlattı. Yaşananların önlenebilir ölümler olduğunun altını çizen Parlak, teşhisin konulması için çabanın olması gerektiğini dile getirdi. “Silvan kaderine terk edilmiş” diyen Parlak, hiç kimsenin kentte sahip çıkmadığını ifade etti.

‘ÖZELİKLE 16- 27 YAŞ GRUBU'

Yaşamına son verenlerin 16 ila 27 yaş ağırlığı arasında seyrettiğini belirten Parlak, yetkililerin bu konudaki tepkisizliğini eleştirdi. Parlak, sözlerine şöyle devam etti: “Ben bir gazeteci, Silvanlı bir Kürt olarak, şu çağrıda bulunuyorum: Lütfen evlatlarınız üzerine gitmeyin. Bu evlatlarınızın sorunu değil. Onların hatası değil. Anne ve babalar ne diyor evlatlarına, ‘Tu qurbana kurê xelkê bibî (Sen başkalarının çocuğuna kurban ol), çalışmıyorsun, iş yapmıyorsun’ diyorlar. Ya iş yok ki, ne iş yapsınlar.” 

Kaynak: Diyarbakır Söz