Silvan’dan kaçışlar

Diyarbakır'ın en büyük ilçesi olan, 3 mahallesinde sokağa çıkma yasağının 10'uncu gününe girdiği Silvan'da, sokakları kazıp patlayıcı tuzaklayan PKK'lılar ile güvenlik güçleri arasında çatışma sürerken, halk ilçeyi terk etmeye başladı. Çok sayıda işyeri ve binanın hasar görüp harabeye döndüğü Silvan'dan binlerce kişi eşyalarını bile alamadan ayrılıyor.

Silvan’dan kaçışlar

Diyarbakır'a 80 kilometre uzaklıktaki köyleriyle birlikte nüfusu yaklaşık 105 bin olan Silvan İlçesi'ninn Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde üslenen PKK ve gençlik yapılanması militanlarına yönelik düzenlenen operasyonlar nedeniyle, ilan edilen sokağa çıkma yasağı 11'inci gününe girdi. İlçede ilk sokağa çıkma yasağı geçen 18 Ağustos'ta ilan edildi ve bu 6'ncı sokağa çıkma yasağı da 3 Kasım'da başladı. PKK örgütü militanları ile güvenlik güçleri arasında çatışma sürerken, halk ilçeyi terk etmeye başladı. Çok sayıda işyeri ve binanın hasar görüp harabeye döndüğü Silvan'dan binlerce kişi eşyalarını bile alamadan ayrılıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki DBP'li belediyeler ile HDP ve DBP teşkilatları tarafından uygulanmak istenen sözde "öz yönetim" oyunu, Silvan'da da 15 Ağustos'ta uygulanmak istendi. Aralarında Belediye Başkanı Yüksel Bodakçi ile bazı DBP'li yöneticilerin bulunduğu bir grup yaptıkları basın açıklamasıyla sözde "öz yönetim" ilan etti. Bu açıklamanın ardından 23 Ağustos'ta gözaltına alınan Silvan Belediye Başkanı Yüksel Bodakçı tutuklandı. Bunu fırsat bilen örgüt mensupları ilçede terör eylemlerini yoğunlaştırdı. Özellikle Mescit, Tekel ve Konak mahallelerinde PKK'lı teröristlerce ilk etapta 5 metre eninde 5 metre derinliğinde en azı 12 kilogram olan patlayıcıyla tuzaklanmış 13 hendek kazıldı.

KAPSAMLI OPERASYONLAR

Halk üzerinde baskı kurarak şiddet eylemlerini her geçen gün artıran örgüt militanları kazdıkları hendek ve kurdukları barikat sayısı da zamanla arttı. Ağustos ayından bu yana ilçenin PKK'lılardan temizlenmesi, ilçedeki barikatların kaldırılması, hendeklerin kapatılması için çeşitli tarihlerde uygulanan sokağa çıkma yasaklarının ardından vatandaşları mağdur eden örgüt mensuplarına yönelik çok sayıda operasyon düzenlendi. İlçede geçen hafta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile jandarma ve polis tarafından operasyon başlatıldı. İlçenin çevresinde mevzilenen jandarma ekiplerince önlem alınırken, dün itibarıyla operasyona askerler de katıldı.

SİVİLLERE DE SALDIRDILAR

Çok sayıda patlayıcı ile tuzaklanmış hendek, barikat ve çok sayıda teröristin bulunduğu ilçede gerçekleştirilen operasyonlarda örgüt militanlarınca uzun namlulu silahlar ve roketatarlarla düzenlenen saldırılarda 2 polis memuru, biri teğmen 3 asker şehit oldu, 5 güvenlik görevlisi yaralandı. Militanlar, vatandaşların yaşamını hiçe sayan saldırılarında kahvehanede oturan 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı, güvenlik güçlerine yapılan saldırı sırasında da şarapnel parçalarının isabet ettiği 2'si çocuk 3 kişi yaralandı.

ÖRGÜTÜN SİLVAN SORUMLUSU

Jandarma ve emniyet güçlerince gerçekleştirilen dün gerçekleştirilen operasyonda PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H'nin sözde Silvan sorumlusu "Soro" kod adlı Süleyman Güleç ölü ele geçirildi. Ayrıca operasyonlarda 10'u aşkın militan etkisiz hale getirildi. İlçede hala patlayıcıyla tuzaklanan 15 hendek ile 500'e yakın roketatar mermisinin bulunduğu, yaklaşık 50 militanın söz konusu 3 mahallede mevzilendiği belirtildi. Sadece önceki gün yapılan operasyonda güvenlik güçlerine 50 roketatarlı saldırıda bulunuldu.

23 BİN KİŞİNİN YAŞADIĞI MAHALLE

Son günlerde ilçe merkezinin ilk yerleşim yerleri olan yaklaşık 23 bin kişinin yaşadığı Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde sokakları kazıp patlayıcı tuzaklayan örgüt militanlarının etkisiz hale getirilmesi için giriş ve çıkışlar Özel Harekat polisleri tarafından tutuldu. Mahallelerin etrafındaki tepelerde de tank ve polis panzerleri konuşlandırıldı. Örgüt militanları ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman şiddetli çatışmalar olurken, bu mahallelerde yaşayan halk can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle evlerini terk etmeye başladı.

Cep telefonlarının çekmediği, internet bağlantısının olmadığı Tekel, Konak ve Mescit mahalleleri dışında kalan ve daha güvenlikli semtlerde oturanlar, evlerinin balkonlarından ve çıktıkları damlardan çatışmaları endişe içinde takip ediyor. İlçenin sokağa çıkma yasağı bulunmayan semtlerinde oturan vatandaşlar kaldırımlarda, açmadıkları işyerlerinin önünde, ilçedeki belirsizliğin ne zaman sona ereceği merakla bekliyor.  Sokağa çıkma yasağının olmadığı mahallelerde ise çocuklar tehlikeli de olsa her şeye rağmen okullarına gidip gelmeye devam ediyor.

İLÇEYİ 10 BİN KİŞİ TERK ETTİ

Çatışmaların aralıklarla 24 saat devam ettiği, esnafın büyük bölümü güvenlik gerekçesiyle işyerlerini açmadığı Silvan'da sokağa çıkma yasağı süren 3 mahallede oturan binlerce kişi, can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle evlerini hiç bir eşyalarını alamadan terk ediyor.

Bazı aileler, yanlarına aldıkları bazı eşyalarla ilçede daha güvenli mahallelerde yaşayan yakınlarının yanına yerleşmeyi tercih ederken, bazıları ise ilçe dışına göç etti. Yaklaşık 10 bin kişinin Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere çevre il ve ilçelerdeki akrabalarının yanına yerleştiği belirtildi.

"EVLERİNİ BİREYSEL OLARAK TERKEDİYOR"

Silvan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Kan, dört aydır devam eden olaylar nedeniyle bir çok kişinin ilçeyi terk ettiğini söyledi. Bunun toplu halde bir göç olmadığını belirten Muhittin Kan, "İnsanlar bireysel olarak evlerinden hiç bir şeylerini almadan ilçeyi terk ediyor. Zaten isteseler de evlerini taşıyamazlar" dedi. İlçeyi terk edenlerin büyük bölümünün çatışmaların yoğun olduğu mahallelerde oturanlar olduğunu kaydeden Muhittin Kan, şunları söyledi:

"Bazıları ilçedeki daha güvenli bölgeye de geliyor, ancak büyük bir perişanlık yaşıyorlar. Söz konusu yasaklı 3 mahallenin nüfusu 23 bin civarındaydı. Ancak pek çoğu göç etmek zorunda kaldı. İnsanların büyük bölümü çevre il ve ilçelerdeki akrabalarının yanına sığınıyor. Bu olaylardan sonra nüfusta yaklaşık 10 bin civarında düşüş oldu. Gidenler geri gelir mi onu da bilmiyoruz. Çünkü evlerinin büyük bölümü yıkık durumda."

"ESNAF 20 YILDA KENDİNE GELEMEZ"

Çatışmaların olduğu 3 mahallede yaklaşık 100 işyerinin tahrip olduğunu, onlarca evin kullanılamaz hale geldiğini belirten Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Kan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Silvan silahların altındadır. Artık öyle bir ilçedeki bu tank ve topların şehir merkezinde patlaması çok ayıplıdır. Biz her yere başvurduk. Kaymakam beyle sürekli diyalog halindeyiz. Kendisi çok iyi niyetlidir. Ancak şu anda 100'ün üzerinde dükkanımız yıkık. Yüzlerce ev yerle bir oldu. 24 saattir zaten hiç durmuyor silah sesleri. Diyarbakır Halk Bankası Bölge Müdürlüğü, yaşanan ortamdan dolayı çek ve senetleri 2 ay erteleyeceğini bildirdi. Bu sevindirici bir haberdir. Bu esnaflarımıza az bir nefes aldırır. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Silvan'ın şu anki durumu hiç iyi değil. İlçe ateş altındadır. Halen ilçeye takviye askerler geliyor. Perişan bir durumdayız. Silvan esnafı artık 20 yılda kendine gelemez."

"SİLAH SESİYLE UYANIP, SİLAH SESİYLE UYUYORUZ"

Silvan'da oturan esnaf Aziz Akın, günlerdir bir savaş ortamında bulunduklarını belirterek, "Bir savaş içindeyiz. Ne olduğunu biz de bilmiyoruz" dedi. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı mahallelerde akrabalarının bulunduğunu, hepsinin perişan halde olduğunu kaydeden Akın, şunları söyledi: "Üç mahallede ha bire ağır silahlar konuşturuluyor. Oraya gitmek istiyoruz ancak apartmanların üzerindeki keskin nişancılar bize ateş açıyor. Bu anlamsız savaş nereye kadar gidecek. Sabah müzik sesi duyar gibi silah sesiyle uyanıyoruz. Akşam silah sesiyle uyuyoruz. Silahla kalkıp, silahla uyuyoruz. Evimizde uyuyamıyoruz. Ne zaman öleceğimiz belli değil. Bir çözüm bulsunlar buna."

KARAYOLUNDA ASKERİ HAREKETLİLİK

Diyarbakır ve Batman'dan Silvan'a giden karayollarındaki askeri hareketlilik ise devam ediyor. İlçe merkezine mayına karşı duyarlı kirpi adı verilen zırhlılar sevk edilirken, karayolları ise sürekli mayın kontrolü yapıyor. Sinyal kesici jammerler eşliğindeki askeri zırhlı araçlar gün boyu Silvan karayolu üzerinde devriye görevi yapıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler