Sinan köyü hala gergin

Diyarbakır'da taş- sopa ve silahlı kavga kamerada; 1'i asker 3 yaralı

Sinan köyü hala gergin

Diyarbakır’ın Bismil ilçesi kırsal Sinan Mahallesinde gerginlik sürüyor. 1’i asker üç kişinin yaralandığı olaylar nedeniyle köyde geçici karakol kuruldu. İddiaya göre köylüler, köy ağasının sattığı toprakların yeni sahiplerinin köylerine girişine ellerindeki taş ve sopalarla izin vermeyince; üzerlerine silahla ateş açıldığı iddia edildi. 2 kişi silahla yaralanırken, ihbar üzerine gelen jandarmadan 1 asker de çıkan arbedede başından taşla yaralandığı öğrenildi.

DAHA ÖNCE BARIŞ SAĞLANMIŞTI

Diyarbakır-Batman sınırındaki Sinanlı Köyü, 2003-2010 yılları arasında köylülerin “ağa” Kemal Sinanlı’ya karşı başlattıkları toprak mücadelesiyle gündeme gelmişti. 2010 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile kapatılan Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) yetkililerin araya girmesiyle anlaşma sağlandı. Sinanlı, 174 haneli köyde yaşayanlara 8 bin dönümlük arazinin kullanım hakkını verdi

. Tarafların karşılıklı olarak açtıkları davaların sonuçlarına saygı göstermesi de karar altına alındı. Toplam 110 bin dönüm arazinin sahibi olan Kemal Sinanlı, o dönem yaptığı açıklamada, “Bu insanlar zaten bizim kardeşlerimiz. Yanlış bir anlaşılma olmuştur aramızda. Şu anda aklıselim galip geldi. Sulh oldu, hayırlı olsun” dedi.

ŞANTİYEYE KARŞI ÇIKMIŞLARDI

Sinanlı köyünde yapılan sulh ile uzun süre sessizlik yaşanırken, köylüler, Kemal Sinanlı’nın kendilerine kullanım hakkı verdiği arazilerinde arazileri satın alan Nasıroğlu ailesinin şantiye yapmak istemesiyle bu yılın Ocak ayında yine köyde olaylar yaşanmıştı. Nasıroğlu ailesi araziye duvar örmek isteyince köylülerin engeliyle karşılaştı. Gerginlik nedeniyle bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi. Köylüler, 5 Ocak Diyarbakır-Batman karayolunu çift yönlü trafiğe kapattı. Köyün büyükleri, yol kapatma eylemi yapan gençleri jandarmaya ve araçlara taş atmamaları konusunda uyardı. Jandarma müdahalesiyle yol trafiğe açılırken, gözaltına alınan 12 köylü ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Köylüler, Kemal Sinanlı’nın kullanım hakkını kendilerine verdiği 8 bin dönümlük arazinin bu kez Nasıroğlu ailesi tarafından ellerinden alınmak istendiğini söylemişlerdi.

KÖYE GİRMEK İSTEDİLER

Nasıroğlu ailesinde bazı kişiler satın alınan arazileri nedeniyle köye girmek istedi. Köylüler akşam saatlerinde köye girmek isteyen yeni arazi sahiplerinin girişine izin vermedi.  Ellerinde taş ve sopalarla karşı tarafın köye girişine izin vermeyen köylülerin üzerine silahla ateş açıldı. Açılan ateşte 2 kişi yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.

KÖYLÜLER KARŞILIK VERDİ

Çıkan arbedede bir jandarma personeli de başına isabet eden taşla yaralandı. Yaralılar ilk müdahalenin ardından ambulanslarla hastaneye götürüldü. O anlar cep telefonu kameralarına yansırken, jandarma köyün giriş ve çıkışında güvenlik önlemi alındı; olaya karışan bazı kişiler gözaltına alındı. Köy muhtarı Halil Doru da gözaltına alınanlar arasında yer alıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler