Görüş Bildir

SODES tarihinde bir ilk

Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES kapsamında finanse edilen, Diyarbakır Valiliği koordinasyonunda Kınalı Eller Kadın Derneği tarafından yürütülmekte olan ‘Kadayıf Ustaları Projesi’ ile sadece Diyarbakır ve Bölgemizde değil, ülkemiz genelinde bir ilke imza atılmış oldu.

SODES tarihinde bir ilk

FIRAT AVCIL

DİYARBAKIR-Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında finanse edilen ‘Kadayıf Ustaları Projesi’ ile Diyarbakır’ın yanısıra Türkiye genelinde bir ilk gerçekleştirilmiş oldu. SODES’in finansmanı ile Valilik koordinasyonunda Kınalı Eller Kadın Derneği tarafından hayata geçirilen proje ile kadınlar, yıllardır erkek mesleği olarak bilinen kadayıf imalatı sektörüne de girmiş oldu.

KADINLAR KADAYIFCI OLDU

 

Proje ile kadınlar bir ilki daha gerçekleştirirken, aynı zamanda proje sayesinde 40 katılımcı iş sahibi oldu. Kınalı Eller Kadın Derneği Başkanı Müzeyyen Korkutata projeyle ilgili olarak şunları söyledi: ‘SODES’in finansmanıyla hayata geçirdiğimiz ‘Kadayıf Ustaları Projesi’ ile kentimize özgü geleneksel tatlılardan olan kadayıf ustası yetiştirmeyi hedefledik. Bu proje ilimiz ve bölgemizin yanısıra ülkemiz genelinde bayan kadayıf ustaları yetiştirmeye yönelik ilk proje olması nedeniyle de büyük önem taşıyor. Kadayıfın tarihçesi, 1890’lı yıllara kadar dayanmaktadır. O yıllarda ermeni asıllı bir Müslüman usta, Bingöl İli Genç ilçesi civarında kadayıf üretmeye ve bu sanatı yaymaya başlar. Daha sonra Lotan ve Yamaç köylerinden çırak alıp yetiştirmesiyle, kadayıfçılık mesleğini giderek yaygınlaştırır o tarihten bugünlere kadar pek çok ustamız yetişti. Bu meslek yıllardır hep babadan oğula geçmiş ve usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yayılmıştır. SODES’in finansmanı ile hayata geçirdiğimiz proje ile kadınlarımız, ülkemiz genelinde ilk kez bu sektöre girmiş oldu. Açtığımız Atölye ile meslek sahibi edinmek isteyen bayanlarımız ve genç erkek kursiyerlerimiz pratik ve teorik eğitim alarak mesleği öğrenecekler. Böylelikle bir meslek sahibi olacakları gibi, gelecekte kendileri açacakları imalathane ile kent

KURSİYERLERİN HEYECANI

Öte yandan ‘Kadayıf Ustaları Projesi’ kapsamında eğitim gören kursiyerlerin heyecanları ise görülmeye değer.

Üniversiteye hazırlanan Azize Taş isimli kursiyer, ilklerin yaşandığı bir projede yer almanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, ‘Meslek Lisesi’ni bitirdikten sonra üniversiteye hazırlanıyorum. Bir meslek edinmek için dahil olduğum bu kursa katıldığım için çok mutluyum’ dedi.

KADAYIF USTALIĞI İÇİN

 

Meslek Lisesi öğrencisi olan Remziye Dülge ise ‘başta SODES olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu tür projeler yaygınlaştırılırsa, işsizlik büyük ölçüde azalır’ şeklinde konuştu.

Kursiyerlerden Remziye Sökmen ise duygularını şöyle dile getirdi: ‘Açık Öğretim öğrencisiyim. Bizim gibi engellilerin de düşünülerek hayata geçirildiği bu projeler sayesinde inşallah hepimiz birer vasıf sahibi olacağız. Böylelikle tüketen değil, üreten bireyler olarak hayata çok daha umutlu bakabileceğiz’ şeklinde duygularını dile getirdi.

Kursiyerlere eğitim veren ustabaşı Mehmet Altunbay ise ‘Yaklaşık 35 yıldır bu sektörün içindeyim. Bizlere bu mesleği öğreten Kadayıfçı Sıtkı Usta, bir çok sanatkâr yetişmesine vesile oldu. Pırıl pırıl kursiyerlerimiz inşallah kurs sonunda birer usta olarak yetişecek ve bu kez onlar yeni kursiyerler yetiştirecek’ şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi