Sokakta çalışmak istemiyoruz!

Diyarbakır'da Çocuklar, "sokakta çalışmak istemiyoruz" sloganıyla yürüdü.

Sokakta çalışmak istemiyoruz!

Diyarbakır'da sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonu ve topluma kazandırılması için kurulan 75'inci Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'ne kayıtlı çocuklar, çocuk işçiliğine dikkat çekmek için 'Sokakta çalışmak istemiyoruz' sloganıyla yürüyüş yaptı.

ÇALIŞMAK İSTEMİYORUZ

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele günü nedeniyle Diyarbakır Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından sokakta çalışan çocukların katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonu için 1999 yılında kurulan 75'inci Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'ne kayıtlı çocukların katıldığı yürüyüş Valilik önünde başladı. 'Sokakta çalışmak istemiyoruz' sloganı ile Sanat Sokağı'na kadar yürüyen çocuklar, 'Çocuk işçiliğine hayır', 'Sokak değil okul istiyoruz', 'Ayakkabı değil geleceğimi boyamak istiyorum' pankartları taşıdı.

SİMİT VE SU SATANLAR

Sanat Sokağı'nda yürüyüşle ilgili açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı İsmail Sarı, ülke genelinde 960 bin civarında çocuk işçi bulunduğunu söyledi. Sarı, "Kavşaklarda simit satan, cam silen, sokakta kağıt mendil satan, ayakkabı boyacılığı yapan çocuklara para vermek ona bu işin ne kadar kazançlı olduğunu göstermek anlamına gelir. Çocuklardan alışveriş yaparak onları sokaklara mahkum etmeyelim. Kamuoyu duyarlılığının bu konuda etkin rol oynayacağı kanaatindeyiz" dedi.

ÇALIŞTIRMAK ŞİDDETTİR

Buarada, İHD Diyarbakır Şubesi Çocuk Komisyonu, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çocuk işçiliğine karşı yerel yönetimler ve valiliğin daha aktif davranmasını istedi.

İHD Diyarbakır Şubesi Çocuk Komisyonu, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla şu açıklamayı yaptı: “Çocuk hakları, dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu, eğitim hakkı, sağlıklı yaşama hakkı, barınma hakkı gibi şiddet ve her türden istismardan korunmayı ifade eder. Bu haklar Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ de belirlenen haklardır

SOKAK ÇOCUKLARI

 

Birleşmiş milletler’e üye olan ve Çocuk Hakları Sözleşmesinin altına imza koyan ülkelerde ve dünya genelinde milyonlarca çocuk çok kötü şartlarda çalıştırılarak çocuğun bedensel ve zihinsel gelişime hakkı engellenmektedir. Bu durum gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye’de temel sorunlar arasındaki yerini korumaktadır. Çocuk işçiliği ile mücadele konusunda yeterli duyarlılık ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmamaktadır. Türkiye’de zorunlu göçten kaynaklı çocuk işçiliği daha da artmıştır.

ZORUNLU GÖÇ YARATTI                       

 

Diyarbakır’da zorunlu güçle gelmiş ailelerin çocuklarının tamamına yakın ya çalışıyor ya da çalıştırma riski altındadır. Bu konuda yerel yönetimlerin ve valiliğin daha aktif davranması, çocuk işçiğiyle mücadele seminerleri verilerek toplumsal bilincin yükseltilmesi gerekir.

İHD Diyarbakır Şubesi çocuk komisyonu olarak:

• Çocuğu çalıştırmak çocuğa şiddettir.

• Çocuğun sağlıklı gelişimi için çalışması değil oynaması ve eğitilmesi gerekir.

• Çocuğa para yerine elinizi uzatın.”

Kaynak: Diyarbakır Söz